(ABM FN-Dow Jones) Beleggers reageerden dinsdag positief op de ingrijpende stappen die de Italiaanse bank Unicredit dinsdag aankondigde om zijn balans op te schonen. 

Analisten van Deutsche Bank noemden de plannen in lijn met de verwachtingen, en spraken van een goede uitruil tussen winstgevendheid en kapitaalversterking.

Volgens de analisten kwam Unicredit 7 miljard euro kapitaal tekort, om zijn kernkapitaalratio van 10,8 procent naar de beoogde 12,5 procent te brengen. Inclusief de benodigde afschrijvingen op leningen en reorganisatiekosten, was het tekort 19 miljard euro.

Na de verkoop van de belangen in Pioneer en Pekao bleef daar 13 miljard euro van over. Dat is het bedrag dat Unicredit nu wil ophalen. Aandeelhouders moeten hier nog wel in januari mee akkoord gaan.

De vraag is, of na de schoonmaak er geen nieuwe bergen slechte leningen zullen opdoemen. Unicredit voorziet zelf dat deze voorzieningen zullen dalen tot 0,49 procentpunt van het kredietboek, van 0,83 procentpunt dit jaar tot nu toe. Dat is volgens Deutsche Bank “geloofwaardig”.

Ook de verwachte jaarlijkse groei van 0,6 procent is volgens de analisten houdbaar.

Het aandeel van de grootste Italiaanse bank steeg dinsdagmiddag 10 procent in Milaan en was daarmee een van de sterkste stijgers. 

De derde Italiaanse bank, Banca Monte dei Paschi di Siena, verloor 2 procent. Deze bank slaagde er nog niet in zijn balans te verstevigen met vers geld van aandeelhouders.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.