(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het tweede kwartaal van 2020 vanwege de effecten van het coronavirus en de lagere olieprijs vermoedelijk een negatief resultaat geboekt. Dit blijkt uit een analistenconsensus die de energiereus liet samenstellen.

Voor het tweede kwartaal rekenen analisten op een zogenoemde CCS-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, van 674 miljoen dollar negatief. In het tweede kwartaal van 2019 boekte de energiereus nog een winst van 3.462 miljoen dollar.

De gemiddelde analisten verwachting is dat bij de tak Integrated Gas de winst daalde naar 1.019 miljoen dollar, van 1.726 miljoen dollar vorig jaar. Voor de divisie Upstream wordt een verlies voorzien van 1.228 miljoen dollar, tegenover juist een winst van 1.263 miljoen dollar een jaar eerder. 

Oil Products was waarschijnlijk goed voor een winst van 446 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder nog 1.278 miljoen dollar, terwijl de winst bij Chemicals stevig daalde naar 53 miljoen dollar, in vergelijking met 132 miljoen dollar vorig jaar.

Voor het resultaat per aandeel ligt de analistenconsensus op een verlies van 0,09 dollar per aandeel, in vergelijking met 0,43 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder.

De analisten voorzien een dividend van 0,17 dollar per aandeel, tegenover 0,47 dollar in het tweede kwartaal van 2019 en 0,16 dollar in het eerste kwartaal van 2020.

Shell meldde eind juni zich met het oog op de corona-uitbraak constant te blijven aanpassen aan de ontwikkeling van de grondstofprijzen. Voor de prijs van een vat Brent rekent Shell in 2020 op 35 dollar. In 2021 stijgt dit naar 40 dollar en naar 60 dollar in 2023.

Shell zei tevens in het tweede kwartaal voor 15 tot 22 miljard dollar aan bijzondere waardeverminderingen af te boeken. Daarvan komt 8 tot 9 miljard dollar voor rekening van Integrated Gas, 4 tot 6 miljard voor Upstream en 3 tot 7 miljard bij Oil Products.

Kepler Cheuvreux stelde recent zijn koersdoel voor Shell neerwaarts bij van 19,00 naar 18,00 euro met handhaving van het advies op Kopen volgend op de update van de energiereus, waarbij de analisten de waarde voor Upstream met 7 procent verlaagden, vooral op basis van hogere kosten en lagere voorraden. De ramingen voor de marges bij raffinage en de prijs voor Europees gas voor 2020 en 2021 heeft Kepler Cheuvreux eveneens verlaagd. Royal Dutch Shell behoort bij Kepler Cheuvreux niet tot de favorieten onder de grote Europese oliebedrijven, maar is wel koopwaardig volgens de analisten.

Analist Quirijn Mulder van ING verwacht dat het aandeel na publicatie van de cijfers onder druk zal komen te staan gezien de omvang en zwakte van de activiteiten. De huidige olieprijs van 40 dollar per vat biedt volgens hem beperkte steun, terwijl Upstream op jaarbasis onder druk blijft staan en Downstream onder de huidige economische problemen blijft lijden. Mulder verwacht niet dat Shell met een outlook zal komen en inzicht zal geven in de strategische keuzes die het momenteel overweegt. Op dit vlak verwacht hij mogelijk eind van het jaar of waarschijnlijker begin 2021 meer te horen. ING hanteert een Houden advies met een koersdoel van 16,50 euro.

Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde maandag op een vlak Damrak 0,2 procent lager op 13,83 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.