(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het tweede kwartaal van 2017 betere resultaten geboekt, dankzij een grotere bijdrage van de downstream activiteiten, terwijl een verlies bij Upstream vorig jaar werd omgebogen in een positief resultaat. Dit blijkt uit een analistenconsensus van Vara Research.

Volgens deze consensus kwam de kwartaalwinst van Shell op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, de zogenaamde geschoonde CCS-winst, uit op 3.152 miljoen dollar. Dit zou een forse stijging betekenen ten opzichte van de winst van ongeveer 1,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Per aandeel kwam de CCS-winst afgelopen kwartaal naar verwachting uit op 0,38 dollar.

Cannacord Genuity verwacht dat de resultaten van Royal Dutch Shell ten opzichte van het eerste kwartaal evenwel lager zullen uitvallen, vanwege de lagere olieprijs, maar ook dat de divisie Downstream van de Brits-Nederlandse energiereus aanzienlijke veerkracht zal laten zien. Cannacord merkt op dat de resultaten van de Downstream divisie in het tweede kwartaal over het algemeen sterker zijn dan in het eerste kwartaal. De geschoonde CCS-winst bedroeg in het eerste kwartaal 3,8 miljard dollar, waarbij Upstream een resultaat boekte van 540 miljoen dollar en Downstream goed was voor een bijdrage van 2,5 miljard dollar. Daarnaast wordt een substantiële kasstroom voorzien vanwege een reeks desinvesteringen, waaronder de Canadese teerzand-activiteiten, Britse bezittingen en activa in Thailand, Saoedi Arabië en Gabon.

Morgan Stanley verwacht dat het winstherstel van de laatste kwartalen bij energiereuzen in het algemeen in het tweede kwartaal zal zijn gestagneerd, hoewel Shell het volgens de Amerikaanse bank naar verwachting redelijk goed heeft gedaan in het afgelopen kwartaal. De bank ziet een aanhoudende focus op een verdere reductie van de kosten en de investeringen.

De oliereus opent donderdag voorbeurs de boeken. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde dinsdag op een groen Damrak 0,9 procent hoger op 23,31 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.