(ABM FN-Dow Jones) Wessanen heeft in het afgelopen jaar een vrijwel gelijke omzet geboekt, bij een licht lagere nettowinst. Dit verwachten analisten van Degroof Petercam en Berenberg.

De producent van gezonde voeding behaalde in 2017 een omzet van 626 miljoen euro en een nettowinst van 36 miljoen euro. De EBITE kwam uit op 53,5 miljoen euro, terwijl de EBIT 49 miljoen euro bedroeg.

Analisten van Degroof Petercam en Berenberg denken dat de omzet van Wessanen in het moeilijke jaar 2018 vrijwel onveranderd is gebleven. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers gaf het bedrijf al aan dat de omzet over het gehele jaar zal achterblijven bij de eerder afgegeven verwachtingen.

Berenberg voorziet verder een aangepaste nettowinst van 32 miljoen euro en een genormaliseerd operationeel resultaat (EBITE) van 53 miljoen euro. “2018 verliep niet zoals Wessanen had verwacht. De vertraging startte in het eerste kwartaal en versnelde tijd het gehele jaar, met een afname van de eigen merken sinds Wessanen zich ging focussen op dit segment”, zo merkte analist Anna Patrice van Berenberg op. Zij vindt het lastig te voorzien wanneer Wessanen weer terug zal gaan naar de hoge groeicijfers van weleer.

Degroof Petercam voorziet eveneens een aangepaste nettowinst van 32 miljoen euro en een EBIT van 47,1 miljoen euro, waar dit laatste 48,7 miljoen euro was in 2017. “Wessanen heeft ernstige tegenslagen in 2018 gehad. In juli waarschuwde het de markt dat de autonome omzetgroei slechts gematigd zou zijn, als gevolg van ontwikkelingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook de omzet over het derde kwartaal kwam lager uit dan verwacht. De autonome omzetgroei van zijn eigen merken zal over het afgelopen jaar laag tot gematigd zijn”, stelde analist Fernand de Boer van Degroof Petercam.

Berenberg heeft een Houden advies voor het aandeel, met een koersdoel van 12,00 euro. Ook Degroof Petercam heeft een Houden advies, maar met een koersdoel van 9,50 euro.

Vorige week kwam het aandeel Wessanen nog in zwaar weer, nadat Kempen een verkoopadvies afgaf met een koersdoel van 6,60 euro. De analist van Kempen twijfelt aan de positionering van Wessanen en denkt dat de grootste merken van Wessanen marktaandeel verliezen. Daarbij zetten grote retailers druk op de speciaalzaken, waar Wessanen 40 procent van zijn omzet vandaan haalt. Ook roeren deze retailers zich in de markt door overnames. En dit zal voor lagere prijzen in de winkels zorgen, wat ook tot margedruk bij Wessanen kan leiden.

Wessanen presenteert dinsdagochtend de cijfers over het afgelopen kwartaal en 2018.

Het aandeel noteerde maandagmiddag 0,1 procent hoger 7,67 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties