(ABM FN) De groei van de Chinese economie is tot laatste niveau gedaald in bijna drie decennia. Dit concludeerde econoom Iris Pang van ING maandag.

Het sentiment en het activiteitenniveau worden gedrukt door de handelsspanningen met de Verenigde Staten. “Terwijl de detailhandelsverkopen tot dusver nog op peil blijven, zien wij de eerste tekenen dat de technologie-oorlog de baanzekerheid en de verwachte loongroei begint te beïnvloeden”, meent de econoom.

De groei van 6,2 procent van de Chinese bruto binnenlands product in het tweede kwartaal was overigens vrijwel in lijn is met de verwachtingen, aldus Pang. Uit de detailcijfers blijkt dat de investeringen in infrastructuur de kern van de economische groei vormden, benadrukte de econoom.

Volgens Pang zijn de vooruitzichten voor de export wel somber door het escaleren van de tech-oorlog met de VS. Nu de export niet langer de motor van de economie is, maar de infrastructuur, zullen we volgens de econoom waarschijnlijk een aantal veranderingen op de arbeidsmarkt gaan zien.

De detailhandelsverkopen doen beter, en Pang verwacht dat die zullen blijven groeien. Toch wees zij ook op een aantal ontwikkelingen die de groei van de detailhandel nuanceren. Zo waren en prijsverlagingen voor nieuwe auto’s en werden Chinezen terughoudender met vakanties naar het buitenland. Goederen die anders tijdens de vakantie over de grens werden gekocht, werden nu in eigen land gekocht.

Pang benadrukt dat de toekomst van China in 5G ligt. De productie van slimme apparaten zal toenemen zodra 5G klaar is voor commercieel gebruik en het grote publiek, aldus Pang. En daarvan profiteert China.

China wordt echter geconfronteerd met hindernissen bij het inkopen van technologie, en zal de 5G-technologie wellicht zelf moeten uitvinden, meent de econoom. “Dit is slecht nieuws voor China, maar als Chinese technologiebedrijven gedwongen worden om zelf nieuwe technologieën te ontwikkelen, zullen investeringen en productie waarschijnlijk toenemen”, voegde zij toe.

Maar voordat 5G werkelijkheid is, zullen maatregelen om groei van de economie te stimuleren nodig zijn, concludeert Pang. ING verwacht dat “de stimulans voor de infrastructuur zal verdubbelen van 2 biljoen yuan tot 4 biljoen yuan om het gat van de verloren export op te vullen.”

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.