(ABM FN) De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en het monetaire beleid van de Federal Reserve zullen de meest bepalende factoren zijn voor het beleggingsjaar. Dat voorzien economen van Goldman Sachs in een vooruitblik op volgend jaar.

De invloed van Donald Trump is volgens de economen dubbel. Samen met een door de republikeinen gedomineerd Congress zal er vermoedelijk een belastingverlaging worden doorgevoerd, hetgeen een tijdelijke groeiaanjager zal worden vanaf medio 2017. Daarentegen kunnen agressieve migratiemaatregelen en handelsbelemmeringen op de groei wegen. Duidelijk is voor de analisten van Goldman Sachs dat Trump voor meer inflatie zal zorgen.

Goldman Sachs gelooft verder dat de Federal Reserve veel sneller dan momenteel ingeprijsd door de markten de rente zal verhogen, mede vanwege de oplopende inflatie in combinatie met de positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De Europese Centrale Bank zal zich, in tegenstelling tot de Fed, volgens de analisten juist genoodzaakt voelen door de blijvende lage inflatie en groei om de stimuleringen verder uit te breiden.

De Bank of Japan zal zich volgens GoldmanSachs blijven focussen op de controle van de rentecurve.

De divergentie in het beleid van de centrale banken zal in de ogen van de analisten van de Amerikaanse zakenbank leiden tot een verdere stijging van de dollar.

Risico’s

De grootste risico’s voor de wereldeconomie blijven volgens Goldman Sachs de onzekerheid over de plannen van Trump, de verkiezingen in Europa, en dan vooral die in Frankrijk, en een sterke dollar die opnieuw druk kan zetten op opkomende markten zoals China.

In 2016 zal de wereldeconomie met 3 procent groeien, zo voorzien de analisten, hetgeen minder is dan 3,5 procent waar de Amerikaanse zakenbank eerder op rekende.

Goldman Sachs gaat vervolgens voor 2017 uit van een groeiversnelling tot 3,5 procent, een versnelling die nu eigenlijk al bezig is. De consensus ligt op 3,3 procent groei.

Voor de ontwikkelde markten voorspelde Goldman Sachs een groei van 1,9 procent en in de opkomende landen zou dat volgens de economen 4,9 procent moeten worden.

De Verenigde Staten zullen een groeiversnelling kennen van 1,6 in 2016 naar 2,4 procent in 2017. In de eurozone zal de groei juist teruglopen, van 1,6 procent dit jaar naar 1,4 procent volgend jaar. Een zwaardere groeivertraging kent het Verenigd Koninkrijk. Na een verwachte groei van 2,1 procent dit jaar, zal daar volgend jaar nog maar 1,4 procent procent van over zijn denkt Goldman Sachs. Daarmee is de bank ruim positiever dan de consensus, die voor 2017 op een Britse groei van 0,9 procent mikt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.