(ABM FN-Dow Jones) Nadat een meerderheid van de Italianen zondag tijdens een referendum tegen aanpassing van de grondwet stemde, zijn er twee scenario’s mogelijk in Italië. Dit stelde investment manager Simon Wiersma van ING maandag. 

In het eerste scenario verwacht Wiersma dat de huidige president Sergio Mattarella zal proberen om de huidige regering voort te zetten in een “iets” gewijzigde samenstelling.

“Deze regering zal dan naar verwachting de huidige kieswet willen aanpassen waardoor de roep om vervroegde verkiezingen zal toenemen”, aldus Wiersma. De verkiezingen kunnen naar verwachting van ING al in de zomer van volgend jaar plaatsvinden. “Dit is naar onze mening het beste scenario of beter gezegd het minst kwalijke”, aldus Wiersma.

ING schetste een tweede scenario waarin het niet zal lukken om een tijdelijke regering te vormen, zodat direct parlementsverkiezingen worden uitgeschreven.

Die zouden dan mogelijk al vanaf februari kunnen plaatsvinden, zo verwacht Wiersma. “Op basis van de huidige kieswet en de laatst bekende opiniepeilingen is de kans groot dat de euro-sceptische Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo een meerderheid van de zetels in het Huis van Afgevaardigden kan bemachtigen, maar niet in de Senaat. Een patstelling dus”, aldus de investment manager van ING.

Volgens Wiersma is het nog onduidelijk welk scenario het gaat worden.

Wiersma merkte verder op dat de nee-uitslag voor de financiële markten betekent dat de risico’s rond het hervormen en herstellen van de Italiaanse bankensector zijn toegenomen. Daarbij kan het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties wat verder oplopen. “Dit effect kan gedempt worden door het obligatie-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.” Wiersma verwacht voor de korte termijn een hoge volatiliteit.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.