(ABM FN-Dow Jones) De woensdag bekendgemaakte uitspraak in een collectieve claimzaak tegen Koersplan en andere beleggingspolissen van Aegon is niet erg negatief en op sommige punten zelfs positief voor de verzekeraar. Dit stelde ING donderdag in een rapport.

Aegon verkocht polissen met behulp van brochures die schermden met mogelijke waardes van de beleggingsportefeuille aan het einde van de looptijd. Daarin zaten aannames over kosten die niet erg expliciet waren. Cruciaal is volgens analist Albert Ploegh dat de rechter deze “indirecte transparantie” over kosten acceptabel vond, zo lang de juiste woorden werd gebruikt. 

Dit in tegenstelling tot de uitspraak van geschillencommissie Kifid van afgelopen vrijdag, die negatiever was op dit punt. 

Volgens Aegon kan de uitspraak negatieve gevolgen hebben voor 10.000 tot 15.000 Fundplan-polissen, wat niet erg veel is op een totaal van 1,3 miljoen verkochte Koersplan-, Fundplan en Vermogensplan-polissen.

Een rol speelt daarbij dat 85 procent van de Fundplan-polissen een uitkering garandeerden, waardoor de kosten niet relevant zijn.

Verder oordeelde de rechter dat de kosten van de overlijdensrisicoverzekeringen niet goed genoeg zijn gecommuniceerd. Daarvoor heeft Aegon in 2013 al 35.000 polishouders gecompenseerd voor 25 miljoen euro en vrijwillig productverbeteringen doorgevoerd. Dit beperkt volgens Ploegh het risico voor verdere compensatie aanzienlijk.

ING heeft een Houden advies en koersdoel van 5,10 euro voor Aegon. Het aandeel noteerde donderdag 2,9 procent hoger op 4,47 euro in een licht hogere AEX-index.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.