De verkoop van het belang in TNT Express belang met de officiële overname door FedEx afgelopen week, kan een struikelblok zijn geweest in de overnamegesprekken tussen PostNL en Bpost. Dit meldde KBC Securities maandag. Met de verkoop van het nagenoeg 15 procent belang door PostNL in TNT Express, dat 640 miljoen euro opleverde, zag de balans van het postconcern er veel beter uit. Met daarbij rooskleurige vooruitzichten voor de pakkettenmarkt, kan het gespeculeerde overnamebedrag van 6 euro per aandeel een struikelblok zijn geweest voor de bestuurders van PostNL, zei analist Ruben Devos. Devos noemde het een logische toenadering van Bpost, aangezien PostNL kampt met scherp afnemende postvolumes, de sterkste in Europa, een zwakke waardering als gevolg van pensioenverplichtingen, en een vlakke voorziene winstgroei voor 2020 wanneer vergeleken met 2015. Ook keerde PostNL de afgelopen jaren geen dividend uit. Gemiste kans? Het bundelen van de krachten zou de postconcerns meer concurrentievermogen hebben gegeven ten opzichte van de grote expressconcerns in Europa in de vorm van DHL, UPS en FedEx, met TNT Express. Het samenvoegen van de twee postconcerns zou ook een betere onderhandelingspositie hebben gecreëerd bij het maken van prijsafspraken met grote e-commerce klanten, meldde analist Devos.
Uit recente cijferpublicaties van zowel Bpost als PostNL werd duidelijk dat volumes wel degelijk toenamen in de snelgroeiende pakkettenmarkt, maar de winstgevendheid ondermijnd blijft worden door de prijzen.
PostNL steeg maandagochtend op het stuklopen van de overnamepoging. Na opening noteerde het Nederlandse postbedrijf nagenoeg 6 procent hoger op de Amsterdamse beurs, op 4,08 euro. Voor Bpost betekende de mislukte overnamepoging rode cijfers. Het Belgische concern noteerde in Brussel 2,2 procent lager op 23,79 euro. Nog niet alle hoop verloren? Bij een eventueel samengaan in de toekomst, wat Bpost maandagochtend niet uitsloot, moet rekening gehouden worden met mededingingsbezwaren, zei Devos. Evenals met de verschillende werkcontracten, aangezien PostNL met zelfstandige pakketbezorgers werkt, terwijl Bpost zich aan bepaalde door de regering vastgelegde arbeidsvoorwaarden moet houden. Ook noemde Devos het negatief eigen vermogen van PostNL, wat het uitkeren van dividend onmogelijk maakt, als factor, en de aanhoudende onderzoeken door de Nederlandse mededingingswaakhond naar een overheersende positie van PostNL op de Nederlandse markt. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.