Twee wijzigingen in het bestuur van Euronext zullen naar verwachting speculatie voeden over de volgende fase voor de beursexploitant, na de beursgang in 2014 en in aanloop naar een strategie-update. Dit schreef ING dinsdag.
De bank verwacht een gedisciplineerd overnamebeleid van Euronext, maar signaleert kansen voor overnames of fusies in Zuid-Europa, naar aanleiding van de aangekondigde fusie van London Stock Exchange en Deutsche Boerse.
Euronext meldde maandagavong dat chief financial officer Amaury Dauge in juni na vijftien jaar vertrekt, met BNP Paribas-bankier Giorgio Modica als zijn beoogde opvolger. Modica was eerder een adviseur voor Euronext en heeft bijgedragen aan belangrijke mijlpalen voor het beursbedrijf, merkte ING-analist Albert Ploegh op, waaronder de poging tot fuseren met Deutsche Boerse en afsplitsing van NYSE, gevolgd door de beursgang in 2014.
Tegelijk versterkte Euronext zich met Camille Beudin als directeur fusies en overnames, die in het verleden overnames leidde bij Deutsche Bank, RBS en ABN AMRO.
Bij de strategie-update op 13 mei door de nieuwe CEO Stephane Boujnah verwacht Ploegh dat Euronext zal inzetten op een diversificatie van de omzet, die nu nog sterk afhangt van de contante handel in aandelen, gecombineerd met zeer kostenbewuste cultuur. De analist verwacht dat Euronext zal zeggen geen grootschalige overnames na te streven, maar te focussen op autonome groei, gesteund door additionele overnames en deals op pre- en post-trade gebied.
Tegelijkertijd denkt Ploegh dat Boujnah van de raad van commissarissen een tweede mandaat heeft om waar mogelijk schaalgrootte te creëren. De in maart aangekondigde fusie van London Stock Exchange met Deutsche Boerse biedt in dat opzicht kansen. Ondanks de voorkeur voor alternatieve inkomstenbronnen zou daarbij ook een versterking van de aandelenhandel interessant kunnen zijn voor Euronext, volgens de analist, omdat dit schaalgrootte en synergieën kan opleveren. Dan moet de overnameprijs wel aantrekkelijk zijn.
Zo zou de Britse-Duitse combinatie na de fusie kunnen besluiten dat de Italiaanse aandelenhandel geen kernactiviteit meer is, wat dan een interessant toevoeging kan zijn voor Euronext. Meer in het algemeen kan de fusie van de twee concurrenten Euronext aanzetten tot het nemen van minder voorzichtige stappen, denkt Ploegh.
Een meer transformationele optie voor Euronext zou een fusie met de Spaanse beursexploitant Bolsa de Madrid (BME) zijn. Ploegh ziet een dergelijke fusie op dit moment niet als een interessante strategische optie voor Euronext, maar dit kan op termijn wel veranderen. De koers van het Spaanse bedrijf is het afgelopen half jaar opgelopen waardoor BME nu even groot is als Euronext, met een marktwaarde van 2,5 miljard euro.
Euronext liftte na zijn beursgang mee op het gunstige klimaat in de aandelenhandel, maar deze inkomsten zijn relatief volatiel, lichtte de ING analist toe.
De twee opties die Ploegh noemde betreffen twee landen waarin de nieuwe CFO veel kennis van heeft. Modica was in het verleden een corporate finance-bankier bij BNP Paribas, verantwoordelijk voor beursbedrijven wereldwijd en voor de Spaanse en Italiaanse markten.
ING ziet Euronext zelf niet als een overnamedoelwit, omdat marktpartijen niet gefocust zijn op overnames in de aandelenhandel.
Het aandeel Euronext noteerde dinsdagochtend in een overwegend groen Damrak 0,5 procent lager op 36,92 euro.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.