(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft de winst in het tweede kwartaal van 2018 onder druk zien staan. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Analisten rekenen gemiddeld op een nettowinst van 573 miljoen euro, tegenover 960 miljoen euro een jaar eerder.

Operationeel verdiende de bank volgens de consensus 909 miljoen euro, in vergelijking met 1,1 miljard euro een jaar eerder.

De consumententak was operationeel afgelopen kwartaal vermoedelijk goed voor 395 miljoen euro aan winst en de private bank droeg 82 miljoen euro bij. De zakenbank (Commercial) boekte volgens de analist een operationeel resultaat van 215 miljoen euro en het zakenbankieren (Corporate & Institutional) droeg 74 miljoen euro bij.

Op kwartaalbasis liepen de rentebaten van ABN AMRO terug van 1.671 miljoen naar 1.639 miljoen euro en de commissie-inkomsten daalden van 431 miljoen naar 425 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2017 was dit nog respectievelijk 1.599 miljoen en 418 miljoen euro.

De operationele kosten kwamen volgens de analisten uit op 1.286 miljoen euro, waarvan 625 miljoen euro aan personeelskosten. In dezelfde periode een jaar eerder bedroegen de operationele kosten 1.367 miljoen euro. De cost income ratio, voor analisten een belangrijke maatstaf om de prestaties van een bank op te beoordelen, kwam volgens de consensus eind juni uit op 58,6 procent. Een kwartaal eerder was dit 57,9 procent.

Er werd volgens de analisten 149 miljoen euro in de stroppenpot gestopt, nadat er in het eerste kwartaal al 208 miljoen euro ingestopt werd en er in het vierde kwartaal juist 34 miljoen euro uitgehaald werd.

De Financiële Telegraaf meldde dinsdag in aanloop naar de publicatie op basis van bronnen dat de bank tijdens de publicatie een flink inkrimping van de Corporate-tak zal aankondigen. Volgens de krant zou het binnen ABN AMRO gaan om een halvering van de tak die zich bezighoudt met de financiering van onder andere multinationals, scheepvaart en energiehandel en de begeleiding van beursgangen, fusies en overnames. Alle onderdelen van Corporate & Institutional Bank stonden de afgelopen maanden ter discussie, zo meldden ingewijden tegen de krant.

Het aandeel ABN AMRO noteerde dinsdagmiddag op een groen Damrak 0,5 procent hoger op 23,46 euro. Woensdag voorbeurs opent de bank de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.