Beste belegger,

In de afgelopen weken is de volatiliteit op de beurs stevig toegenomen. En dat merken wij ook in onze inbox: er zijn ontzettend veel lezers die vragen of er een beurscrash komt en of dit een goed moment is om uit de markt te stappen. In dit artikel gaan we daar op in en kijken we direct naar manieren om een portefeuille te beschermen.

Laten we beginnen met de huidige staat van de markt, waarbij we aftrappen met de S&P 500. Hieronder ziet u een daggrafiek waarbij we tot twee jaar teruggaan. Daarin hebben we een blauwe lijn ingetekend, die al twee jaar lang fungeert als een steunzone.
Deze steunzone werd in 2022 doorbroken, wat direct leidde tot een versnelling naar de onderkant toe, waarbij de S&P 500 tot aan de 4200 punten dook. Een snelle daling van iets meer dan 10%, waarmee het officieel als een correctie mag worden beschouwd.

De gevreesde dead cat bounce

Na het aantikken van de 4200 punten, wist de S&P 500 vrij direct te herstellen. Met een heel krachtig herstel, waarmee ongeveer de helft van de daling werd goedgemaakt.

Daarmee komt ook direct de vraag naar voren of hier slechts sprake is van een herstelbeweging binnen een grotere dalende trend, of dat hier sprake is van een fundamenteel nieuwe opwaartse beweging en we het berenpak maar in de kast kunnen leggen.

Het technische plaatje

 

Dead cat bounce of begin van een nieuwe uptrend? Op dit moment is dat helaas wat te vroeg om te zeggen. Want vanuit de technische analyse, is er pas sprake van een nieuwe uptrend zodra we een patroon zien van hogere toppen en hogere bodems. Momenteel is er vooralsnog alleen sprake van een lagere top.

Dat laten we graag even zien in een daggrafiek, ingezoomd op de laatste paar weken. Hieronder zien we een herstel en twee rood ingetekende lijnen (een rode doorgetrokken lijn en een rode gestippelde lijn).

Mochten we in de komende dagen niet veel onder de 4400 punten zakken, dan is het waarschijnlijk dat de beurzen bezig zijn met het aanstampen van een bodem om opnieuw naar de 4700 punten te koersen. Dat is positief en zien we als een patroon van hogere toppen en hogere bodems en dus het begin van een nieuwe uptrend. Maar dat positieve scenario vervalt direct, op het moment dat we onder de 4350 punten dalen. Dan is er juist sprake van een lagere top en lagere bodems en een bevestiging van een dalende trend.

Portefeuille indekken

 

De grafieken geven aan dat het momenteel raadzaam is om een afwachtende houding aan te nemen. Dat moet echter niet verward worden met een passieve houding. Veel te vaak zien we beleggers die in blinde paniek hun totale portefeuille legen om daarna – na veel frustratie- hoger terug te moeten kopen. Of beleggers die veel te vroeg hun kostbare cashpositie aan het werk zetten en lijdzaam moeten toekijken hoe de aandelen steeds goedkoper worden.

Dat is zonde, want we leven ondertussen in 2022 en er zijn genoeg tools op de markt om jezelf in te dekken tegen een daling of juist gebruik te maken van de kansen die de markt geeft maar tegelijkertijd wel flexibiliteit te behouden.

Zoals beloofd, in dit artikel 3 van die tools uitgelicht om een portefeuille in te dekken.

Tip 1: verzekeringen voor langetermijnposities

 

Stel je voor dat je een investeerder bent die vol zit in beloftevolle techbedrijven, die nu allemaal door hun steunzones zakken. Klinkt bekend? Dat kan goed zijn, want veel van de FANG-aandelen, tot voor kort de darlings op de beurs, laten pijnlijke bewegingen zien:

Denk aan Facebook/Meta:

Of aan:

Of Netflix:


Bij deze aandelen is overduidelijk sprake van een trendbreuk op een langetermijnniveau. Maar wat als dit nu posities zijn voor de lange termijn en je fundamenteel overtuigd bent van de kansen die deze bedrijven bieden? Moet je hier dan alsnog verkopen?

Een van de mogelijkheden om in te dekken, is door een verzekering te kopen. Hierbij kan je denken aan een Turbo Short met een hele lage hefboom. Neem Facebook/Meta als voorbeeld.

Indekken tegen een verdere daling kan heel makkelijk door een Turbo te kopen zoals de BEST Turbo met een hefboom van 1,2.

 

Turbo Facebook Short:
ISIN: DE000SD5THS0
Hefboom: 1,2
Stop loss-niveau: 413,60
Website aanbieder (Société Générale): https://beurs.societegenerale.nl/product-details/JH87S

 

Deze Turbo profiteert zodra de koers van Facebook verder daalt. Dat doet de turbo momenteel met een factor 1,2. Dat betekent dat iedere procent daling bij Facebook, een stijging van 1,2 procent betekent voor de Turbo. Omgekeerd – als Facebook stijgt – gebeurt dan hetzelfde.

Dit is een hele simpele tool, die veel beleggers toch snel over het hoofd zien bij een langetermijnpositie.

Een andere manier om niet op een specifiek aandeel te richten, maar juist te profiteren van zwakte in een volledige markt, is door nu te kijken naar een short op een index. We zien bijvoorbeeld zwakte in de technologiebeurs Nasdaq, waardoor een short op de index kansrijk kan zijn.


Door bijvoorbeeld met een Turbo short in te spelen op de Nasdaq 100, pak je direct de index die zwaar zit in de aandelen die we zojuist hebben besproken.

Bijvoorbeeld onderstaande turbo met een hefboom van 2,52. Dat betekent dat als de Nasdaq met iedere 1% daling van de Nasdaq, de Turbo Short met 2,52% in waarde stijgt. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: als de Nasdaq stijgt, daalt de turbo in waarde.

 

Turbo Short op Nasdaq 100
ISIN Code: DE000SF6EAK0
Hefboom: 2,52
Stoploss-niveau: 20.850 punten
Website aanbieder: https://beurs.societegenerale.nl/product-details/NF44S

 

Tip 2: Kijk naar kracht in de markt

Veel beleggers hebben de coronacrash nog op hun netvlies gebrand staan, waarin ieder aandeel werd weggedonderd. Maar in veel correcties is het juist vaak zo dat bepaalde aandelen een markt naar beneden trekken en heel wat andere aandelen goed blijven liggen of juist kracht laten zien.

Dat gebeurt momenteel ook in de markt, waarbij er veel kracht zit in grondstofaandelen. Kijk bijvoorbeeld naar Century Aluminum, dat als grondstofaandeel al een paar weken steeds hogere bodems en hogere toppen plaatst. Terwijl de brede markt al sinds januari aan het corrigeren is.

Juist aandelen met krachtige uptrends zijn in dit soort markten, goud waard. En daarom ook interessant om naar te kijken.

Ook voor dit soort aandelen, bieden Turbo’s een uitkomst. Want hier kan je de hefboomfunctie van een Turbo juist goed in je voordeel laten werken.

Dat zit zo:
Stel dat een normale positiegrootte rond de 5.000 euro is. Maar een belegger weet momenteel niet zeker of de huidige correctie doorzet in een berenmarkt en wil dus niet zijn kostbare cash teveel aanspreken.

Met een Turbo Long (hefboom van 3,45) is het dan mogelijk om toch met een veel kleiner startbedrag, dezelfde blootstelling te krijgen. Om voor 5.000 euro blootstelling te krijgen, is in dit geval een bedrag nodig van ongeveer 1.449 euro (hefboom van 3,45).

Iedere procentpunt stijging van Century Aluminum, betekent immers een stijging van 3,45% voor de Turbo. Waardoor je met 1.449 euro hetzelfde winst- en verliesprofiel kan realiseren als met de normale 5.000 euro.

Natuurlijk werkt dit twee kanten op; want als Century met de brede markt meedaalt is het verlies procentueel gezien natuurlijk groter op de 1.449 euro.

 

Turbo Century Aluminum Long
ISIN: DE000SH026H2
Hefboom: 3,45
Stop loss-niveau: 14,340
Website aanbieder (Société Générale) 

 

Tip 3: Vergeet de ‘veilige havens’ niet

Waar zeker veel beleggers uit de jaren ’90 en ’00 mee zijn opgegroeid: goud is een veilige haven en altijd nodig in een portefeuille. En ook goud, blijft vandaag de dag goed liggen en ziet er technisch niet verkeerd uit.

Voor goud zijn er verschillende manieren waarop je er kan inspelen. Bijvoorbeeld door een Goud ETF te kopen of juist aandelen in goudminers. Maar, wie wat korter op de bal wilt spelen, kan ook denken aan een Turbo. Bijvoorbeeld een BEST Turbo op goud.

ISIN: DE000CU6HZJ1
Hefboom: 2,78
Stoploss: 1.172,76 USD
Website aanbieder: https://beurs.societegenerale.nl/product-details/A60UZ

Disclaimer:

Disclaimer: dit is geen beleggingsadvies. Dit rapport is niet bedoeld om enig persoon tot het kopen of verkopen van enig product aan te zetten en kan niet beschouwd worden als beleggingsadvies.