(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting nipt hoger van start. Wall Street gaf woensdagavond nog fractioneel terrein prijs, terwijl het sentiment in Azië vanochtend negatief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Woensdag koerste de index nog 0,3 procent hoger naar 527,58 punten, na een winst van anderhalf procent dinsdag.

De Nederlandse beurs was woensdag een witte raaf in Europa dankzij positief ontvangen kwartaalcijfers van indexzwaargewicht ASML. Zonder de halfgeleidergigant uit Veldhoven zou de AEX index in het spoor van de Europese hoofdbeurzen in het rood zijn beland, nadat zorgen over met name de houdbaarheid van de Italiaanse overheidsfinanciën weer opleefden.

Italië diende zijn begroting in bij de Europese Commissie, waarbij ondanks waarschuwingen toch een tekort van 2,4 procent was opgenomen. De kans op goedkeuring van de Commissie hiervoor is volgens analisten klein, omdat anders een vrijbrief wordt afgegeven aan andere lidstaten om ook de financiële discipline te laten varen.

De Europese Centrale Bank onder leiding van Mario Draghi lijkt zijn obligatieopkoopprogramma nog niet aan te wenden om Italië de helpende hand te bieden, waardoor de rentevergoeding op Italiaans schuldpapier door het gebrek aan begrotingsdiscipline richting een onhoudbaar niveau klimt. De jaarlijkse rentevergoeding op een Italiaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar klom woensdag met 10 basispunten naar 3,55 procent, en sloot daarmee op het hoogste niveau sinds de schuldencrisis in 2014.

De Italiaanse staatsschuld bedraagt nu bijna 2.500 miljard euro en de beurs in Milaan gaf woensdag 1,3 procent prijs.

Ook de Amerikaanse rente zit in de lift. Dit is evenwel het gevolg van een uitbundig draaiende Amerikaanse economie, waardoor de Federal Reserve een monetair verkrappend beleid voert. De Treausury met een looptijd van 10 jaar steeg woensdag in New York met drie basispunten naar 3,21 procent.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond na een volatiel handelsverloop nipt in het rood, nadat beleggers uit de notulen van de Federal Reserve de bevestiging kregen dat de centrale bank zal vasthouden aan het ingeslagen pad van renteverhogingen. Uit de zogenoemde ‘dot plot’ bleek dat een ruime meerderheid van de beleidsmakers vorige maand bij het rentebesluit nog een vierde renteverhoging dit jaar verwacht in december, gevolgd door nog drie renteverhogingen in 2019.

De Fed lijkt zich hiermee weinig aan te trekken van de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump, die deze week nog zei dat de centrale bank door de rappe renteverhogingen een bedreiging is voor de ontwikkeling van de economie. Kritiek die overigens wordt onderschreven door economen van Rabobank.

Naast de renteontwikkelingen stonden op Wall Street ook bedrijfscijfers in de belangstelling. Netflix maakte bij zijn rapportage bekend dat het afgelopen kwartaal 6,7 miljoen nieuwe abonnees aan zich heeft weten te binden. Het aandeel klom 5,3 procent. IBM rapporteerde daarentegen een omzetdaling en het aandeel verloor maar liefst 7,6 procent.

Vandaag rapporteren onder meer American Express, Paypal en PPG Industries, van belang voor zijn Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel.

Olie werd flink goedkoper, nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week fors bleken te zijn gestegen. Een november-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 3,1 procent lager op 69,75 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend vrij stabiel op 1,1495.

Door het vooruitzicht van Amerikaanse renteverhogingen stond de Chinese yuan vanochtend licht onder druk en de Chinese beurzen noteerden fors lager, waarbij de Shanghai Composite zelfs meer dan twee procent prijs gaf. De Nikkei index in Tokio verloor 0,8 procent.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag oog voor onder de Britse detailhandelsverkopen en de index voor de Amerikaanse leidende indicatoren.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in september uitkwam op 3,7 procent. In augustus bedroeg de werkloosheid nog 3,9 procent. Het laagste niveau bij het uitbreken van de economische crisis, 3,6 procent in de laatste maanden van 2008, is nog niet bereikt, bleek uit de cijfers.

Bedrijfsnieuws

Unilever behaalde in het derde kwartaal van 2018 minder omzet dan was verwacht. Ook de onderliggende groei was lager dan voorzien.

De handelsomzet van Flow Traders kwam in het derde kwartaal van 2018 uit op 42,4 miljoen euro, tegen 31,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Analisten mikten vooraf gemiddelde op 44,9 miljoen euro. Deze hogere omzet leverde in het derde kwartaal een EBITDA op van 12,7 miljoen euro en een nettowinst van 8,2 miljoen euro. Analisten gingen uit van respectievelijk 15,1 miljoen en 10,6 miljoen euro.

De omzet van Sligro steeg in het derde kwartaal van 2018 autonoom met 3,3 procent op jaarbasis, van 531 miljoen naar 591 miljoen euro. In de eerste negen maanden van het jaar liep de omzet autonoom met 1 procent op tot 1,7 miljard euro miljoen euro. Met name de mooie zomermaanden juli en augustus zorgden voor een relatief sterk kwartaal, aldus Sligro.

De afgelopen negen maanden daalde het directe resultaat van vastgoedfonds NSI op jaarbasis met 1,9 procent van 36,3 miljoen naar 35,6 miljoen euro. De huurinkomsten daalden met 5,2 procent naar 51,2 miljoen euro. De zogenoemde EPRA winst per aandeel viel over de verslagperiode 3,9 procent lager uit op 1,93 euro.

Aandeelhouders van Intertrust hebben woensdag ingestemd met de benoeming van Hans Turkesteen als lid van de raad van bestuur.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde woensdag 0,4 procent naar 25.706,68 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde fractioneel in op 2.809,21 punten en ook techbeurs Nasdaq daalde iets, naar 7.642,70 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.