(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting in het groen openen. Wall Street koerste maandag nog fors lager, terwijl ook in Azië vanochtend behoorlijke verliezen worden geleden.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een openingswinst van 0,2 procent. De hoofdgraadmeter van het Damrak eindigde maandag nog 0,7 procent in de min op 526,10 punten. De stemming was aanvankelijk positief, maar na een lagere opening van Wall Street zakte het Damrak steeds verder weg. De AEX werd nog enigszins op de been gehouden door een koersstijging van zwaargewicht Royal Dutch Shell.

Op Wall Street sloot de hoofdgraadmeter S&P 500 index maandagavond twee procent lager, terwijl techbeurs Nasdaq onder aanvoering van iPhone-fabrikant Apple zelfs bijna drie procent prijs gaf.

Daarmee zette Wall Street de neerwaartse trend van vrijdag voort, terwijl de markt voor olie zich nog wel leek te stabiliseren na de recente verliezen en de obligatiemarkten gesloten bleven vanwege Veteranendag. Marktvolgers wezen als verklaring voor het negatieve sentiment onder meer naar de stijgende dollar, waardoor de winstgevendheid- en concurrentiekracht van Amerikaanse exporteurs direct wordt aangetast. De Dollar Index, waarin de greenback wordt afgezet tegen zes andere grote valuta’s die allemaal een andere weging hebben, noteerde 0,5 procent hoger op 97,43, het hoogste niveau sinds juni 2017.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1246. Rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog een stand van 1,1328 op de borden. Halverwege februari piekte de euro op een stand van 1,2558.

Naast de sterke dollar kreeg het tech-sentiment een opdoffer nadat Lumentum Holdings, een toeleverancier voor Apple’s gezichtsherkenningstechnologie, zijn outlook neerwaarts bijstelde. De topman van Lumentum, Alan Lowe, meldde dat een van zijn grootste klanten het bedrijf vroeg “om zendingen aanzienlijk te verminderen” voor zijn producten. Lumentum verloor een derde van zijn beurswaarde, terwijl ’s werelds duurste bedrijf gemeten naar beurswaarde, Apple, bijna vijf procent prijs gaf. Op Beursplein 5 stonden maandag om die reden ASML, ASMI en Besi onder druk.

De op het oog onaantastbare zakenbank Goldman Sachs was met een verlies van 7,5 procent ook een opvallende daler. De regering van Maleisië wil naar verluidt geld terugzien van Goldman Sachs, nadat de bank honderden miljoenen dollars aan vergoeding in rekening had gebracht voor werk dat ze deden voor het staatsfonds 1MDB, dat kort daarop werd leeggeroofd door onder meer de voormalige premier. Beleggers vrezen strafrechtelijke repercussies en het aandeel Goldman Sachs noteert nu op het laagste niveau in 2,5 jaar tijd.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 0,4 procent lager op 59,93 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Het zwarte goud zag daarmee eerdere winsten vervliegen. Saoedische functionarissen meldden zondag dat het koninkrijk zijn export eenzijdig zal verlagen, nadat een bredere OPEC-alliantie debatteerde over, maar niet instemde met, een collectieve productiebeperking.

“De vraag naar olie staat [recent] opnieuw onder druk, wat suggereert dat de vraag vanuit de wereldeconomie is verzwakt door de aanhoudende handelsoorlog”, zei marktanalist Peter Cardillo van Spartan Capital. Vanochtend in de Aziatische handel daalde de future met krap anderhalf procent verder.

Daarnaast blijven de zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China boven de markt hangen. De Amerikaanse president Donald Trump zal later in november, aan de zijlijn van de G20-top, de Chinese president Xi Jinping ontmoeten om de kwestie te bespreken.

In Azië gaven de beurzen in Tokio en Sydney ongeveer twee procent prijs. Hong Kong hield de voeten droog, terwijl de Shanghai Composite zelfs een procent wist te klimmen.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben in de loop van de ochtend nog wel oog voor de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse detailhandel in september 2018 meer heeft omgezet, hoewel de stijging minder sterk was dan in de maanden ervoor. De detailhandel zette in september 1,7 procent meer om op jaarbasis. In augustus ging het nog om een omzetstijging van de detailhandel van 3,4 procent en in juli was dit 3,9 procent. Zonder correctie voor de samenstelling van koopdagen was de omzet van de detailhandel in september 0,7 procent lager dan in september 2017. Verder kwam de Duitse inflatie in oktober op jaarbasis uit op 2,5 procent na 2,3 procent in september.

Bedrijfsnieuws

Ingenieursbureau Arcadis en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield gaan samen een groot project ter waarde van meer dan een miljard euro in Hamburg aan. Het gaat om de bouw van veertien panden aan de oever van de Elbe.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van Atrium, het Oostenrijkse vastgoedfonds met een notering op het Damrak, zakte in de eerste negen maanden met 3,1, procent naar 118,3 miljoen euro. De EPRA huurinkomsten zakten met 6,1 procent naar 135 miljoen euro. De zogenoemde EPRA netto huurinkomsten lieten op vergelijkbare basis echter een stijging van 0,9 procent zien tot 89,7 miljoen euro. De bezettingsgraad van de portefeuille lag eind september op 96,9 procent. Een jaar eerder was dit nog 95,4 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 2,0 procent tot 2.726,22 punten, de Dow Jones index verloor 2,3 procent op 25.387,18 punten en de Nasdaq sloot 2,8 procent lager op 7.200,87 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.