(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Beleggers lijken daarmee de luchtaanvallen in Syrië dit weekend te negeren. Wall Street gaf vrijdagavond nog terrein prijs, terwijl het beeld in Azië vanochtend verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog vrijwel onveranderd op 548,05 punten. Op weekbasis behaalde de index een winst van 1,6 procent.

Amerikaanse, Franse en Britse troepen hebben dit weekend luchtaanvallen uitgevoerd op specifieke doelen in Syrië als vergelding voor de vermeende gifgasaanval waarbij 43 burgers omkwamen en honderden gewond raakten.

President Donald Trump noemde de missie geslaagd. De Russische president Vladimir Poetin zei daarentegen dat de aanval van Amerika en zijn bondgenoten rampzalig is voor de pogingen om vrede te bewerkstelligen in Syrië.

Marktkenners waarschuwden vooraf dat de onzekerheid over militair ingrijpen op het sentiment zou wegen. Wall Street nam vrijdagavond dan ook gas terug richting het weekend en de verliezen liepen met name in het laatste uur op. Amerikaanse futures wezen vanochtend evenwel op een hogere opening op Wall Street vanmiddag.

Op weekbasis ging het de Amerikaanse indexen beter af, met winsten van gemiddeld zo’n 2,5 procent voor de grote indices. De onzekerheid over een mogelijke handelsoorlog tussen Amerika en China verdween afgelopen week wat naar de achtergrond, met name na een toespraak van de Chinese president Xi Jinping dinsdagochtend op het Boao Forum in Azië. Facebook, belangrijk voor het sentiment onder techfondsen, liet daarnaast een fors herstel zien nadat topman Mark Zuckerberg tijdens zijn optreden voor het Amerikaanse Congress niet in de problemen kwam.

De olieprijs koerste vrijdag verder omhoog. De mei-future op een vat West Texas Intermediate steeg op een settlement van 67,39 dollar, 0,5 procent. Het was de hoogste prijs in drie jaar. Op weekbasis werd olie afgelopen week maar liefst bijna 9 procent meer waard. Vanochtend in de Aziatische handel noteerde de future evenwel ongeveer een procent lager.

De kans op militaire vergeldingsacties op Syrië beheerste afgelopen week het sentiment onder oliebeleggers. Het risico op productie-onderbrekingen in de regio is positief voor olie omdat het aanbod dan afneemt. En er is nu geen overgrote mondiale buffer meer om output problemen in het Midden-Oosten op te vangen, volgens analisten van TAC Energy.

In Azië presteerden de Chinese beurzen in Shanghal en Hong Kong vanochtend opvallend slecht met verliezen van bijna anderhalf procent. Beleggers in China vrezen nog steeds voor een escalatie van het handelsconflict met Amerika. De beurzen in Tokio, Sydney en Seoel koersten daarentegen enkele tienden van een procent in het groen.

Het muntpaar euro/dollar kwam vanochtend niet van zijn plaats en noteerde met 1,2333 vrijwel gelijk aan de stand tijdens het sluiten van de Europese beurzen vrijdag. Al weken is de bewegelijkheid van het muntpaar zeer laag.

Start Amsterdams cijferseizoen

Nadat afgelopen week enkele grote Amerikaanse banken het cijferseizoen aftrapten, staan deze week de eerste Nederlandse resultaten op de rol. Morgen zijn er cijfers van TomTom en woensdag volgen ASML, Vopak, Heineken en RELX. Daarbij zijn er ook de nodige jaarvergaderingen.

Donderdag is het opnieuw druk met cijfers van Arcadis, Sligro en NSI en indexzwaargewicht Unilever. Nabeurs voegen ASMI en Brill zich nog in dit rijtje.

Op de laatste weekdag zijn er cijfers van onder meer Wessanen en Wereldhave, in combinatie met een trits jaarvergaderingen en ex-dividend noteringen.

Internationaal trekken vandaag Bank of America en Netflix de aandacht, op dinsdag gevolgd door Goldman Sachs en IBM. Donderdag zal er onder meer worden gelet op de cijfers van PPG Industries en vrijdag is de beurt aan GE, Manpower en Procter & Gamble.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag vooral oog voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen in maart.

Bedrijfsnieuws

Een groeiend aantal aandeelhouders van Unilever is tegen de verhuizing van het concern naar een hoofdkantoor in Rotterdam vanwege het risico dat het aandeel Unilever zijn plek in de FTSE 100 index, de belangrijkste Britse graadmeter op de beurs van Londen, kwijtraakt. Dit schreef The Sunday Times dit weekend.

CEO Frans van Houten van Philips ziet een derde termijn wel zitten. Dit blijkt uit een interview van de topman met Het Financieele Dagblad. “Ik wil het graag nog een hele tijd doen […] Ik vind het interessant en er moet nog veel gebeuren”, zo liet Van Houten optekenen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index leverde vrijdag 0,5 procent in op een slot van 24.360,14 punten. De S&P 500 index hield het bij een verlies van 0,3 procent op 2.656,30 punten en de Nasdaq daalde 0,5 procent tot 7.106,65 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.