(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag de week positief af, terwijl het sentiment in Azië vanochtend overwegend positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Op weekbasis steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak afgelopen week na een volatiel handelsverloop een half procent naar 509,92 punten.  Analist Corné van Zeijl van Actiam voorziet in een vooruitblik een relatief rustige week in aanloop naar het losbarsten van het cijferseizoen een week later.

Een stijgende rente in met name de eurozone leidde afgelopen week tot een nerveuze stemming op de effectenbeurzen. Het rendement op de Duitse bund, staatsleningen met een looptijd van 10 jaar, steeg met ruim 20 procent naar 0,57 procent. Juli vorig jaar kreeg de Duitse staat nog geld toe bij de uitgifte van deze leningen. Historisch is echter nog steeds sprake van een zeer lage rentevergoeding op overheidsschulden. Een hogere rente op langlopende beleggingen is in het algemeen goed nieuws voor banken en levensverzekeraars, die oververtegenwoordigd zijn op Beursplein 5. De verzekeraars Aegon en NN Group deden afgelopen week de beste zaken, met winsten van respectievelijk 7,6 en 5,4 procent, terwijl de banken ABN AMRO en ING Groep er 4,1 en 3,3 procent op vooruitgingen.

De rente kwam onder meer in beweging door de vrijgave van de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese centrale bank, donderdagmiddag. De ECB bleek tijdens zijn rentevergadering in juni overwogen te hebben om zijn forward guidance aan te passen en de verwijzing naar het eventueel opvoeren van de kwantitatieve verruiming te schrappen. Marktvolgers interpreteerden dit als een signaal dat de afbouw van de balans van de ECB in het vizier komt, zoals dit concreet al het geval is bij zijn Amerikaanse tegenhanger, de Federal Reserve.

Voorzitter Janet Yellen van de Fed zal in dit verband de komende week dan ook op extra aandacht kunnen rekenen, wanneer zij verantwoording aflegt over het monetaire beleid van de centrale bank voor het Amerikaanse Congres. Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO worden die hoorzittingen belangrijk voor de dollar, net als inflatiecijfers uit Amerika. Het kwartaalcijferseizoen komt daarnaast langzaam op gang, met op vrijdag de resultaten van Amerikaanse banken. In Nederland laat de echte start van het cijferseizoen nog een week langer op zich wachten. De agenda voor vandaag is vrijwel leeg.

Wall Street in de plus na sterk banenrapport

Op Wall Street steeg hoofdgraadmeter S&P 500 index vrijdag 0,6 procent, op een handelsdag die volledig in het teken stond van de vrijgave van het banenrapport. Er kwamen in juni in de Verenigde Staten 222.000 banen bij, waar gerekend werd op een stijging met 179.000 banen. Daarnaast werden de cijfers voor april en mei opwaarts bijgesteld, wat volgens marktvolgers de plannen van de Federal Reserve ondersteunt om de rente dit jaar mogelijk nog één keer te verhogen en te beginnen met het verlagen van de balans van de centrale bank.

“De stijging van 222.000 banen en de opwaartse bijstelling van de banengroei in mei met 16.000 banen zijn veel beter dan verwacht”, aldus marktanalist Colin Cieszynski van CMC Markets. “De lonen waren echter iets lager dan voorzien, waardoor de dollar onder druk kwam te staan en de aandelenmarkten een duwtje in de rug kregen“, voegde hij toe. Ondanks de zwakke groei van de lonen, wat als een proxy wordt gezien voor de hardnekkig lage inflatie, zei Cieszynski dat het onwaarschijnlijk is dat de centrale bank zijn monetaire traject zal veranderen.  De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1403, vrijwel onveranderd ten opzichte van de start van de vorige handelsweek. 

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot daarnaast vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,29 dollar, ofwel 2,8 procent, lager op 44,23 dollar. Op weekbasis daalde olieprijs bijna 4 procent. Oliebeleggers kijken uit naar woensdag wanneer de Amerikaanse olievoorraden staan geagendeerd, evenals het maandrapport van oliekartel OPEC. Volgens berichtgeving van The Wall Street Journal is de oplopende productie van Libië en Nigeria een doorn in het oog van het oliekartel. Overwogen wordt de twee landen een productieplafond op te leggen. Op donderdag kan het maandrapport van energieagentschap IEA de olieprijzen in beweging zetten.

In Azië werden vanochtend Chinese inflatiecijfers vrijgegeven. De consumentenprijzen stegen in juni conform verwachting met 1,5 procent op jaarbasis, gelijk aan de inflatie in mei. In april bedroeg de inflatie nog 1,2 procent op jaarbasis. Beleggers trokken zich daarnaast op aan het sterke Amerikaanse banenrapport en de beurzen in Tokio en Hong Kong klommen tot een procent. De Shanghai Composite was een dissonant met een klein verlies. 

In Nederland maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in mei op jaarbasis met 3,9 procent is gestegen. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst. In mei lag deze zelfs ruim 24 procent hoger dan in mei 2016.

De Duitse export steeg in mei met 14,1 procent, terwijl de import zelfs toenam met 16,2 procent. Het Duitse handelsoverschot bedroeg 22,0 miljard euro, tegen 20,7 miljard euro in mei 2016. 

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief dochterondernemingen, in totaal 9,0 miljoen passagiers, een stijging van 8,2 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 8,3 procent. De ingezette capaciteit steeg daarbij met 5,7 procent, waardoor de bezettingsgraad met 2,2 procentpunt toenam naar 87,7 procent. Het vrachtvervoer bij Air France-KLM steeg in mei, gerekend naar omzet per ton per kilometer, met 3,0 procent op jaarbasis. Dit weekend liet CEO Jean-Marc Janaillac tegen persbureau Bloomberg tijdens de Rencontres Economiques conference in het Franse Aix-en-Provence zich positief uit over het tweede kwartaal en de boekingen voor deze zomer.

Om de postbezorging betaalbaar te houden, nu steeds meer communicatie digitaal verloopt, moet de gereguleerde postmarkt geheel op de schop, met minder bezorgdagen en mogelijk hogere tarieven. Dit schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

Biotechbedrijf MDxHealth maakte bekend in samenwerking met IPS Genomix zijn prostaatkankertest SelectMDx te lanceren in het Midden-Oosten. Financiële details bleven achterwege.

Bouwer Heijmans is van plan Hans Janssen, de huidige CFO van Mediq, per 1 december 2017 te benoemen tot chief financial officer en lid van de raad van bestuur. Janssen was  onder andere ook werkzaam bij Unilever.

De Belgische fitnessketen Jims staat in de etalage en zou wel eens de aandacht kunnen trekken van het Nederlandse beursgenoteerde Basic-Fit. Dit schreef De Tijd zaterdag. Het zeven jaar oude Jims is een prijsvechter met 26 vestigingen en een omzet van ruim 11 miljoen euro, aldus De Tijd. In een reactie tegen ABM Financial News zei een woordvoerder van de Nederlandse fitnessketen zaterdag dat het toch vooral autonoom wil groeien en de focus ligt op expansie in Frankrijk.

HAL Holding heeft vrijdag een overeenkomst getekend voor de overname van een belang van 25 procent in DMF Investment Management.  

Euronext nam een belang van 60 procent in iBabs, een bedrijf dat papierloos digitaal vergaderen mogelijk maakt, voor een totaalbedrag van 30,1 miljoen euro. Dit maakte de beursorganisatie maandag bekend.  

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 procent tot 2.425,18 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 21.414,34 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 6.153,08 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.