(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger openen. Wall Street sloot donderdagavond met goede winsten, terwijl het sentiment in Azië vanochtend positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog 0,1 procent lager naar 539,52 punten.

De rentebesluiten van de Bank of England en de Europese Centrale Bank zorgden donderdagmiddag op de aandelenmarkten voor weinig beweging. Het positieve commentaar van ECB-president Mario Draghi bij een licht lagere economische groeiverwachting kon de markt niet verontrusten. De rente bleef ongewijzigd.

De Turkse centrale bank stelde daarnaast niet teleur met een renteverhoging van 625 basispunten, wat ruim boven de verwachting van Rabobank van 500 punten was. De beurs reageerde positief, nadat regeringsleider Erdogan ‘s ochtends nog voor vrees zorgde door erop te hameren dat hoge rentes slecht zijn en inflatie veroorzaken. De centrale bank trok zich daar dus niet veel van aan en de Turkse lira veerde op ten opzichte van de euro en de dollar.

De angst voor een schuldencrisis in de opkomende markten verdween door het optreden van de Turkse centrale bank even naar de achtergrond.

Op het handelsvlak begon de dag daarnaast positief met de bevestiging door China dat er een uitnodiging ligt om de gesprekken over de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten te hervatten, en eindigde negatief met het bericht dat Trump met zware sancties tegen Rusland wil komen.

Het uitstel van het Amerikaanse plan om extra importtarieven op Chinese goederen door te voeren leidde vanochtend, net als gisteren, tot een positieve stemming op de Aziatische beurzen. Onder aanvoering van halfgeleiders won de beurs in Tokio een procent, terwijl de Hang Seng index in Hong Kong 0,8 procent klom. Vanochtend bleek dat de Chinese industriële productie op stoom bleef en de detailhandelsverkopen iets sterker stegen.

Op Wall Street sloten de Amerikaanse aandelenmarkten donderdag de handelsdag voor de vierde opeenvolgende dag hoger af, met name gesteund door een herstel van de techfondsen.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie daalde donderdag op de New York Mercantile Exchange met 2,5 procent, ofwel 1,78 dollar, tot 68,59 dollar per vat. Vanochtend in de Aziatische handel herstelde de future met enkele tienden van een procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1695, ten opzichte van een stand van 1,1618 donderdagochtend.

Vandaag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de detailhandelsverkopen van augustus en de import- en exportprijzen, gevolgd door industriële productiedata, de Amerikaanse bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen in september. In Europa hebben beleggers daarnaast oog voor onder meer Italiaanse inflatiecijfers.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse detailhandel in juli 3,8 procent meer heeft omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoopvolumes lagen in juli 3,3 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast werd online bijna 22 procent meer omgezet. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juli.

Bedrijfsnieuws

América Móvil meldde een kleiner belang in KPN. América Móvil meldde een kapitaalbelang van 16,08 procent met een dito stemrecht. Op 16 april 2014 meldde América Móvil nog een kapitaalbelang van 24,83 procent met een stemrecht van eveneens 24,83 procent.

Galapagos en MorphoSys starten met een Fase 1 overbruggingsstudie voor het onderzoeken van een subcutane formulering van MOR106, een antilichaam in ontwikkeling gericht tegen IL-17C.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,5 procent tot 2.904,18 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 26.145,99 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 8.013,71 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties