(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting neutraal openen. Wall Street sloot vrijdagavond nog vrijwel onveranderd, terwijl het sentiment in Azië overwegend negatief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een nipt lagere opening. Afgelopen week koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis met 0,4 procent nog nipt hoger naar 440,43 punten.

Optimisme over het handelsvraagstuk, ingegeven door de uitnodiging van Washington aan het adres van Beijing om later deze maand de handelsbesprekingen te hervatten, zorgde vrijdag aanvankelijk voor een positief sentiment op de internationale aandelenmarkten.

De markt zag de winsten echter verdampen, na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump desondanks toch wil doorgaan met het opleggen van extra handelstarieven op 200 miljard dollar aan Chinese exportgoederen. Daarmee zou Washington de druk willen opvoeren in aanloop naar de handelsbesprekingen tussen de VS en China later deze maand. Naar verwachting ontmoeten de Chinese vice-premier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, elkaar op 27 en 28 september in Washington.

De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 index sloot vrijdag toch nog fractioneel in de plus, waardoor afgelopen week alle handelsdagen in het groen werden afgesloten. De weekwinst was met 1,2 procent evenwel beperkt.

“Als slecht nieuws (over handel) achterwege blijft, is de richting van de markt omhoog“ merkte Craig Birk, chief investment officer bij Personal Capital, op. “Ik denk dat beleggers zich beginnen te realiseren dat deze handelsbesprekingen nog lang kunnen duren, en steeds vaker zie je een gematigde reactie op de afzonderlijke nieuwsartikelen.”

Dit weekend berichtte the Wall Street Journal dat Amerika tarieven van 10 procent zou willen opleggen, in plaats van 25 procent, en dat Beijing mogelijk de handelsbesprekingen zou willen afzeggen indien nieuwe heffingen worden doorgevoerd.

In Azië, waar de Japanse beurs de deuren gesloten hield, incasseerden de hoofdbeurzen behoorlijke verliezen. Negatieve uitschieter was de beurs in Hong Kong met een verlies van 1,5 procent. Naast aanhoudende zorgen over de exporttarieven werd de beurs ook geraakt door de gevolgen van de supertyfoon Mangkhut. Onder meer casino aandelen, die noodgedwongen hun deuren gesloten hielden en soms kampen met materiële schade, werden van de hand gedaan.

De beurzen in Shanghai en Seoel, onder aanvoering van exportkampioen Samsung, verloren krap een procent. Sydney koerste, met name dankzij financiële waarden, juist in het groen.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie steeg vrijdag op de New York Mercantile Exchange met 0,6 procent, ofwel 0,40 dollar, tot 68,99 dollar per vat. Op weekbasis sloot de prijs voor een vat ruwe olie 1,8 procent hoger. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1634.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de definitieve inflatiecijfers over augustus in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Aviva waarschuwde Unilever dat het van plan is om tegen de verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland te stemmen. Aviva, dat behoort tot de 10 grootste aandeelhouders van Unilever, is volgens de krant niet overtuigd dat het schrappen van de duale structuur de beste keuze is. Volgende maand kunnen aandeelhouders van Unilever zich uitspreken over de plannen. Om deze te kunnen doorzetten, moet tenminste 75 procent van de Britse en 50 procent van de Nederlandse aandeelhouders instemmen.

Veon zette de verkoop van zijn masten in Pakistan aan Tanzanite stop omdat er geen goedkeuring kwam van alle toezichthouders.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.904,97 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 26.154,67 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 8.010,04 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.