(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start maandag de handelsweek in het groen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zondagavond aankondigde de voor 1 maart geplande verhoging van importtarieven voor China uit te stellen. In China koerste de Shanghai Composite vanochtend meer dan vijf procent hoger.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Afgelopen week steeg de index op weekbasis al nipt met 0,3 procent naar 541,37 punten.

“Ik ben verheugd te kunnen melden dat de VS aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de handelsbesprekingen met China over belangrijke structurele kwesties zoals bescherming van intellectuele eigendom, overdracht van technologie, landbouw, diensten, valuta en vele andere kwesties”, zo meldde president Trump op Twitter.

“Als gevolg van deze productieve gesprekken, zal ik de Amerikaanse verhoging van de tarieven die nu op 1 maart staat, vertragen. Ervan uitgaande dat beide partijen extra vooruitgang boeken, zullen we een top plannen voor president Xi en mijzelf, in Mar-a-Lago, om een overeenkomst te sluiten. Een heel goed weekend voor de VS en China!”, aldus Trump.

Chinese beleggers reageerden vanochtend euforisch op de berichten van de Amerikaanse president en de Shanghai Composite klom maar liefst 5,4 procent. Andere beurzen reageerden evenwel veel gematigder. Tokio, Sydney en Hong Kong klommen tot een half procent.

Amerikaans beleggers sorteerden vrijdag al voor op een positieve uitkomst. De hoofdindices wonnen een half tot een procent.

Een april-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag op de New York Mercantile Exchange een half procent tot 57,26 dollar, het hoogste niveau sinds november. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast stabiel op 1,1346.

Deze week is ook het cijferseizoen nog vol aan de gang. De week startte vandaag met cijfers van onder meer PostNL en Fugro. Morgen is de beurt aan Aalberts Industries.

Op woensdag komen de cijfers van Ahold Delhaize, dat eerder al met de belangrijkste cijfers kwam. Ditzelfde geldt voor optiekketen GrandVision. Ahold Delhaize zag in het vierde kwartaal van 2018 de omzet op jaarbasis stijgen, en harder dan analisten hadden voorzien. GrandVision zag de omzet juist minder hard groeien dan verwacht. Ook NIBC en Adyen publiceren halverwege de week cijfers.

Donderdag is de beurt aan AMG, VolkerWessels en Envipco. De week wordt afgesloten met de resultaten van IMCD, ICT Group en Beter bed.

Op macro-economisch vlak begint de handelsweek rustig. Later deze week zal de aandacht vooral gericht zijn op inflatiecijfers uit Frankrijk, Spanje en Duitsland en groeicijfers uit de VS en Frankrijk.

Vrijdag, op de eerste dag van de nieuwe maand, is het traditiegetrouw tijd voor de wereldwijde inkoopmanagersindices van Markit. Op donderdag zijn er al de officiële inkoopmanagersindexen van de Chinese overheid.

Bedrijfsnieuws

PostNL kondigde maandagochtend aan concurrent Sandd over te willen nemen. Sandd wordt gewaardeerd op een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro en de overname is onder meer onderhevig aan goedkeuring van toezichthouder ACM, belast met onder meer het toezicht op de mededinging.

In het afgelopen kwartaal boekte PostNL een omzet van 794 miljoen euro tegenover 782 miljoen euro een jaar eerder. Er werd door analisten gerekend op een omzet van 798 miljoen euro. In heel 2018 realiseerde PostNL daarmee ene omzet van 2.772 miljoen euro, waar een resultaat van 2.776 miljoen verwacht werd. In 2017 behaalde PostNL nog een omzet van 2.725 miljoen euro.

Fugro boekte in 2018 een bedrijfsresultaat EBITDA, exclusief eenmalige items, van 117,8 miljoen euro, in vergelijking met 100,8 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde echter een nettoverlies van 51,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 159,9 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet van B&S Group groeide afgelopen jaar met 16,8 procent naar 1.746,5 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet zelfs met 18,2 procent. Voor het eerst werden de cijfers van de overgenomen Amerikaanse online discount retailer FragranceNet.com meegenomen. Fragrance profiteerde van een seizoensmatige sterk vierde kwartaal.

Ronald Merckx vertrekt per 11 april als financieel directeur bij Wessanen. Merckx ruilt Wessanen in voor een positie als CFO bij Centrient Pharmaceuticals.

Arcadis gaat in de komende vier maanden maximaal 850.000 eigen aandelen inkopen om verplichtingen rond aandelenbeloningen van werknemers te dekken.

Het lokaal genoteerde KAS Bank ontving van CACEIS een overnamebod op alle uitstaande aandelen KAS van 12,75 euro per aandeel. Het bod vertegenwoordigt een premie van 110 procent ten opzichte van de slotkoers van KAS Bank op vrijdag 22 februari.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 procent tot 2.792,67 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 26.031,81 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 7.527,54 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.