(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht hoger van start. Wall Street sloot vrijdag nog overtuigend in het groen, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend duidelijk terreinwinst boeken.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Afgelopen week koerste de index op weekbasis nog vrijwel onveranderd, met een slotstand op 562,58 punten.

“De ‘muur van zorgen’ lijkt voor een belangrijk deel wel door beleggers beklommen en het is nu wachten op nieuwe impulsen”, merkte investmentmanager Simon Wiersma van ING op over het handelsverloop van afgelopen week.

Die impulsen moeten dan waarschijnlijk komen van bedrijfscijfers. Op Beursplein 5 rapporteren later deze week de indexzwaargewichten ASML en Unilever eerste kwartaalcijfers. Ook onder meer Vopak, TomTom, Basic-Fit en Flow Traders staan geagendeerd voor cijfers of een trading update.

Vrijdag zijn vanwege Goede Vrijdag de westerse beurzen gesloten, waaronder in Europa en Amerika. Maandag, Tweede Paasdag, is Euronext nog altijd gesloten, maar gaat Wall Street wel weer open.

New York hoger door financials

Financiële waarden hielpen de Amerikaanse beurzen vrijdag duidelijk in het zadel. Zo werden cijfers van zakenbank JPMorgan beloond met een winst van bijna vijf procent. Onder meer sectorgenoten Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley en Goldman Sachs volgen deze week met hun kwartaalresultaten. Vrijdag wonnen de aandelen van deze banken al achtereenvolgens 3,8 procent, 2,3 procent, 4,3 procent en 2,5 procent.

ING Groep sloot de handelsdag in New York af met een winst van meer dan vier procent.

“Het was een beter dan verwacht kwartaal voor de banken, wat bemoedigend is”, zei vermogensbeheerder Carter Henderson van Fort Pitt Capital Group.

Maar, zo waarschuwde de marktkenner, “beter dan dit wordt het dit jaar vermoedelijk niet voor deze grootbanken, want in het eerste kwartaal hadden ze nog de wind in de rug dankzij de renteverhoging door de Fed in december [2018].”

Na een aantal jubeljaren zijn overigens de verwachtingen voor het cijferseizoen behoorlijk bescheiden. Zo voorziet zakenbank Goldman Sachs een gemiddelde winstdaling op jaarbasis van 6,5 procent voor de Amerikaanse S&P 500 ondernemingen.

Ook de Amerikaanse olieprijzen zaten vrijdag in de lift met een winst van een half procent voor een vat West Texas Intermediate, op een settlement van 63,89 dollar. In de Aziatische handel vanochtend werd de winst van een half procent evenwel weer prijsgegeven.

Donderdag stond de olieprijs nog onder druk nadat het Internationaal Energieagentschap waarschuwde dat de mondiale groeivertraging de vraag naar olie kan beperken.

Maar de vraag naar olie “blijft records breken ondanks alle berichten over een vertragende economie”, zei marktanalist Phil Flynn van Price Futures Group. “En de Chinese exportdata die vrijdag verschenen, lijken te bevestigen dat de economie in China stabiliseert.”

Volgens Flynn waren de Chinese exportcijfers veel beter dan verwacht. In maart exporteerde China ruim 14 procent meer goederen dan een jaar eerder.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overtuigend hoger, in de nasleep van de meevallende Chinese cijfers van vrijdag en het positieve sentiment in New York. In Tokio noteerde de Nikkei index zelfs anderhalf procent hoger, terwijl de Chinese beurzen een half tot een procent klommen.

De euro veert daarnaast op ten opzichte de dollar en de euro doorbrak de 1,13 grens. Vanochtend stond er voor het muntpaar een stand van 1,1308 op de borden.

Vandaag hebben beleggers oog voor onder meer de cijfers van Goldman Sachs en Citigroup.

Bedrijfsnieuws

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij haalde Goldman Sachs ASML af van zijn favorietenlijst, maar het koopadvies bleef wel gehandhaafd.

Probiodrug rondde een private plaatsing af van bijna 4,1 miljoen aandelen. Het concern haalde met de plaatsing circa 8,2 miljoen euro op. De opbrengst zal Probiodrug gebruiken ter voorbereiding en de gedeeltelijke uitvoering van een Europese Fase 2b studie om de werkzaamheid en veiligheid van zijn belangrijkste middel PQ912 te testen.

Commissaris Carla van der Weerdt-Norder zal per 1 mei bij BinckBank vertrekken. Het terugtreden van de commissaris volgt uit de beoogde benoeming tot bestuurder bij Triodos Bank per 17 mei 2019, aldus Binck.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,7 procent op 2.907,41 punten en de Dow Jones index won 1,0 procent op een slot van 26.412,30 punten. De Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger en eindigde op 7.984,16 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties