(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager van start. Wall Street gaf donderdagavond terrein prijs, maar wist de verliezen wel te beperken.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,6 procent hoger naar 566,49 punten, een niveau dat voor het laatst werd gezien in de zomer van 2001, ten tijde van het uiteenspatten van de internetzeepbel. In 2018 is de index nu al weer vier procent opgelopen. 

Ook Wall Street is het jaar crescendo van start gegaan en de Dow Jones index staat in het lopende jaar op een winst van meer dan vijf procent. Donderdag gaven de Amerikaanse beurzen evenwel licht terrein prijs, maar de Dow Jones index slaagde er wel in om boven de 26.000 puntengrens te blijven.

De voorzichtigheid op Wall Street werd volgens marktanalisten op zakenzender CNBC onder meer ingegeven door het vooralsnog uitblijven van een akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waardoor dit weekend een zogenoemde ‘shutdown’ van de overheid dreigt. Indien het Congres niet voor vrijdag middernacht instemt krijgen veel instellingen abrupt geen geld meer van Washington.

Marktanalist Ron van der Does van IG merkte in dit verband op dat een sluiting van de overheid in het verleden wel vaker is voorgekomen, onder meer onder Barack Obama en Ronald Reagan, en dat dat toen zorgde voor druk op de aandelenkoersen.

Volgens Anthony Conroy, marktanalist bij Abel Noser, lopen de zorgen richting de deadline inderdaad plotseling snel op. “Beleggers nemen daarnaast ook een beetje geld van de tafel, na het neerzetten van record na record”, aldus Conroy.

Amerikaanse beleggers konden zich donderdag buigen over verschillende macro-economische cijfers. Positief was zonder meer dat de wekelijkse steunaanvragen met maar liefst 41.000 daalden tot 220.00 stuks. Dat was een niveau dat sinds eind februari 1973 niet meer was gezien. Slecht nieuws was er over de huizenmarkt. Er werden in december ruim acht procent minder woningen in aanbouw genomen en het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde ook nog eens fractioneel.

Bedrijfscijfers kregen daarnaast  een gemengd onthaal. Aluminiumproducent Alcoa leed verlies vanwege eenmalige reorganisatielasten en  het aandeel daalde zeven procent. De aandelen van PPG Industries en Morgan Stanley zaten daarentegen in de lift na de rapportering van kwartaalrapportages. Nabeurs kon IBM evenwel niet bekoren met de rapportering van een nettoverlies. Het aandeel leverde in de elektronische handel nabeurs meer dan vier procent in. Ook American Express leed in het vierde kwartaal van 2017 een verlies, vanwege de Amerikaanse belastingverlagingen. Nabeurs daalde het aandeel meer dan twee procent.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange donderdagavond vrijwel onveranderd op 63,95 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,2260 , ten opzichte van een stand van 1,2246 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. 

In Azië noteerden de hoofdbeurzen vanochtend overwegend in het groen, maar de winsten bleven beperkt tot enkele tienden van een procent. 

Beleggers kijken vandaag onder meer uit naar een olierapport van het International Energy Agency en cijfers over de detailhandelsverkopen. De bedrijfsagenda is vandaag karig gevuld met alleen oliedienstverlener Schlumberger als aansprekende naam.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse producentenprijzen in december minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met 2,3 procent op. In november steeg de producentenprijsindex nog met 2,5 procent. In heel 2017 stegen de producentenprijzen met 2,6 procent ten opzichte van 2016. 

Bedrijfsnieuws

Beter Bed realiseerde een omzet in het vierde kwartaal van 101,3 miljoen euro, verwacht door analisten was evenwel 110,3 miljoen euro. Met  name de omzetontwikkeling in Duitsland stond met 17,8 procent fors onder druk. In Nederland was juist sprake van een stijging van 3,1 procent. 

Unilever ziet, na een boekenonderzoek, plotseling af van een acquisitie van het Amerikaanse ijsmerk Halo Top. Dit meldde de New York Post donderdag op basis van anonieme bronnen. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Unilever van 56,00 naar 55,00 euro, maar handhaafde desalniettemin het koopadvies.

Berenberg verhoogde juist het koersdoel voor Wolters Kluwer, en wel van 35,00 naar 42,50 euro, bij een ongewijzigd Houden advies. Voor de korte termijn blijven de winstverwachtingen van de analisten ongewijzigd, maar voor de langere termijn zijn zij positiever geworden, onder andere dankzij de belastingverlagingen in Amerika.  

Morgan Stanley verlaagde het koersdoel voor KPN van 3,60 naar 3,50 euro. Het Overwogen advies bleef gehandhaafd.

RoodMicrotec stelde de uitstaande financiële verplichtingen aan de voormalig topman en adviseur Philip Nijenhuis vast op 400.000 euro. Nijenhuis legde in mei 2016 zijn functie als CEO neer, maar was daarna nog als adviseur actief voor de onderneming.  

Vopak droeg Lucrèce Foufopoulos – De Ridder voor als commissaris.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot donderdag 0,4 procent lager op 26.017,81 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,2 procent inleverde op 2.798,03 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 7.296,05 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.