(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager openen. Op Wall Street sloot de Dow Jones index donderdagavond nog op een all time high, terwijl techbeurs Nasdaq juist nipt terrein prijs gaf.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Donderdag gaf de Amsterdamse hoofdgraadmeter ook al 0,2 procent prijs op 565,07 punten, waardoor de index op weekbasis lijkt af te stevenen op een verlies.

“De rally van de euro heeft de Europese beurzen een knauw gegeven”, constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. De euro is in het nog prille beursjaar 2018 ten opzichte van de dollar al opgelopen van 1,1999 naar 1,2449 vanochtend, waardoor de winstgevendheid van Europese multinationals direct wordt gedrukt en dollargevoelige aandelen minder geliefd zijn.

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank deed bij de toelichting op het rentebesluit donderdag een mislukte poging de euro omlaag te praten. De oplopende euro was volgens Draghi vooral het gevolg van het herstel van de economie, maar hij wees ook op “opmerkingen van iemand buiten de ECB” als reden voor de recente stijging van de munt ten opzichte van de dollar.

Draghi refereerde daarmee hoogstwaarschijnlijk aan de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, die eerder deze week zei dat een zwakkere dollar goed is voor Amerika. Overigens zei Trump donderdag in Davos dat de woorden van Mnuchin verkeerd geïnterpreteerd waren en dat de dollar alleen maar “sterker en sterker” zal worden.

“De magie van het Draghi-effect lijkt dan toch te zijn uitgewerkt, of simpelweg overwonnen door de loeisterke economie van de eurozone die maar positief blijft verrassen”, stelde marktanalist Bart Hordijk van Monex in een reactie op Draghi’s persconferentie.

Marktkenners rekenen erop dat de ECB later dit jaar meer duidelijkheid zal geven over de toekomst van het rente- en opkoopbeleid, door zijn forward guidance aan te passen. Donderdag herhaalde de centrale bank nog de eerder afgegeven forward guidance.

De ECB benadrukte daarmee dat de rentes “langere tijd, tot ruim na de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven.” 

De achilleshiel voor de Europese aandelenmarkten is juist een kracht voor Wall Street. “Als de [Amerikaanse] aandelenmarkten een zwakke dollar appreciëren, dan is er een gerede kans dat de beleidsmakers in Washington ook van een zwakkere dollar houden”, zei macrostrateeg Alan Ruskin van Deutsche Bank. 

De Dow Jones index scherpte donderdag maar weer eens zijn hoogste stand ooit aan, terwijl Nasdaq een adempauze inlaste, na een terugval een dag eerder. Dit jaar staat de techindex evenwel al weer op een stijging van meer dan zeven procent, terwijl over de afgelopen 12 maanden een rendement van meer dan dan 30 procent te noteren valt.

Nabeurs rapporteerde chipgigant Intel Corporation over het afgelopen kwartaal een omzet van 17,1 miljard dollar, een record. Er was als gevolg van de belastinghervormingen van de regering Trump evenwel een nettoverlies van 700 miljoen dollar, waar een jaar geleden nog een winst van 3,6 miljard resteerde. Beleggers prikten daar echter doorheen en het aandeel steeg in de elektronische handel bijna vier procent. Cijfers van de koffieketengigant Starbucks kregen nabeurs juist een negatief onthaal.

Vanmiddag hebben Amerikaanse beleggers onder meer oog voor de kwartaalrapportages van onder meer Colgate-Palmolive, Honeywell en Galapagos’ partner AbbVie.

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag nipt lager, ondanks de zwakke dollar en lagere Amerikaanse olievoorraden, na drie dagen van stijgingen. De prijs daalde 0,15 procent ofwel 0,10 dollar lager op 65,51 dollar op de New York Mercantile Exchange. 

In Azië was er vanochtend sprake van een zeer verdeeld beeld. Uitblinker was de beurs in Hong Kong met een winst van 1,6 procent, met dank aan onder meer financiële waarden. De met exportaandelen volgeladen Japanse Nikkei index gaf juist licht terrein prijs.

Op het macro-economische vlak kijken beleggers vandaag vooral uit naar voorlopige cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal in Groot-Brittannië en Amerika, en cijfers over de verkoop van Amerikaanse duurzame goederen in december.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell is geïnteresseerd in een overname van Allego, een exploitant van oplaadpalen. Dit meldde De Gelderlander vrijdag op basis van bronnen. Allego, dat vijf jaar bestaat, heeft zo’n 200 medewerkers en is verantwoordelijk voor 7.500 oplaadpunten in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen jaren werden er rode cijfers geboekt.

Jefferies is begonnen met het volgen van ABN AMRO met een Houden advies en een koersdoel van 26,80 euro. Voor de komende drie jaar denkt analist Le Gouvello Du Timat dat winstgroei de grootste uitdaging zal zijn voor de bank. De analist voorziet dat deze beperkt zal zijn.

BinckBank gaat zijn optieorders op Euronext laten plaatsen via de beursaansluiting van Morgan Stanley, zodat klanten soms betere uitvoeringsprijzen kunnen krijgen door de extra liquiditeit die de Amerikaanse zakenbank biedt. Daarnaast speelden kostenvoordelen een rol bij de besluitvorming van de onlinebroker.

De topman van Euronext in Londen, Lee Hodgkinson, tevens chef markten, vertrekt na negen jaar om een elektronisch handelshuis te gaan leiden. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende Standard & Poor’s 500 index sloot donderdag bijna 0,1 procent hoger, terwijl de Dow Jones index 0,5 procent steeg en de Nasdaq 0,1 procent in de min eindigde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.