(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger openen. Wall Street werkte donderdagavond nog het grootste deel van de openingsverliezen weg, maar sloot nog wel lager.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. De afgelopen twee handelsdagen koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog ruim 10 punten lager, na het aanscherpen van het jaarrecord op dinsdag.

Het sentiment op de Europese beurzen en in New York stond donderdag onder druk nadat de Amerikaanse president Donald Trump bekendmaakte een brief te hebben gestuurd aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, waarin hij de geplande ontmoeting tussen beiden afblies. Volgens Trump heeft Noord-Korea zich in recente uitlatingen te agressief opgesteld.

Ooit hoopt Trump Kim Jong-un nog eens te ontmoeten, maar voor nu loopt de wereld “een grote kans” mis. Trump waarschuwde Kim ook voor zijn nucleaire ambities. “Jij praat over je nucleaire capaciteiten, maar die van ons zijn zo enorm en krachtig dat ik bid dat ze nooit zullen hoeven te worden gebruikt.”

De koersdalingen in reactie op het nieuws bleven echter beperkt. “De verkoopgolf na het annuleren van de Noord-Korea bijeenkomst was gematigd, grotendeels omdat het geen impact heeft op de tweede kwartaal resultaten of economische groei”, zei marktstrateeg Karyn Cavanaugh van Voya Financial.

Het nieuws van de afzegging kwam kort nadat het ministerie van Handel zei dat het een onderzoek is begonnen naar de vraag of de invoer van auto’s “de nationale veiligheid” van de Verenigde Staten bedreigt.

“Er zijn aanwijzingen dat decennia lang de invoer uit het buitenland onze binnenlandse auto-industrie heeft aangetast”, zei de Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross in een verklaring woensdag. Het ministerie van Handel zei verder dat het onderzoek “zal bekijken of de daling van de binnenlandse auto- en auto-onderdelenproductie de interne economie van de Verenigde Staten dreigt te verzwakken”.

General Motors en Ford koersten na het nieuws ongeveer 1,5 procent hoger. Toyota noteerde in Tokio vanochtend juist bijna twee procent lager, terwijl Mitsubishi Motors zelfs bijna vier procent onderuit ging.

Vanuit Frankfurt kregen beleggers donderdag juist goed nieuws. De ECB-notulen lieten doorschemeren dat de centrale bank geen haast heeft om zijn monetaire stimulering door middel van QE af te bouwen. Een mogelijke groeivertraging in de eurozone en de risico’s van een handelsoorlog en protectionisme zorgen nog voor te veel onzekerheid. ING rekent op een verlenging van een verder ingeperkt QE-programma na september, in elk geval tot het einde van dit jaar.

Ook de notulen van de Federal Reserve van woensdagavond kon beleggers bekoren. Daaruit bleek dat de Fed geen moeite heeft met een tijdelijk hogere inflatie dan de beoogde 2 procent. “Deze soepele houding wijst erop dat ze het niet nodig vinden om het rentebeleid nog verder aan te scherpen”, stelden beleggingsadviseurs donderdag.

Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot 1,13 dollar of 1,6 procent lager op 70,71 dollar op de New York Mercantile Exchange. Cijfers die wezen op een verrassende stijging van de olievoorraden in Amerika drukte de prijzen verder naar beneden. Het was de derde opeenvolgende dag dat olie goedkoper wordt. Woensdag bleek dat in de week eindigend op 18 mei de Amerikaanse voorraden zijn gestegen, terwijl een afname was voorzien.

De euro/dollar noteerde vanochtend vrij vlak op 1,1710.

Beleggers hebben in de loop van de ochtend oog voor onder meer de Duitse Ifo-index, een maatstafgevende conjunctuurindicator. ’s Middag worden daarnaast cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen bekend gemaakt.

Bedrijfsnieuws

Nationale-Nederlanden Bank gaat de hypotheekrente automatisch verlagen wanneer een klant, door aflossingen, in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag.

ASR Nederland neemt Landgoed Junne over van Delta Lloyd voor een bedrag van 25,25 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,2 procent tot 2.727,76 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent tot 24.811,76 punten, terwijl de Nasdaq vrijwel onveranderd sloot op 7.424,43 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.