(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Wall Street sloot maandagavond nog lager, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend juist eensgezind in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent.

Het sentiment werd maandag gedomineerd door zwakke export- en importcijfers uit China. De Europese beurzen noteerden lager als gevolg van de groeivertraging van de Chinese economie, merkte marktanalist David Madden van CMC Markets dan ook op, en de AEX index sloot 0,7 procent lager op 494,99 punten.

De ogen van beleggers zijn vandaag vooral gericht op Londen, waar een verdeeld Brits parlement het Brexit-akkoord met de Europese Unie waarschijnlijk zal wegstemmen. “De grote vraag is dan met hoeveel, want dat bepaalt in hoeverre het in een tweede stemming waarschijnlijk alsnog wordt weggestemd, dan wel wordt goedgekeurd”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam, die voorziet dat de tweede stemming ongeveer twee weken voor de geagendeerde Brexit datum van 29 maart zal worden gehouden.

Het tijdstip van de stemming vandaag ligt nog niet vast, doordat amendementen en spreektijden van parlementariërs van invloed zijn op het tijdsverloop.

Aziatische beleggers schoven vanochtend in ieder geval zorgen over Brexit en de Chinese groeivertraging terzijde, en drukten de koopknop in. Hong Kong won zelfs bijna twee procent, terwijl de beurs in Tokio, die gisteren nog gesloten was, een procent hoger koerste.

Beleggers putten vertrouwen uit opmerkingen van Chinese overheidsfunctionarissen, die aangaven dat China de stimuleringen zal opvoeren om de economie dit jaar aan te jagen, nu signalen erop wijzen dat de economische vertraging steeds sterker wordt.

Beijing wil dat er voldoende krediet beschikbaar is voor kleinere bedrijven, maar bijvoorbeeld ook meer investeren in infrastructuur en de belastingen verlagen, aldus een officiële brief dinsdag.

In New York sloot de hoofdgraadmeter S&P 500 index maandagavond nog een half procent lager. Beleggers hopen nu dat het cijferseizoen afleiding kan brengen van de bekende thema’s, zoals de handelsoorlog en de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid.

Het kwartaalcijferseizoen op Wall Street ging maandag van start met de resultaten van Citigroup. Vandaag zijn onder meer JPMorgan Chase, Wells Fargo en UnitedHealth aan de beurt. Later deze week volgen ook andere financiële giganten zoals Goldman Sachs en BlackRock, terwijl ook videostreamingdienst Netflix staat geagendeerd.

Citigroup meldde een hoger dan verwachte winst van 4,3 miljard dollar in het vierde kwartaal. Analisten hadden echter niet gerekend op de daling van de omzet met 2 procent. Vooral de handel in vastrentende waarden leverden fors minder inkomsten op in het volatiele beurskwartaal. Er was sprake van een daling van 21 procent. De aandelentak zag de omzet juist flink stijgen. Het aandeel sloot na een openingsverlies 4,1 procent hoger. Het aandeel daalde in de laatste twaalf maanden nog met 24 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag lager, als gevolg van zwakke macro-economische cijfers in China. Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie daalde 2,1 procent op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend veerde de future evenwel met anderhalf procent op.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1474.

Naast de Amerikaanse bedrijfscijfers en de Brexit-stemming hebben beleggers vandaag ook oog voor een toespraak van ECB-president Mario Draghi, vanmiddag, Europese inflatiecijfers en de voorlopige Duitse economische groei in 2018.

Bedrijfsnieuws

CEO Dirk Anbeek van Wereldhave stapt per 1 april dit jaar op. Na tien jaar bij Wereldhave werkzaam te zijn geweest, kiest Anbeek voor een positie bij een ander niet nader genoemd bedrijf buiten de vastgoedsector. Anbeek blijft tot 1 maart actief en zal in de laatste maand zijn taken overdragen.

Credit Suisse verhoogde het advies voor ING van Underperform naar Neutraal. Het koersdoel werd daarbij evenwel met twee kwartjes teruggeschroefd naar 11,50 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent lager op 2.582,61 punten, de Dow Jones index eindigde 0,4 procent in de min op 23.909,84 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 6.905,92 punten. De beurzen zijn hiermee voor de tweede handelsdag op rij lager gesloten, voor het eerst in 2019.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.