Wall Street houdt deuren gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef woensdagochtend dicht bij huis. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,3 procent tot 925,93 punten.

“De handel zal dun zijn en de volumes dus laag bij het wegblijven van Amerikaanse beleggers”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING in aanloop naar de handelsdag. Wall Street houdt vandaag de deuren gesloten in verband met de viering van Juneteenth.

Op dinsdag wisten de Amerikaanse beurzen de records aan te scherpen, mede dankzij de sterke prestaties van chipmakers. Ook zorgde een daling van de Amerikaanse tienjaarsrente voor steun op de aandelenmarkten, zo merkte beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx op.

Vooralsnog lijkt de Federal Reserve nog een tijdje een pas op de plaats te willen maken met betrekking tot het monetaire beleid. Diverse Fed-bestuurders gaven dinsdag aan nog niet klaar te zijn voor renteverlagingen. Zo zei Tom Barkin, Fed-voorzitter in Richmond, dat hij meer data wil zien voordat er een verandering in het monetaire beleid kan plaatsvinden. “We moeten geen overhaaste beslissingen nemen na een of twee maanden van veelbelovend nieuws”, zo stelde ook Susan Collins, voorzitter van de Fed in Boston.

“Kortom, niks nieuws maar opnieuw een bevestiging van wat voorheen verteld werd”, aldus Verstraete.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Britse inflatie in mei uitkwam op 2,0 procent, dat de Bank of England ook aanhoudt als doel. Hierdoor lijkt er ruimte om in de komende maanden de rentes te verlagen. De inflatie in de dienstensector bleef nog relatief hoog op 5,7 procent.

De Britse centrale bank komt donderdag met een rentebesluit. Er worden geen wijzigingen in het beleid verwacht in aanloop naar de aanstaande verkiezingen. Volgens analisten blijft bovendien de inflatie in de dienstensector te hoog om een renteverlaging te overwegen.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0740. De olieprijzen daalden licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Prosus met 1,6 procent en KPN met 0,7 procent. Het telecombedrijf loste 279 miljoen euro af van een eeuwigdurende lening ter waarde van 500 miljoen euro. Ook verhoogde ING het koersdoel voor KPN van 3,50 naar 3,70 euro.

UMG verloor juist 1,9 procent en Wolters Kluwer 1,1 procent.

In de AMX won Just Eat 0,5 procent. Just Eat Takeaway gaat maaltijden gratis bezorgen aan Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Galapagos won 0,8 procent. Alfen leverde 1,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen won het volatiele Vivoryon 4,9 procent. TomTom won 1,9 procent. TomTom heeft zijn samenwerking met BMW Motorrad uitgebreid en meldde verder door Marelli te zijn geselecteerd om diens infotainment LeanConnect platform voor auto’s te verbeteren. Financiële details gaf TomTom niet.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.