Galapagos uitblinker.

(ABM FN-Dow Jones)  De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtend vrijwel onveranderd, bij gebrek aan richtinggevend nieuws na de verwachte bevestiging van de monetaire koerswijziging in de Verenigde Staten afgelopen vrijdag.

De AEX index noteerde op 908,13 punten.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve sprak zich vrijdag duidelijk uit dat “de tijd gekomen is” om de rente weer te verlagen.  Friso Rengers van ING Investment Office wees erop dat deze koerswijziging repercussies heeft die veel veel verder gaan dan alleen de Amerikaanse economie. “Denk dan aan de prijzen van grondstoffen, wisselkoersen van valuta, monetaire ruimte of krapte, en ook de financieringskosten voor de rest van de wereld.”

De beurzen gingen vrijdag goed gemutst het weekend in, omdat goede bedrijfscijfers, dalende inflatie en uitzicht op fors lagere rentes de aandelenkoersen nog verder zouden kunnen aanjagen. De Amerikaanse aandelenbeurzen gingen vrijdag met ruim een procent koerswinst het weekend in.

De Aziatische markten lieten maandag een gemengd beeld zien, waarbij een koersdaling van Toyota een grote rol speelde op een rode Japanse beurs.

Economisch nieuws was er uit Duitsland waar de Ifo-index in augustus zoals verwacht daalde en op een laag niveau bleef, hoewel de daling iets minder sterk was dan economen hadden voorspeld.

In de namiddag volgen alleen nog cijfers over de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in juli. Omdat de beurs in Londen vandaag gesloten is, zullen de handelsvolumes op de Europese beurzen vermoedelijk laag blijven.

De olieprijs steeg. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1 procent tot 75,58 dollar, terwijl Brent-olie 0,9 procent duurder werd op 78,78 dollar. Nieuwe onrust in het Midden-Oosten, waar Israël zondagochtend een luchtaanval uitvoerde op doelen in Libanon om te voorkomen dat Hezbollah honderden raketten op Israël zou afvuren, zorgde voor een stijgende olieprijs.

De euro/dollar noteerde op 1,1181. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1192 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door verzekeraar ASR Nederland met een winst van 1,0 procent.

Andere stijgers waren Heineken en DSM-Firmenich.

Unilever zet twee huidverzorgingsmerken, Kate Somerville en REN, te koop, meldde Sky News. Het aandeel daalde 0,3 procent.

De verliezen waren vanochtend beperkt. ASMI verloor 1 procent en ASML daalde 0,9 procent. Aegon verloor 0,5 procent. 

Adyen daalde 0,1 procent, nadat het bedrijf een opvolger presenteerde voor zijn Chief Technology officer Alexander Matthey, die in januari aankondigde te stoppen. Tom Adams komt over van Cash App en wordt de nieuwe technologiechef bij Adyen.

Bij de Midkap-aandelen steeg Galapagos 7 procent. Het aandeel blonk uit op het nieuws dat EcoR1 Capital Fund een belang van 9,9 procent heeft opgebouwd in het aandeel, zo bleek uit een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. EcoR1 vindt Galapagos “enorm ondergewaardeerd” en dus een aantrekkelijke beleggingskans.

In de AMX waren de dalers duidelijk in de meerderheid. Laadpalenfabrikant Alfen was de sterkste daler met een min van 2,7 procent, gevolgd door Aalberts met een verlies van 2 procent.

Onder de smallcaps waren er geen grote uitschieters.

Elektrische bussenfabrikant Ebusco won 1,4 procent en was de sterkste stijger. Fastned, bouwer van oplaadstations voor elektrische voertuigen, verloor daarentegen 1,5 procent.

Hydratec noteerde onveranderd. Het overnamebod van Ten Cate Investeringsmaatschappij heeft niet het gewenste aantal aanmeldingen opgeleverd. De investeerder kan beschikken over 80,03 procent van de aandelen, maar wilde minimaal 85 procent in handen krijgen. Ten Cate beraadt zich nu op zijn opties.

Slot Wall Street

Wall Street sloot vrijdag hoger, na de aankondiging van een renteverlaging door Fed-voorzitter Jerome Powell.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,2 procent tot 5.634,61 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 41.175,08 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 17.877,79 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.