(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend lager. Kort na elf uur verloor de AEX 1,1 procent op 594,40 punten. 

Beleggers richten onverminderd hun aandacht op de ontwikkelingen rond het coronavirus, nu het cijferseizoen langzaam tot een einde komt. Vooral in de Verenigde Staten loopt het aantal besmettingen op, net als het aantal ziekenhuisopnames dat donderdag tot een recordniveau van 79.410 steeg. In de stad New York gaan scholen weer dicht. 

Het is volgens investment manager Simon Wiersma van ING dan ook niet gek dat beleggers wat terughoudend zijn. “Erg veel goed (vaccin-)nieuws is inmiddels wel ingeprijsd in de koersen”, aldus Wiersma.

“De late verkoopgolf op Wall Street woensdagavond zorgde mede voor de lagere opening van de Europese beurzen, na een verdeeld beeld in Azië vanochtend”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. “Beleggers moeten nu een balans zien te vinden tussen de risico’s van het virus tegenover goed nieuws over vaccins”, aldus Hewson.  

BNP Paribas merkte op basis van mobiliteitsdata van Google op dat West-Europa het hardst wordt getroffen door de tweede besmettingsgolf, maar niet zo hard als in april. In de Verenigde Staten blijft de impact stabiel, aldus BNP.

Het opkoopprogramma en de herfinancieringsoperaties blijven volgens voorzitter Christine Lagarde onverminderd een grote rol spelen in het beleid van de Europese Centrale Bank. Lagarde herhaalde donderdag dat de ECB, indien nodig, zijn “instrumenten zal herkalibreren”, tijdens de volgende bijeenkomst van de centrale bank in december.

Na het sluiten van de Europese beurzen, zullen leiders uit de Europese Unie spreken over het herstelfonds van 750 miljard euro. Mogelijk zal dan duidelijk worden of Hongarije en Polen daadwerkelijk hun veto erover uitspreken. “Wij verwachten dat de twee lidstaten zich terugtrekken en afzien van een veto, mogelijk in ruil voor enkele niet-bindende politieke afspraken”, zo voorziet Chris Scicluna, head of research bij Daiwa in Londen. “Alleen al omdat de begroting van deze landen nog meer onder druk zal komen te staan als de andere leden zonder hen hun plannen doorzetten.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde stabiel op 1,1825. De olieprijzen leverden tot 0,8 procent in. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Ahold Delhaize aan kop met een koerswinst van 1,3 procent. Ahold tekende een overeenkomst om de Amerikaanse boodschappenbezorger FreshDirect over te nemen. Daarmee versterkt de supermarktketen het online aanbod in de Verenigde Staten, zo merkte Degroof Peteram op. Royal Dutch Shell en Unibail noteerden onderaan met een verliezen van 3 tot 4 procent. Bij Unibail vertrekt spoedig de CEO. Maar dat vertrek is volgens Berenberg geen verrassing na het wegstemmen van de claimemissie.

In de AMX won Pharming 0,6 procent. De farmaceut gaat een nieuwe downstream-productiefaciliteit voor Ruconest bouwen op Pivot Park in Oss. Arcadis steeg 0,4 procent nadat het met doelen kwam voor de middellange termijn. Arcadis wil vanaf 2023 jaarlijks een autonome omzetgroei van circa 5 procent realiseren met een operationele EBITA-marge van meer dan 10 procent. Analisten reageerden enthousiast en KBC Securities en Degroof Petercam verhoogden hun koersdoelen voor het aandeel. 

Air France-KLM verloor 3,8 procent. De maatschappij lijkt nog lang niet uit de ellende en vermoedelijk zal er opnieuw vers kapitaal nodig zijn.

In de AScX won Lucas Bols 1,2 procent na cijfers. De omzet van Lucas Bols daalde het afgelopen half jaar op jaarbasis van 46,3 naar 26,8 miljoen euro. De nettowinst liep daarnaast terug van 8,5 naar 1,9 miljoen euro en de distillateur herhaalde geen interimdividend uit te keren.

AMG steeg 1,4 procent. AMG Lithium heeft een investering gedaan in een fabriek voor vastestofbatterijen ter aanvulling op een laboratorium voor batterijmaterialen in Frankfurt, zo werd vandaag bekend.

Beursnieuweling Dutch Star Companies Two won 3,5 procent. Vooralsnog lijken de omzetten in het aandeel beperkt. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.