(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed donderdagochtend, na de koerssprong op woensdag, een stap terug. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 2,0 procent op 465,77 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management merkte op dat de beurzen onverminderd volatiel blijven, maar dat de koersschommelingen inmiddels wel minder wild zijn. “Het oogt iets rustiger op de aandelenmarkten”, aldus Schutte. 

Volgens de beleggingsadviseur houden beleggers “hun adem in” in aanloop naar de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten, die vanmiddag op de rol staan. Vorige week schoot het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering al met 70.000 omhoog tot 281.000. Daarmee lag het aantal aanvragen op het hoogste niveau sinds begin september 2017.

De verwachtingen voor de cijfers van vanmiddag lopen volgens Schutte enorm uiteen. De aanvragen kunnen volgens analisten tot in de miljoenen lopen. “Er wordt in ieder geval rekening gehouden met een forse stijging van de steunaanvragen”, aldus Schutte. 

Veel bedrijven besloten recent tot het opschorten van dividend, waaronder Heijmans, Accell, Arcadis en Randstad. Schutte merkte op dat de reactie van beleggers op deze besluiten nog meevalt. “Beleggers lijken er begrip voor te hebben”, aldus de beleggingsadviseur.

“Het is nu vooral hopen op betere tijd, voorlopig blijft het koffiedik kijken waar het naartoe gaat.”

Op macro-economisch vlak werd vanochtend al bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen, net als het Franse ondernemersvertrouwen, stevig is gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,0944. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0884. De olieprijzen daalden met 3,1 procent. 

Stijgers en dalers

Onder de veelal roodgekleurde hoofdfondsen noteerde Unibail-Rodamco-Westfield opnieuw onderaan met een verlies van 10,0 procent. Het vastgoedfonds werd in de afgelopen dagen al flink minder waard. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde 5,4 procent in. 

ABN AMRO verloor 4,8 procent. De bank leed een verlies van 200 miljoen dollar bij zijn clearing-bedrijf in de Verenigde Staten, waar de bank de posities van een klant heeft gesloten omdat deze niet aan zijn marginverplichtingen kon voldoen. Ook verlaagde Berenberg het koersdoel voor ABN AMRO flink.

ASR Nederland noteerde met 0,4 procent in de plus. Het is voor de verzekeraar nog te vroeg om een realistische en betrouwbare inschatting te maken van de impact van het coronavirus op de operationele en de financiële prestaties van het het concern. Dit meldde de Nederlandse verzekeraar woensdagavond bij de publicatie van zijn jaarverslag 2019. KBC was vooral te spreken over de sterke ambities voor wat betreft de cashgeneratie. De analisten haalden de verzekeraar dan ook van de verkooplijst. Randstad won 1,5 procent. 

In de Midkap verloor Basic-Fit 9,6 procent, na een koerssprong van meer dan 31 procent op woensdag. Arcadis verloor 2,1 procent. Het ingenieursbureau besloot vanwege de corona-uitbraak om het dividendvoorstel in te trekken en te stoppen met het inkopen van eigen aandelen.

Aalberts noteerde met 2,7 procent in het groen.

Onder de kleinere aandelen wonnen ICT Group en Sligro tot 6,0 procent. AMG en Avantium verloren vijf tot zeven procent. Accell daalde 2,3 procent na het schrappen van het dividend over 2019.

De jaarcijfers van DPA leverden een koersverlies van 5,0 procent op. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties