(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend fors lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX maar liefst 2,5 procent op 562,43 punten. 

Daarmee treden de Europese beurzen in de voetsporen van de Amerikaanse aandelenmarkten, die op donderdag al een scherpe terugval lieten zien. Ook in Azië kleurde het beeld vanochtend rood. 

De Amerikaanse beurzen gaven terrein prijs, na een opleving van het aantal wekelijkse steunaanvragen in de VS met 109.000 naar 1,42 miljoen stuks. Het was voor het eerst sinds eind maart dat het aantal aanvragen op weekbasis weer toenam. In combinatie met een verdere toename van het aantal coronabesmettingen en nieuwe lockdown-maatregelen, laaiden de zorgen over een trager economisch herstel weer op. 

Ook werden techaandelen afgestraft, nadat deze aandelen een week eerder al een underperformance lieten zien ten opzichte van de bredere markten. In de afgelopen maanden waren deze aandelen juist de aanjagers. Onder meer Microsoft en Tesla zagen de koersen plotsklaps scherp teruglopen en ook in Amsterdam daalden techgerelateerde fondsen vanochtend aanzienlijk. 

Beleggers kijken nu uit naar een tweede ronde stimuleringsmaatregelen vanuit de Verenigde Staten voor Amerikaanse huishoudens. Het Congres moet hier nog akkoord voor geven en de details moeten ook nog uitgewerkt worden, waardoor het nog weken kan duren voordat het geld daadwerkelijk kan worden verstrekt. De vraag is of dit allemaal gaat lukken voor het zomerreces aanvangt. 

Verder drukten oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten op het sentiment. China eist nu van Amerika dat het zijn consulaat in Chengdu sluit, nadat Amerika eerder Beijing opdroeg zijn consulaat in Houston te sluiten vanwege het schenden van Amerikaans intellectueel eigendom door China.

Donderdag omschreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de verhoudingen met China nog als een moderne Koude Oorlog. 

Desondanks lijkt het economische klimaat in Europa nog steeds te verbeteren. De economische activiteit in de eurozone liet in juli een duidelijke verbetering zien. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie steeg van 48,5 in juni naar 54,8 deze maand. Dat is de hoogste stand in 25 maanden en ruim meer dan de 51,0 die economen hadden voorzien.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics sprak van een “bemoedigende” start van het derde kwartaal. Het groeitempo ligt op het hoogste niveau in meer dan twee jaar tijd. Alles wijst op een sterk herstel van de economie, aldus Williamson.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1599 en de olieprijzen stegen met 0,7 procent.

Stijgers en dalers 

Onder de roodgekleurde hoofdaandelen verloren de techfondsen ASMI, ASML en Prosus 4 tot 5,5 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell hield de verliezen met 0,1 procent beperkt. 

In de Midkap werden de cijfers van Signify met applaus ontvangen. Het aandeel klom 4,2 procent. Het lichtbedrijf overtrof de verwachtingen ruimschoots, aldus ING. De autonome omzetdaling was flink, maar niet zo fors als gedacht. 

Ook Aalberts noteerde met 1,7 procent in het groen, na een koopadvies van ABN AMRO. Volgens de bank waren de kwartaalcijfers van het bedrijf beter dan verwacht en worden de effecten van de reorganisatie steeds beter zichtbaar en de doelen voor 2022 zijn duidelijk in het vizier.

Besi was de grootste daler met meer dan 4,6 procent koersverlies.

Onder de kleinere aandelen won Acomo na cijfers bijna 1,9 procent. Alfen verloor 7,1 procent na een adviesverlaging van Kopen naar Houden door Berenberg. Na een koerssprong van het aandeel achten de analisten de tijd nu rijp voor het inlassen van een adempauze.

Accell leverde 2,7 procent in na volgens ING sterke halfjaarcijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.