(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zoekt het hogerop in aanloop naar een rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De AEX handelde donderdagochtend 0,8 procent in het groen op 547,91 punten.

“Opmerkelijk”, noemde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij de stijging. Hij wees op de aanhoudende onzekerheid. Vanmiddag staart de Europese Centrale Bank op de rol, uitspraken van zowel de zijde van de VS als van China duiden niet op vooruitgang in het handelsconflict, de Amerikaanse president Trump die Mexico nog eens waarschuwt en vrijdag het Amerikaanse banenrapport, dat volgens Schutte veel aandacht zal trekken na het slechte cijfer van ADP woensdag. 

“Wellicht wat short covering”, opperde Schutte om de koersstijging toch te verklaren. “Maar qua volumes stelt het ook allemaal niet veel voor.” 

In de markt wordt geen rekening gehouden met actie bij de ECB.

De ECB wil de rente in elk geval tot en met eind 2019 op het huidige niveau houden, “en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om te zorgen voor een verdergaande duurzame convergentie van de inflatie naar een niveau onder maar dicht bij 2 procent op middellange termijn.”

Economen van Bank of America sluiten niet uit dat de centrale bank deze forward guidance voor het rentebeleid komende donderdag met drie maanden vooruit schuift, dus dat de belangrijkste rentestanden tot zeker eind eerste kwartaal 2020 niet worden verhoogd. 

“Maar dat is niet ons basisscenario”, aldus de marktkenners.

Econoom Nico Klene van ABN AMRO AMRO verwacht donderdag nog geen aanpassing van de forward guidance maar vermoedt dat die er later dit jaar wel gaat komen. 

Vanochtend bleek de economie van de eurozone in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid, na een stijging van 0,2 procent in het vierde kwartaal van 2018. De Duitse fabrieksorders bleken in april ook met 0,4 procent gestegen, na een toename van 0,1 procent in maart.

Verder blijft er aandacht voor de mondiale handelsperikelen. 

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde vanochtend China nog eens en zei ook Mexico voort te maken in de onderhandelingen. 

De VS “krijgen al 25 procent op 250 miljard dollar en ik kan daar nog tenminste 300 miljard dollar bovenop doen”, zei Trump richting China.

China zei donderdag niet te zwichten voor de dreigementen van de Verenigde Staten. Hoewel een handelsoorlog volgens China alleen maar verliezers kent, terwijl Washington lijkt uit te gaan van een zero-sum game, zal Beijing niet bang zijn om terug te vechten.

Als de VS aansturen op een escalatie en meer en hogere importheffingen doorvoeren, dan zal China de noodzakelijke tegenmaatregelen nemen.

En naast China kreeg ook Mexico een waarschuwing van Trump. Er zou volgens de president namelijk “iets behoorlijk dramatisch” kunnen gebeuren in de komende dagen tijdens de onderhandelingen van de VS met zijn buurland.

Trump meent dat er veel progressie is, maar dat het tijd is dat Mexico zijn verantwoordelijkheid gaat nemen.

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,1236. Olie werd tot een procent duurder.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was DSM met een koerswinst van 2,2 procent. Een aanleiding voor de koerswinst zag Schutte niet, maar het aandeel zit inmiddels wel dicht tegen de all time high aan. IMCD won 1,5 procent.

ING won 1,3 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een rapport van JPMorgan waarin het advies voor ING werd verhoogd naar Overwogen, maar het koersdoel licht neerwaarts werd bijgesteld van 13,00 naar 12,50 euro.  

Alleen Unibail noteerde in het rood. Het vastgoedfonds heeft een obligatie ter waarde van 750 miljoen dollar geprijsd. Het betreft een tienjarige obligatie met een vaste coupon van 3,50 procent.

In de Midcap ging TKH Group 4,8 procent in het groen. Volgens Van der Pol verhoogde Kempen het koersdoel met 2 euro naar 64,00 euro. Kempen heeft TKH op de kooplijst.

Takeaway.com won 2,0 procent, terwijl Besi 0,9 procent inleverde.

Bij de kleinere fondsen in de AScX steeg Nedap 3,9 procent en Kendrion 2,5 procent. Sif en B&S daalden 1,4 en 1,7 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.