(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag licht hoger. Kort voor elf uur won de AEX 0,3 procent op 567,43 punten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zorgde de voorpublicatie van de getuigenis van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voor opluchting op de beurzen. “Zorgen over de wereldwijde groeivertraging, de negatieve effecten van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie en de lage inflatie zijn voor de Fed voldoende reden om eind deze maand de beleidsrente met 0,25 procent[punt] te verlagen”, aldus Wiersma.

“De renteverlaging gaat er dus zeer waarschijnlijk komen, wat steun geeft aan de financiële markten.” Naast een renteverlaging in juli, mikt ING ook nog op een verlaging in september.

Op macro-economisch vlak is er vandaag aandacht voor inflatiecijfers. In Duitsland bleek de inflatie in juni op jaarbasis te zijn uitgekomen op 1,6 procent, zoals ook voorzien, tegenover 1,4 procent in mei. De Franse consumentenprijzen stegen in juni met 1,2 procent, wat ook een duidelijke stijging was ten opzichte van de 0,9 procent in mei.

Vanmiddag staan er nog inflatiecijfers in de VS op de rol. En die kunnen volgens valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury nog wel eens voor beweging gaan zorgen.

Ook staan de notulen van de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank vanmiddag geagendeerd. “De markt zal kijken naar signalen voor renteverlagingen”, zei Erdmann van Ebury.

Hij wees erop dat het Europees Commissie woensdag al de groeiramingen voor 2020 licht neerwaarts bijstelde.

De euro/dollar noteerde op 1,1275. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1256 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1260 op de borden.

De olieprijzen stegen met circa een half procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging RELX aan kop met een winst van 1,1 procent. ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,0 procent. Ook financials deden een stap terug, met koersverliezen van 0,2 tot 0,6 voor onder meer ING en Aegon.

In de AMX wonnen Altice en Arcadis 2,0 procent. Flow Traders verloor 0,6 procent.

Onder de kleine aandelen won Sif Holding maar liefst 7,7 procent. De Roermondse funderingsspecialist ontving een opdracht van Vattenfall/Nuon voor het produceren van 114 monopiles. Dat gaat om 113 kiloton. Sif zal de monopiles in 2020 en 2021 produceren in Rotterdam. ING kreeg van Sif te horen dat de funderingsspecialist te spreken is over de uitonderhandelde prijzen. Eerder deze week kondigde Sif ook al een omvangrijke opdracht aan. Toen won het aandeel 22 procent.

Kendrion verloor 1,5 procent.

Het lokaal genoteerde Value8 steeg 5,8 procent na het publiceren van halfjaarcijfers. Die lieten een winst per aandeel van 0,22 euro zien, tegenover 0,12 euro per aandeel een jaar eerder.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties