(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend rond de laatste slotkoers. Kort na elf uur stond de AEX 0,1 procent hoger op 542,12 punten. De AMX stond vlak en de AScX handelde 0,1 procent lager.

“Vandaag staan cijfers uit de Verenigde Staten op de agenda. Vanavond worden de notulen van de laatste FOMC vergadering gepubliceerd. Hieruit mogen geen verrassingen worden verwacht”, meldde marktanalist Ron van der Does van IG. “Het rapport zal een bevestiging zijn wat wij eerder in het Beige Book konden lezen. Een verder aantrekkende economie, met een sterke arbeidsmarkt, waarbij de inflatie nog achter de doelstellingen blijft. Hierbij worden renteverhogingen verwacht in een gematigd tempo. De notulen bevestigen waarschijnlijk tevens een verwachte renteverhoging in december”, voegde de marktvorser toe.

Op macro-economisch gebied bleek woensdagochtend uit cijfers van het CBS dat het Nederlandse consumentenvertrouwen in november op hetzelfde niveau is gebleven als in de twee voorgaande maanden. De vertrouwensindex staat inmiddels 3 maanden op rij op 23. “Het oordeel over het economisch klimaat is iets minder positief. De koopbereidheid blijft gelijk”, concludeerde het CBS woensdag.

Nederlandse consumenten gaven in september ook meer uit. De bestedingen lagen in september 3,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. “Dat is de hoogste groei na januari dit jaar”, voegde het CBS toe. In januari bedroeg de stijging 3,3 procent en in augustus was dit 2,2 procent. Ook werd er meer geïnvesteerd, hoewel de toename van 4,7 procent in september wel beduidend lager was dan de 9,2 procent in augustus.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 1,7 procent tot 57,81 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 63,12 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1750. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1748 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1736 op de borden.

Woensdag volgen naast de notulen van de Fed uit de Verenigde Staten onder meer de wekelijkse olievoorraden, steunaanvragen en hypotheekaanvragen. Ook zijn er cijfers over het consumentenvertrouwen en duurzame goederen.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden woensdag aan het einde van de ochtend 13 van de 25 AEX-fondsen in het groen, met KPN als sterkste stijger met een plus van 1,2 procent.

AkzoNobel stond in de top 3  met een winst van dik een procent procent. Het verf- en chemiebedrijf maakte dinsdag nabeurs bekend de gesprekken met Axalta over een mogelijke fusie te hebben beëindigd. Het bedrijf zei daarbij zich te blijven richten op zijn strategie van het versnellen van duurzame groei en winstgevendheid door het creëren van twee gefocuste, goed presterende bedrijfsonderdelen en herhaalde tevens de focus op financiële richtlijnen voor 2020. “De afsplitsing van de AkzoNobel Specialty Chemicals business en de teruggave van het overgrote deel van de netto-opbrengst aan de aandeelhouders blijft op koers”, aldus AkzoNobel. Het bestuur van AkzoNobel blijft onder “immense druk” staan om aan de aandeelhouders een goed strategisch plan te presenteren, benadrukten analisten van Deutsche Bank woensdag in reactie op de aankondiging van de mislukte onderhandelingen.

Galapagos verloor 1,7 procent. Het bedrijf meldde dinsdag nabeurs een fase 1 studie met de nieuwe C2 corrector GLPG3221 voor cystic fibrosis te starten, waarvoor het concern betaling van 10 miljoen dollar ontvangt van AbbVie. Het doel van de studie is het onderzoeken van de veiligheid, verdraagbaarheid en medicijneigenschappen van GLPG3221 in gezonde vrijwilligers.

Altice was opnieuw kind van de rekening met een koersverlies van 3,6 procent. 

In de Midkap noteerde TKH 0,4 procent hoger. Het bedrijf maakte woensdag bekend overeenstemming te hebben bereikt over de verwerving van het resterende minderheidsbelang van 26 procent in Commend International in Salzburg. In januari 2015 verwierf TKH al een meerderheidsbelang van 74 procent in Commend International, gelijktijdig met de aankoop van de internationale verkooporganisaties van de Commend-groep. TKH heeft hiermee een kleine maar belangrijke overname afgerond, schreef analist Martijn den Drijver van NIBC Markets woensdag. 

PAI Partners verwacht in januari 2018 het officiële bod te lanceren op Refresco Group, meldden beide partijen dinsdag nabeurs. Er wordt volgens Refresco en PAI goede voortgang geboekt met de voorbereidingen van het bod van 20,00 euro per aandeel, en een biedingsbericht wordt naar verwachting op 8 december ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten. De tenderprocedure start naar verwachting dus begin volgend jaar. Het aandeel noteerde woensdagochtend 0,2 procent hoger. 

De grootste stijger in de Midkap was VolkerWessels, met een winst van 2,6 procent, ondanks dat het aandeel ex-dividend noteert. Met een verlies van 1,1 procent was TomTom de sterkste daler. 

In de AScX noteerde Nedap een vol procent hoger. Het bedrijf heeft 3,7 procent van de uitstaande aandelen verworven voor 44 euro per aandeel. Nedap kocht deze aandelen ter afdekking van participatieregelingen voor het eigen personeel. BinckBank won zelfs 1,8 procent. Beter Bed leverde daarentegen 2,4 procent in.

Onder de lokale fondsen noteerde Accsys 5,3 procent lager. Het bedrijf heeft een goede omzetgroei behaald in het eerste halfjaar van het lopende gebroken boekjaar, concludeerde analist Johan van den Hooven van NIBC woensdag. De omzet van de houtspecialist steeg met 13 procent tot 28,3 miljoen euro. Van den Hooven had zelf op iets meer gerekend na de omzetstijging van 20 procent in de eerste vijf maanden van het jaar, maar merkte op dat er ook sprake was van een onderhoudsonderbreking in de fabriek van Accsys. De inkomsten uit licenties waren lager, maar dat was volgens de analist verwacht. 

Telegraaf Media Groep noteerde 2,6 procent hoger. Het bedrijf wil zich focussen op sterke merken, service en kwaliteit, en het huis op orde brengen. Als gevolg van de laatste pijler krimpt de organisatie en vervallen er de komende jaren naar verwachting ongeveer 150 banen bij TMG, onder meer door synergieën met de nieuwe eigenaar Mediahuis. TMG streeft ernaar het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te beperken.

Value8 noteerde 5,8 procent hoger. Het investeringsvehikel heeft dinsdagavond laat eindelijk de goedkeurende verklaring van de accountant gekregen op de jaarrekening 2016. Value8 besloot het dividendvoorstel te wijzigen. Het keuzedividend kan louter in aandelen worden verkregen. Maar dat is “eenmalig”, zei De Vries in gesprek met ABM Financial News. Om de preferente aandelen wordt wel dividend in contanten uitgekeerd. Het bedrijf heeft met Nedsense Enterprises overeenstemming bereikt over de verkoop van zeven bedrijven, maakte Value8 woensdagochtend voorbeurs bekend. Value8 verkoopt AmsterdamGold/Amsterdam Safe, Auqaserva/Biobeheer, Axess, BK Group, GNS Brinkman, Keesmakers en Warmako aan Nedsense, waarin Value8 overigens een belang heeft van 67 procent.

Kardan herstelde met een winst van 7,1 procent wat van de koersval van dinsdag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.