(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs kwam woensdagochtend nauwelijks van zijn plaats. De AEX noteerde richting het eind van de ochtend krap 0,1 procent hoger op 526,90 punten. De AMX daalde 0,3 procent en de AScX steeg 0,2 procent.

Beleggers maken een pas op de plaats na de rally in de twee dagen ervoor, volgens onlinebroker Lynx. “De problemen rondom bijvoorbeeld Noord-Korea, die vorige week nog tot een verkoopgolf leidden, zijn immers niet van de een op de andere dag verdwenen”, aldus beleggingsspecialist Roy van Santen.

Op macro-economisch vlak kwamen Duitse en Spaanse inflatiecijfers vanochtend uit conform de voorlopige ramingen die eerder verschenen. In Duitsland trok de inflatie in augustus aan tot 1,8 procent op jaarbasis, van 1,7 procent een maand eerder, en in Spanje liep de inflatie op van 1,5 procent in juli naar 1,6 procent in augustus.

De werkgelegenheid in de eurozone steeg in het tweede kwartaal met 0,4 procent en daarmee iets minder sterk dan in het eerste kwartaal, toen nog sprake was van een stijging van 0,5 procent. De industriële productie steeg conform verwachting met 0,1 procent op maandbasis in juli en met 3,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Net als dinsdag was er ook woensdag aandacht voor een belangrijk Brits macro-economisch cijfer, namelijk over de loonontwikkeling. Die viel tegen want de lonen stegen in de periode mei tot en met juli met 2,1 procent op jaarbasis, waar 2,2 procent was verwacht. De werkloosheid daalde wel tot 4,3 procent. Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets vielen de looncijfers zwaar tegen. Dit was merkbaar in de daling van het Britse pond, naar 1,3281 dollar, van 1,3329 eerder op de ochtend. De euro kroop vanochtend weer langzaam richting de 1,20 en verhandelde op 1,1985 dollar.

Vanmiddag kunnen beleggers op macro-economisch gebied nog aan de slag met de Amerikaanse producentenprijzen en wekelijkse olievoorraden. Woensdagochtend kwam het Internationaal Energieagentschap al met zijn maandrapport over de oliemarkt en daaruit bleek dat de organisatie in 2017 een sterkere vraag naar olie verwacht. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate noteerde na het rapport 0,6 procent hoger op 48,54 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de hoofdgraadmeter waren de bewegingen beperkt. KPN was koploper met een stijging van 0,8 procent, gevolgd door ING Groep, dat 0,4 procent won.

Ahold Delhaize plaatste dinsdag voor 750 miljoen euro aan zevenjarige obligaties met een coupon van 0,875 procent. Dit meldde de Nederlands-Belgische supermarktketen dinsdagavond. Woensdag noteerde het aandeel 0,1 procent hoger.

Unilever kreeg een koersdoelverhoging van 48,00 naar 50,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies bij Bryan Garnier. De analisten schetsen de grote veranderingen in de voedingsindustrie sinds begin dit jaar, met het mislukte bod van Kraft Heinz op Unilever en de belangen die activistische investeerders namen in Nestlé en Danone. Volgens de Britse zakenbank zijn de goede fundamentals van Unilever al in de aandelenkoers ingeprijsd. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Royal Dutch Shell zou zich terugtrekken uit het Iraakse olieveld Majnoon. Dit stelden Iraakse ambtenaren van het ministerie van Olie, aldus persbureau Reuters woensdag. Het aandeel noteerde 0,2 procent hoger.

In de Midkap waren de stijgingen ook al beperkt en overheerste bovendien het rood. ASR Nederland was koploper met een winst van 0,6 procent. De verzekeraar kondigde woensdag voorbeurs aan Generali Nederland over te nemen voor 143 miljoen euro in contanten. “Deze acquisitie past uitstekend in onze strategie om ook te groeien door middel van gerichte overnames en is consistent met onze belofte aan de aandeelhouders om kapitaal in te zetten voor winstgevende groei en kapitaalgeneratie”, zei CEO Jos Baeten in een toelichting. De overname, die nog moet worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument & Markt, wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 voltooid. KBC Securities was te spreken over de acquisitie en verhoogde het koersdoel op ASR Nederland van 33,00 naar 36,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Analist Matthias de Wit verwacht dat de overname de winst per aandeel van ASR Nederland met circa 7 procent kan verhogen.

TomTom daalde 0,2 procent. Na de aankondiging van een aantal opdrachten dinsdag, stelde NIBC woensdag dat de meest opvallende opdracht, die om kaarten te leveren voor Noord-Amerika aan Daimler, een beperkte financiële waarde heeft maar wel een duidelijk teken van vertrouwen is.

OCI was de sterkste daler in de AMX en verloor 1,7 procent.

Bij de kleinere fondsen steeg Kardan circa 9 procent. Dochterbedrijf Tahal Consulting Engineers maakte bekend in India twee opdrachten te hebben gekregen, die vermoedelijk spoedig worden ondertekend. De opdrachtwaarde komt in totaal uit op circa 76 miljoen dollar, of omgerekend op 64 miljoen euro. Tahal zal, verdeeld over twee projecten, onderzoeks- en planningsdiensten uitvoeren als ook waterleverings- en zuiveringssystemen leveren voor in totaal ongeveer 125.000 huishoudens in de stad Nirsa in het noordoosten van India. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties