(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak noteerde woensdag richting het einde van de ochtendhandel voornamelijk in het rood. De AEX daalde 0,3 procent tot 568,98 punten, terwijl de AMX 0,5 procent verloor en de AScX 0,1 procent won. Vooral de omzetcijfers van Ahold Delhaize en van GrandVision en de inkoopmanagersindex van de eurzone in januari trokken de aandacht, terwijl er in de middag een grote reeks kweartaalrapportages van Amerikaanse bedrijven op de rol staat.

“De eurozone heeft in 2018 een vliegende start gemaakt, met een groei van de bedrijvigheid die we in bijna twaalf jaar niet meer gezien hebben”, zei hoofdeconoom Chris Williamson van IHS Market woensdag. “Met de werkgelegenheid die in het snelste tempo in 17 jaar groeit, moet de verbeterende arbeidsmarkt de consumentenbestedingen doen groeien. Dat zou de economische groei in de loop van 2018 verder moeten stimuleren en tot hogere lonen moeten leiden”, voegde hij toe.

De bedrijvigheid in de economie van de eurozone is in januari harder gegroeid dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex van Markit Economics voor de industrie zakte van 60,6 in december naar 59,6 deze maand, maar de index voor de dienstensector steeg van 56,6 naar 57,6, het hoogste niveau in 125 maanden. Dit bracht de samengestelde index voor januari op 58,6, tegen 58,1 in december. Economen rekenden voor de inkoopmanagersindex voor de industrie op 60,3 en voor de dienstensector op 56,5. In Duitsland bleek de dienstensector in januari in een hoger tempo gegroeid, maar de industrie vertraagde. In Frankrijk groeide de industrie ook minder hard, maar nam het groeitempo voor de dienstensector tevens toe.

De Britse werkloosheid is in de periode van september tot en met november van 2017 gelijk gebleven ten opzichte van de vorige periode, meldde statistiekbureau ONS. In het betreffende tijdvak daalde het werkloosheidspercentage naar 4,3 procent, 0,5 procentpunt lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Sinds 1975 was de werkloosheid niet zo laag. Het werkgelegenheidspercentage kwam in de drie maanden tot en met november uit op 75,3 procent. 

De producentenprijzen in Spanje zijn in december minder hard opgelopen dan een maand eerder, meldde statistiekbureau INE. De producentenprijzenindex steeg met 1,8 procent op jaarbasis. In de voorgaande maand was nog sprake van een toename van 3,2 procent. Op maandbasis stegen de producentenprijzen in december met 0,2 procent, wat een verzwakking was na de stijging van 0,5 procent in november. 

De export in Japan is in december wederom hard gestegen, hoewel minder sterk dan in november. De export steeg op jaarbasis met 9,3 procent, na een toename van circa 16 procent een maand eerder. Economen hadden voor december gerekend op een stijging van 9,8 procent. De bedrijvigheid in de Japanse industrie is in januari in een iets hoger tempo gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg op maandbasis van 54,0 naar 54,4, de hoogste stand sinds februari 2014. 

Olie noteerde wisselend. Een maart-future West Texas Intermediate won 0,1 procent tot 64,56 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 69,77 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,2336. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2318 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2295 op de borden. 

Volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO is het nu vooral de zwakke dollar die de markten beheerst. Hoewel de shutdown van het Amerikaanse overheidsapparaat van tafel is, is er slechts een tijdelijke oplossing gevonden. Verder staat de dollar onder druk door het handelsbeleid van de regering Trump op dit moment, voegde Boele toe. Partijen die voor een vrije wereldhandel zijn “worden momenteel niet blij” van Trump, concludeerde de analist van ABN AMRO.

Bedrijfsnieuws

In de AEX stonden 13 van de 25 fondsen in het groen. Randstad was koploper met een winst van 1,8 procent, terwijl Ahold Delhaize met een verlies van ruim 3,8 procent onderaan de index stond, ondanks omzetcijfers, die analisten over het algemeen als gematigd positief beschouwden en een verrassend positieve, verhoogde outlook voor de kasstroom.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus wees op advieswijzigingen voor Altice en Randstad. Exane verlaagde het advies voor Altice naar Neutraal, maar Goldman Sachs zette juist een koopadvies op Randstad. Altice daalde 1,4 procent.

Ahold Delhaize heeft de omzet in het vierde kwartaal licht zien dalen, maar in heel 2017 iets zien toenemen en stelde de outlook voor de vrije kasstroom opwaarts bij. De pro forma omzet, waarmee een juiste vergelijking met de gecombineerde cijfers van voor de fusie mogelijk is, daalde met 2,8 procent van 16,21 miljard naar 15,76 miljard euro, vooral door omzetdaling in de Verenigde Staten, waar het concern 60 procent van zijn omzet genereert. In de overige markten steeg de omzet. Vooral in Nederland was de omzetgroei sterk.

Arcelor Mittal steeg 0,2 procent. Volgens de Economic Times zou ArcelorMittal afzien van een overname van Bhushan Steel na een blik te hebben mogen werpen in de boeken van de failliet verklaarde sectorgenoot.

In de Midkap was Sligro in de aanloop naar de rapportage van de jaarresultaten op donderdag voorbeurs de sterkste stijger met een winst van 1,7 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Sligro van 45,00 naar 47,50 euro, zei handelaar Bert van de Pol van Mijn-Effecten.

GrandVision stond met een verlies van 5,4 procent helemaal onderaan in de index. Het optiekconcern  heeft in het vierde kwartaal van 2017 de omzet stevig zien stijgen, maar de autonome groei kreeg tot teleurstelling van analisten een flinke knauw. De omzet steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis met 6,1 procent, tegenover een groei van 4,4 procent in de laatste drie maanden van 2016. De vergelijkbare omzet kromp met 0,8 procent in het afgelopen kwartaal. Voor het afgelopen kwartaal rekent GrandVision op een tragere, maar nog altijd positieve ontwikkeling van de aangepaste EBITDA. De omzetcijfers lieten een wat zwakker onderliggend momentum zien dan verwacht, concludeerde analist Alan Vandenberghe van KBC Securities woensdag. 

Het aandeel Wessanen won 0,5 procent. Volgens NIBC kan het bedrijf dankbaar profiteren van de dinsdag aangekondigde verschuiving van Carrefour naar organische en andere gezonde voedingsmiddelen. Analist John David Roeg wees er op dat Carrefour aangaf de omzet in dit segment van voedingsproducten te willen laten groeien van 1,3 miljard euro nu naar 5 miljard euro in 2022. De marktvorser merkte op dat Wessanen twee derde van zijn omzet haalt in markten waar Carrefour actief is, te weten Frankrijk, Italië, Spanje en België. NIBC handhaaft Neutraal als advies, omdat de bank positief is over de prestaties en outlook van Wessanen, maar het aandeel wel erg duur vindt. Het koersdoel is 14,00 euro.

In de AScX-index steeg Hunter Douglas 0,3 procent. Het bedrijf neemt  80 procent van de aandelen van het Deense Deberl over, meldde de Nederlandse leverancier van raam- en gevelbekledingsproducten en bouw materialen, zonder financiële details te verstrekken. Volgens Hunter Dougas is Debel in Denemarken “de leidende leverancier van raambekledingsproducten in het kanaal van woonwarenhuisketens”. Debel zal als zelfstandig bedrijf zonder verandering van management worden voortgezet.

ICT Group steeg 4,5 procent en was in de index de grootste stijger. Het bedrijf wil Gina van der Werf benoemen als commissaris. De benoeming van Van der Werf staat op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 9 mei aanstaande. Jan Sinoo zal na twee termijnen stoppen als commissaris van ICT.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.