(ABM FN-Dow Jones) De AEX heeft na de verliessessie op maandag de weg omhoog weer hervonden. Dinsdag tegen het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX een half procent hoger op 610,29 punten.

Beleggers zijn volgens investment manager Simon Wiersma van ING van de schrik bekomen, nadat de situatie in het Midden-Oosten de afgelopen dagen escaleerde.

Of de heftige koersbeweging van de afgelopen dagen een vervolg krijgen, is volgens Wiersma moeilijk te zeggen. “Enerzijds is er de schijnbaar eeuwigdurende onzekerheid over hoe dit conflict gaat aflopen. Anderzijds lijken de directe gevolgen voor de economische groei en de ontwikkeling van de winsten beperkt. Natuurlijk mag je niet uitsluiten dat het conflict escaleert, maar beleggers zijn er erg goed in, om het zwaarste gewicht toe te kennen aan het laatste, spectaculaire nieuws.” 

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Groep waarschuwde dat ondanks de hogere koersen de markten nog altijd nerveus zijn.

Uit de eurozone kwamen twee cijfers. De detailhandelsverkopen stegen in november, na een daling in oktober. En ook de inflatie nam toe, van 1,0 procent in november naar 1,3 procent in december.

Uit Amerika komen vanmiddag nog verschillende cijfers. Zo staat er een handelsbalans op de rol, de ISM-inkoopmanagersindex voor de dienstensector en de fabrieksorders.

Uit cijfers van Markit bleek maandag dat de Amerikaanse dienstensector in een hoger tempo groeide. Dat cijfer was een meevaller, aldus Wiersma. Het cijfer van ISM wordt door beleggers echter hoger aangeslagen.

De euro/dollar handelde op 1,1168 en olie werd een half procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ASML aan kop met een koerswinst van 1,8 procent. De halfgeleidersector lag er vanochtend goed bij, na een positief bericht van Microchip Technology. Sinds oktober kwamen er volgens Microchip veel nieuwe orders binnen. “Het decemberkwartaal was de bodem van deze cyclus”, denkt CEO Steve Sanghi.

Verder wonnen Aegon en ABN AMRO 1,7 en 1,5 procent.

Dalers waren er nauwelijks. Indexzwaargewicht Unilever verloor 0,3 procent. Royal Dutch Shell leverde 0,8 procent in, na enkele sterke handelsdagen op rij dankzij de opgelopen olieprijs. Credit Suisse verhoogde vanochtend ook het koersdoel voor Shell, maar waarschuwde dat de komende kwartaalcijfers wel eens een rommeltje kunnen zijn met veel eenmalige posten.

In de AMX waren de halfgeleiders ASMI en Besi hoogvliegers met winsten van 3,3 en 1,6 procent. AMG steeg 3,5 procent. AMG heeft een “grote en nieuwe” langetermijnovereenkomst gesloten om gebruikte katalysatoren te verwerken en te recyclen voor een grote olieraffinaderij in Noord-Amerika. Financiële details werden niet gegeven.

Na de onrust op de financiële markten afgelopen dagen, waarvan Flow Traders profiteerde, daalde de koers vanochtend met 1,5 procent.

In de AScX ging Alfen 2,9 procent hoger, gevolgd door Ordina met een koerswinst van 1,7 procent. Kiadis Pharma daalde 1,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties