(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend hoger, waarmee de beurs deels herstelt van de forse verliezen op maandag. De AEX won rond de klok van elf uur 0,7 procent op 499,84 punten. Op maandag leverde de index nog 3,2 procent in, vanwege zorgen over toenemende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.  

Ook in de rest van Europa en Azië waren vanochtend groene koersen te zien, mede vanwege optimisme over het langzaam terugdraaien van lockdown-maatregelen in delen van de Verenigde Staten en Europa. Ook Wall Street zal vanmiddag naar verwachting hoger openen. In China, Japan en Zuid-Korea bleven de beurzen overigens dicht vanwege een feestdag. 

In de Verenigde Staten kwam de staat Californië met een plan om de economie weer te heropenen, terwijl andere staten zoals Florida al versoepelden. Ook diverse Europese landen, waaronder Italië, Spanje en Duitsland, schroeven maatregelen om een verdere uitbraak van het virus te voorkomen, terug. 

Strateeg Stefan Hofer van LGT Bank Asia stelde dat de stappen die momenteel in Europa worden genomen om de economie weer op te starten, het optimisme onder beleggers aanjaagt dat de Verenigde Staten snel het voorbeeld zullen volgen. “De maanden mei en juni zullen een ommekeer betekenen in het opstarten van de wereldwijde economie en dat is waar de markten zich momenteel op richten”, aldus Hofer. 

“Beleggers focussen zich op het tempo waarin de economieën worden opgestart en daarna is het zeer belangrijk dat er geen tweede golf besmettingen komt.” Deze aandachtspunten zullen volgens de strateeg zwaarder wegen dan komende macro-economische cijfers, waaronder het Amerikaanse banenrapport over april, dat voor vrijdagmiddag geagendeerd staat. 

Hofer voorziet dat het werkloosheidspercentage in de VS kan zijn opgelopen tot 17 procent. “Dat is een schokkend cijfer, maar in deze fase houdt de markt hier al rekening mee en ligt de aandacht vooral op hoe snel de economieën in de wereld weer kunnen opstarten”, aldus Hofer. 

Volgens CIO David Gaud van Pictet Asia lijken aandelen momenteel duur. “De wereld en de aandelenmarkten hebben geen tweede golf besmettingen ingeprijsd”, aldus Gaud. “Er is geen ruimte voor een terugval.” Gaud verwacht dan ook dat de markten nog een tijd volatiel zullen blijven. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0843.

De prijs voor een vat ruwe olie steeg maandagavond in een volatiele handelssessie al met meer dan drie procent. Vanochtend kwam daar nog eens 9,9 procent bij. De Amerikaanse Energy Information Administration ziet dat de vraag naar olie weer langzaam toeneemt, nu de lockdown-maatregelen langzaam worden afgebouwd. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector in april. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging indexzwaargewicht Royal Dutch Shell aan kop met een winst van 4,0 procent, na een verlies van ruim vijf procent op maandag. 

ArcelorMittal won 2,5 procent. Wolters Kluwer noteerde 0,6 procent in het rood, net als Randstad met een min van 1,5 procent. Sectorgenoot Adecco liet over het eerste kwartaal dalende resultaten zien. In maart van dit jaar daalde de omzet met 19 procent en in april zelfs met circa 40 procent als gevolg van de coronacrisis.

In de AMX ging Altice Europe aan kop met 4,3 procent. Fugro won 3,5 procent. Intertrust verloor daarentegen 1,6 procent. 

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 4,1 procent. De onderneming zag in het eerste kwartaal van 2020 de omzet licht oplopen met een stabiele nettowinst op een genormaliseerde basis. Volgens ING waren de winstcijfers onderliggend beter dan verwacht. 

Acomo leverde 2,9 procent in, maar noteerde ook ex-dividend.

Het lokaal genoteerde Core Laboraties schoot 11,1 procent omhoog.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.