(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger, ondanks forse verliezen voor Altice, tijdens een rustige handel op Tweede Pinksterdag.

De AEX index steeg 0,5 procent tot 570,04 punten, terwijl de AMX 0,6 procent aandikte en de AScX 0,7 procent klom.

Er is weinig nieuws vanwege de viering van Tweede Pinksterdag. De macro-economische agenda is daarom ook leeg.

Het sentiment is positief nadat China beloofde meer Amerikaanse waren te importeren om het handelsoverschot terug te brengen. China committeerde zich evenwel niet aan een concreet getal.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets stelde dat de ‘pauze’ van de handelsoorlog goed wordt ontvangen door beleggers. “Laten we zien of de Amerikaanse hoop dat China meer goederen uit de Verenigde Staten gaat kopen ook bewaarheid wordt.”

Olie wordt duurder. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 71,58 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,4 procent duurder werd op 78,85 dollar.

De euro/dollar noteert op 1,1735. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1750 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1776 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteren 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos.

De opvallendste beweging komt van kabelbedrijf Altice. Het aandeel gaat onderuit met ruim 7 procent, nadat aandeelhouders vorige week akkoord gingen met de afsplitsing van Altice USA. Morgen wordt het Nederlandse aandeel losgekoppeld van het Amerikaanse bedrijf, dat een beursnotering krijgt in de Verenigde Staten. Het aandeel Altice steeg vorige week nog sterk na meevallende eerstekwartaalcijfers.

Galapagos presenteert de komende dagen studieresultaten voor zijn medicijn-in-ontwikkeling GLPG1690 tegen longfibrose op een conferentie in San Diego en in The Lancet Respiratory Medicine. In het tijdschrift noemde een expert de reeds eerder gepubliceerde resultaten “buitengewoon bemoedigend en rechtvaardigen verder onderzoek op grotere schaal”. KBC blijft positief over het aandeel mede op basis van het longfibrose-onderzoek. Het aandeel stijgt 3,9 procent.

Ook retailer Ahold Delhaize is in trek, evenals de verzekeraars NN Group, ASR Nederland en Aegon, met koersstijgingen van dik een procent.

In de AMX won Air France-KLM 1,9 procent, gevolgd door Boskalis met een stijging van 1,3 procent. Intertrust verloor juist 1,2 procent, omdat het aandeel ex-dividend ging.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 3,8 procent, herstellend van negatief ontvangen cijfers vorige week. Heijmans zat daarnaast met bijna vier procent in de lift.

Avantium verloor 2,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.