(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,6 procent op 614,48 punten. 

“De Amerikaanse beurzen denderen door en de Europese en Aziatische beurzen hobbelen er wat achteraan”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij, die stelde dat de Europese beurzen achterblijven op Wall Street. 

Verder ziet Schutte dat waardeaandelen weer iets meer in trek raken, maar dat het bovenal “erg rustig” is op de beurzen. De volumes zijn ook zeer laag, aldus de beleggingsadviseur. “In tegenstelling tot de volumes op Wall Street.”

Schutte kijkt vooral uit naar de bedrijfscijfers, die in Europa vooral vanaf volgende week gaan komen. In Amsterdam zal volgende week de aandacht met name uitgaan naar ASML. 

“Uit de kwartaalcijfers moet blijken of de zorgen of de aandelenwaarderingen terecht zijn of niet”, aldus Schutte, die het moeilijk vindt om te bepalen of de verwachtingen voor de cijfers dit kwartaal hoog of juist laag liggen. Volgens Schutte mikken analisten geraadpleegd door Bloomberg dit jaar wel op een forse winststijging bij bedrijven, mits de macrocijfers verder aantrekken.  

Er waren vannacht een aantal richtinggevende macro-economische cijfers in China. De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal, weinig verrassend, met 6,0 procent. Daarmee kwam de groei in heel 2019 uit op 6,1 procent, het laagste tempo in bijna 30 jaar. Vanuit de Verenigde Staten komen cijfers over de industriële productie en het consumentenvertrouwen in Michigan. 

Het muntpaar euro/dollar koerste vlak op 1,1136. De olieprijzen stegen met een half procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won ArcelorMittal 1,8 procent, gevolgd door Heineken met een winst van 1,5 procent. Ahold Delhaize vulde de top drie van grootste stijgers aan met een plus van eveneens 1,5 procent. 

Vopak leverde 0,3 procent in, net als Unibail-Rodamco-Westfield na een adviesverlaging door Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het advies voor Unibail van Kopen naar Neutraal en het koersdoel ging van 149,00 naar 140,00 euro. De analisten houden rekening met zwakkere prestaties en om die reden werd de winstverwachting met 1 tot 3 procent neerwaarts bijgesteld. Ook bestaat het risico dat Unibail het dividend zal verlagen, aldus Goldman Sachs. 

In de Midcap was het Aperam dat 2,1 procent steeg en TKH met 1,6 procent. 

Eurocommercial Properties leverde 2,5 procent in. Goldman Sachs verlaagde het advies voor het vastgoedfonds van Neutraal naar Verkopen, terwijl het koersdoel van 25,70 naar 21,40 euro ging. De analisten verwachten dat de trends voor het vastgoedfonds zullen verslechteren. Daarbij zal het moeilijk zijn de huidige operationele prestaties in stand te houden, gezien de beperkte omvang van Eurocommercial en zijn portefeuille  van overwegend middelgrote winkelcentra.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 2,8 procent, terwijl Vivoryon 2,7 procent verloor na een sterke opmars eerder in de week.   
De omzetcijfers van Beter Bed werden aanvankelijk goed ontvangen, maar de koers daalt inmiddels met 4,5 procent. ING meent dat de omzetcijfers weinig verrasten en KBC Securities verhoogde het koersdoel naar 3,00 euro. Wel trok KBC het koopadvies in.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.