(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel overwegend lager. De AEX daalde 0,4 procent op 513,57 punten, terwijl de AMX een winst 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent. 

“De spanningen rondom Noord-Korea aan de vooravond van de speech van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank op donderdag maken de beurs enigszins nerveus en daarom staan we vandaag wat lager, lijkt het”, zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen.

Wat op de Amsterdamse beurs volgens Jellema opvalt is dat er weer wat muziek lijkt te komen in de oliedienstverleners, met Fugro en SBM Offshore die de winsten van dinsdag ook woensdag vasthouden.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 48,80 dollar, terwijl ook de november-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 53,60 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1937. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1919 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1918 op de borden. 

Een verwachte voorzichtige houding van de ECB bij zijn rentebesluit aanstaande donderdag hield de eenheidsmunt vanochtend in evenwicht ten opzichte van de dollar. Politieke spanningen na een Noord-Koreaanse kernproef in het afgelopen weekend zorgden voor een daling van de dollar ten opzichte van de Japanse yen, die als veilige haven geldt. 

De economische agenda was karig. De Italiaanse detailhandelsverkopen daalden in juli licht. Voorbeurs bleken de Duitse fabrieksorders in juli met 0,7 procent te zijn gedaald, waar een toename was voorzien door de markt. In de middag volgen Amerikaanse cijfers over onder meer de handelsbalans en de inkoopmanagersindices voor de dienstensector.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door SBM Offshore met een stijging van 0,9 procent. De dienstverlener aan de olie-industrie was dinsdag ook al in trek. ABN AMRO kwam woensdag met een positief rapport over twee sectorgenoten, meldde Jellema. 

Boskalis Westminster won 0,4 procent. Het maritieme bedrijf sleepte een aantal contracten voor zeetransport binnen ter waarde van 50 miljoen dollar. NIBC zette het aandeel op de kooplijst, omdat de bodem in de winstontwikkeling zou zijn bereikt en het aandeel laag gewaardeerd zou zijn. 

De verliezers waren ruim in de meerderheid maar de uitslagen bleven redelijk beperkt.

Aegon droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,0 procent. 

Gemalto verloor 0,7 procent. Société Générale verlaagde het koersdoel van 48,00 naar 38,00 euro met een ongewijzigd verkoopadvies. Een uitstel van de presentatie van het strategische plan naar de eerste helft van 2018 toont volgens de analisten het gebrek aan zicht op de toekomst, terwijl een verbetering van de winstgevendheid juist nu bevestigd moet worden.

ASML verloor 0,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Theodoor Gilissen Bankiers naar 150,00 euro.

In de Midkap was het volatiele OCI dat op veel bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg ruim 7 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. De fabrikant van onder meer kunstmest zag zowel de omzet als winst stijgen, nadat de verkoopvolumes van eigen producten flink aantrokken. In een apart persbericht liet OCI bovendien weten Hassan Badrawi aan te hebben gesteld als financieel directeur. Badrawi zal per 1 oktober de rol van CFO vervullen en volgt daarmee Salman Butt op. “Het aandeel was de afgelopen tijd fors gedaald. Vandaag komen ze met goede cijfers en dat wordt gewaardeerd”, zei Jellema.

Grote verliezer in de Midkap was Arcadis, dat 4,5 procent prijsgaf. Een dinsdag aangekondigde strategische heroverweging van een eerdere dure overname kon beleggers bij nader inzien mogelijk minder bekoren. “Het aandeel krijgt vaak het voordeel van de twijfel”, zei Jellema. De dinsdag aangekondigde strategische heroverweging van een groot onderdeel werd aanvankelijk positief uitgelegd. “Maar je kunt het ook zien als negatief, omdat het onderdeel goed rendeert. Dat zou erop wijzen dat het bedrijf gedwongen is iets te doen aan zijn hoge schuldpositie.” Het onderdeel werd aangekocht door de vorige CEO, die erg ambitieus was in zijn overnamebeleid. De nieuwe CEO maakt nu weer schoon schip, zei Jellema.

Verder steeg Fugro 1,3 procent. 

ASR Nederland steeg 1,0 procent, in een aanhoudend positieve reactie op de halfjaarcijfers vorige week. 

Refresco won 0,4 procent. Aandeelhouders van de bottelaar stemden dinsdag nog in met de overname van de bottelactiviteiten van Cott. 

Onder de kleinere fondsen wonnen Brunel International, Beter Bed en KasBank ruim 1 procent, terwijl Binckbank 1,5 procent verloor. 

Het lokale fonds Core Laboratories stond vrijwel ongewijzigd op 75,99 euro nadat het dinsdag zijn winstverwachtingen verlaagde vanwege significante schade voor het bedrijf door de orkaan Harvey in Texas.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.