Tsunami aan kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdag richting het einde van de ochtendhandel, na een golf aan kwartaalcijfers, lager.

De AEX index daalde 0,2 procent tot 919,18 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen.

Daarbij waren beleggers op het Damrak voor het eerst in de gelegenheid om te reageren op het Fed-rentebesluit van woensdag: “De Fed heeft gisteren, zoals verwacht, de beleidsrente ongewijzigd gelaten. Voorzitter Powell hintte in zijn aansluitende toelichting echter sterk op een renteverlaging bij de volgende vergadering op 18 september. Volgens hem zijn de risico’s voor de inflatie en de Amerikaanse werkgelegenheid nu meer gebalanceerd en geeft de lichte verzwakking van de arbeidsmarkt de Fed een reden om de rente te verlagen”, zei investment manager Simon Wiesma van ING.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse detailhandel in juni voor het eerst sinds begin 2021 minder heeft omgezet. De detailhandel daalde in juni met 0,7 procent op jaarbasis.

De markt kreeg donderdagochtend een reeks inkoopmanagersindices voor de industrie te verwerken. In de eurozone was in juli sprake van een stabiele krimp. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam uit op 45,8, net als in juni.

De separate indices lieten een verdeeld beeld zien. De Duitse industrie is in juli minder sterk gekrompen dan eerder verwacht, terwijl de Franse industrie juist harder is gekrompen. Ook in Italië viel de krimp mee, terwijl in Spanje de groei vertraagde.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank maakte zich bij de voorlopige data al zorgen, en donderdag zei hij dat de raming voor de economische groei in 2024 van 0,8 procent vermoedelijk naar beneden moet worden bijgesteld. 

De werkloosheid in de eurozone is in juni licht gestegen naar 6,5 procent, tegen 6,4 procent in mei. 

Olie werd donderdag circa 1 procent duurder op 78,69 dollar per vat, nu de spanningen in het Midden-Oosten steeds verder oplopen.

De euro/dollar noteerde op 1,0785. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0826 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0825 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 19 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ABN AMRO dat 2,9 procent lager noteerde, nadat de bank het vertrek van zijn CEO aankondigde. Sectorgenoot ING verloor 2,4 procent.

ING heeft in het tweede kwartaal zoals verwacht minder winst geboekt, door gedaalde rentebaten na de renteverlaging van de ECB, maar de inkomsten waren toch sterker dan voorzien dankzij hogere overige inkomsten. 

Shell steeg daarentegen met 1,2 procent na cijfers. De energiereus wist de verwachtingen in het tweede kwartaal te verslaan en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3,5 miljard dollar. Analisten van ING spraken van meevallende cijfers.

Indexzwaargewicht ASML was met een winst van 1,3 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, ASMI steeg 0,6 procent, terwijl Besi 0,6 procent lager noteerde.

ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal van 2024 minder winst behaald dan een kwartaal eerder, bij een licht teruggelopen omzet, maar presteerde wel iets beter dan analisten hadden voorzien. De staalreus noteerde toch 1,5 procent lager.

In de Midkap ging AMG aan kop met een winst van 5,4 procent. AMG heeft in het tweede kwartaal van 2024 de omzet op jaarbasis verder zien dalen en schreef opnieuw rode cijfers. Degroof Petercam heeft donderdag het koersdoel voor AMG verlaagd van 23,00 euro naar 19,00 euro.

Aperam heeft in het tweede kwartaal de winstgevendheid iets harder zien stijgen dan verwacht, “na zeven extreem uitdagende kwartalen”. Het aandeel steeg 4,1 procent.

Fagron heeft in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst geboekt en verhoogde de outlook. De magistrale bereider steeg 4,2 procent.

Fugro heeft in het afgelopen halfjaar de omzet en het resultaat zien toenemen en de outlook licht verfijnd. Jefferies was te spreken over de cijfers. De bodemonderzoeker noteerde echter 0,8 procent lager.

Air France-KLM en Basic-Fit bungelden in de Midkap onderaan met verliezen van respectievelijk 2,4 procent en 2,2 procent.

Pharming heeft in het tweede kwartaal de omzet verder zien groeien en ligt op schema om zijn omzetdoel voor dit jaar te halen, maar zag de kosten ook stijgen. Het aandeel noteerde 2,6 procent lager. Ebusco daalde nog eens 7,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.