(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht hoger. Rond de klok van half twaalf won de AEX 0,1 procent op 611,95 punten.

“Het is gebeurd. Een eerste akkoord tussen China en de VS is getekend”, aldus strateeg Bethel Loh van ThinkMarkets. “Het heeft slechts 94 dagen geduurd om een deal te bereiken, sinds de Chinese vice-premier Liu He en een groep van Chinese afgevaardigden in oktober de VS verlieten.”

Loh merkte wel op dat er nog de nodige onzekerheden boven de markt hangen. Zo kan China volgens de strateeg vrij gemakkelijk uit het akkoord stappen en blijft het nog maar de vraag of beide partijen zich aan de afspraken houden.

“Hoewel een tweede fase van onderhandelingen vermoedelijk op zeer korte termijn zal plaatsvinden, kan het een wilde rit op de beurzen worden als er meer geluiden komen dat partijen zich niet aan de afspraken houden. Maar in de tussentijd lijkt dit het sentiment nog niet te schaden, waardoor de aandelenmarkten de weg omhoog vinden.”

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag naar de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse detailhandelsverkopen in november.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in december is gedaald naar 3,2 procent. Daarmee is het cijfer weer terug onder het niveau van april en mei van 3,3 procent, nadat de werkloosheid in de tussenliggende maanden nog steeg naar 3,5 procent. Verder stegen in december de Duitse consumentenprijzen met 1,5 procent. In november bedroeg de inflatie 1,1 procent.

Het muntpaar euro/dollar koerste vanochtend op 1,1162. De olieprijzen daalden licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een winst van 2,0 procent. Randstad verloor 2,4 procent na tegenvallende kwartaalcijfers van sectorgenoot Hays. De zwakke resultaten van de Britse detacheerder in Duitsland bieden volgens ING een somber perspectief voor de Duitse operaties van Randstad en Brunel.

In de AMX won OCI 0,8 procent. Flow Traders klom 0,6 procent. De wereldwijde handel in Exchange Traded Products of ETP’s is volgens de flitshandelaar in december iets aangetrokken, vooral in Amerika, geholpen door een licht hogere volatiliteit. Altice Europe leverde 1,8 procent in.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 3,6 procent en Neways 5,2 procent. Pharming verloor 1,5 procent.

SnowWorld won 2,7 procent. De onderneming zag het afgelopen boekjaar de omzet met 35 procent stijgen, dankzij overnames van indoorski-faciliteiten en een skydive-locatie. De nettowinst steeg met 77 procent tot 4,3 miljoen euro.

Ctac schoot 8,0 procent omhoog. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties