Just Eat Takeaway opvallende stijger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger, ondanks dat de S&P 500 donderdag de beste dag van het jaar op de borden zette.

 Rond de klok van elf uur steeg de AEX met 0,4 procent tot 888,21 punten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING lijken de financiële markten verder te normaliseren na de paniekverkopen als gevolg van het terugdraaien van de yen carrytrade eind vorige week en afgelopen maandag.

“Het argument van een aanstaande recessie in de VS, die sommige analisten als aanleiding zagen voor de turbulentie op de beurzen, kan wat ons betreft de prullenbak in. Van een sterke verzwakking van de arbeidsmarkt is geen sprake. Sterker nog: die verbetert. Zagen we maandag al de arbeidsmarktcomponent van de ISM-index verbeteren, gisteren bleek dat het aantal eerste WW-aanvragen vorige week is gedaald met 17.000 naar 233.000. Dat is minder dan de verwachte 240.000 en de grootste daling in bijna een jaar”, aldus Wiersma.

Dit wijst dus niet op een afzwakkende arbeidsmarkt, benadrukte hij. De groeiverwachting van de Atlanta Fed voor het lopende kwartaal is inmiddels gestegen naar 2,91 procent. Dat wijst dus helemaal niet op een recessie, aldus de investment manager. “En de Fed gaat echt geen ‘nood renteverlaging’ aankondigen, omdat een paar beleggers in paniek zijn geraakt.”

Vanuit Azië kwam vanochtend een lichte rugwind. Wel bleken in China de consumentenprijzen in juli op jaarbasis met 0,5 procent te zijn gestegen, na een stijging van 0,2 procent in juni. Economen rekenden op een stijging van 0,4 procent. 

De producentenprijzen daalden in juli opnieuw. Deze prijzen dalen nu al bijna 2 jaar op rij.

In Duitsland werd de stijging van de consumentenprijzen bevestigd. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,3 procent, tegen 2,2 procent in juni. De kerninflatie bleef in juli op 2,9 procent staan.

In Nederland houdt de productiedaling aan, zo werd vrijdagochtend bekendgemaakt. De productie, gecorrigeerd voor kalendereffecten, nam ditmaal met 4,9 procent op jaarbasis af. Daarmee is het inmiddels de twaalfde maand op rij dat de productie daalt. In mei daalde de productie nog met 3,4 procent op jaarbasis.

De olieprijzen daalden vrijdag, maar liggen wel op koers om deze week met meer dan 3 procent te stijgen, omdat de Amerikaanse banencijfers de zorgen over een recessie verkleinden en de vrees voor een escalatie in het Midden-Oosten blijft bestaan. Een vat Brent olie daalde 0,1 procent naar 79,10 dollar.

De rentes daalde weer wat en de euro/dollar daalde naar 1,0915.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Randstad aan kop met een winst van 1,8 procent, gevolgd door ArcelorMittal met een winst van 1,6 procent. Dit ondanks een koersdoelverlaging van UBS. Wel herhaalde de bank het koopadvies voor het staalaandeel. In een zwakke macro-omgeving schieten cyclische aandelen vaak te ver door, en dat was meestal een goed moment om te kopen, aldus UBS.

De halfgeleiders ASML, ASMI en Besi deden ook goede zaken met winsten tot 1,7 procent, na sterke omzetcijfers van TSMC in juli.

AkzoNobel steeg 1,3 procent, ondanks een koersdoelverlaging van ING.

Ahold Delhaize was de dissonant met een verlies van ruim 2 procent. 

In de AMX won Just Eat Takeaway bijna 6 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koopadvies van Morgan Stanley voor Just Eat Takeaway. Eerder deze week kwam ook JPMorgan al met een koopaanbeveling voor de maaltijdbezorger.

Galapagos daalde 0,3 procent, na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank

Na de koerssprong van donderdag daalde SBM Offshore vanochtend met 2,2 procent.

In de AScX won Forfarmers 2,1 procent, herstellend van de koersval van donderdag. Kendrion verloor juist 1,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.