(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerden maandag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index daalde 0,2 procent tot 531,43 punten. De AMX en AScX boekten wel kleine winsten van respectievelijk X en X procent.

Het Damrak bleef maandagochtend dicht bij huis vanwege een gebrek aan richtinggevend nieuws. De Chinese beurzen waren maandag gesloten, vanwege de viering van Nieuwjaar, terwijl ook Wall Street maandag de deuren gesloten houdt vanwege President’s Day.

Analist Ron van der Does van IG bevestigde dit beeld. “Ik verwacht weinig van vandaag: Een groot deel van Azië was dicht en Wall Street is gesloten, dus voorzie ik een inspiratieloze dag”, aldus Van der Does. Op macro-economisch vlak kijkt de analist deze week onder andere uit naar de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Open Markt Committee woensdag, de ECB-notulen een dag later en inflatiecijfers op vrijdag, hoewel hij van deze cijfers weinig verwacht. Op bedrijfsvlak kijk hij met name uit naar de jaarcijfers van Galapagos donderdagavond. Het concern is volgens de analist een goede overnamekandidaat. Van der Does is benieuwd wat ze daar over te zeggen hebben.

Uit de meest recente data van Het Kadaster bleek maandagoachtend dat er in Nederland in januari 3,1 procent minder woningen zijn verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal werden er 16.035 woningen verkocht. Dit markeerde op maandbasis zelfs een daling van 39,3 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone in december is gedaald op maandbasis van 35,0 miljard euro in november tot 29,9 miljard euro.

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent tot 62,11 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 65,18 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2408. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2415 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 12,405 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 1,4 procent, gevolgd door SBM Offshore met een winst van 1,2 procent. DSM was met een verlies van 0,9 procent de sterkste daler. ArcelorMittal profiteerde mogelijk van nieuwe importtarieven die Amerika aan Chinese staalproducenten wil opleggen. Amerikaanse staalgiganten koersten vrijdagavond al flink hoger.

Galapagos en MorphoSys zullen de resultaten van een Fase 1 studie met MOR106 in eczeem presenteren tijdens een congres in het Amerikaanse San Diego. Het betreft meer gedetailleerde resultaten van de Fase 1 studie met het IL- 17C antilichaam MOR106 in onderzoek in patiënten met eczeem. Galapagos meldde onder meer dat MOR106 “goed” wordt verdragen door patiënten met eczeem. Analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities sprak van bemoedigende studieresultaten.

Van de Midkapfondsen voerde Flow Traders met een winst van 1,7 procent de lijst aan, met Intertrust als goede tweede met een winst van 1,5 procent. TomTom bungelde onderaan met een verlies van 1,3 procent.

OCI Partners, een dochteronderneming van OCI, heeft een obligatie met een waarde van 455 miljoen dollar in de markt gezet en een doorlopende kredietfaciliteit gesloten ter waarde van 40 miljoen dollar. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Arcadis steeg 0,8 procent, nadat Kepler Cheuvreux het koersdoel verhoogde van 21,00 euro naar 22,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Piloten van Transavia hebben besloten om vandaag vanaf middernacht tot 12 uur hun werk neer te leggen. Het werk zal worden neergelegd op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam-The Hague Airport. Moedermaatschappij Air France-KLM steeg desondanks 0,7 procent.

Van de kleinere fondsen presteerde Brunel International goed. Het aandeel won 2,6 procent. Heijmans steeg 2,3 procent. Stern verloor daarentegen 1,3 procent.

Euronext heeft in 2017 bijna een kwart meer winst geboekt dankzij een aandelenruil, terwijl de omzet groeide dankzij hogere handelsvolumes, een groeiend marktaandeel en meer inkomsten uit nieuwe beursnoteringen. ING sprak van hoger dan verwachte resultaten, “hoewel veel van de winst te danken was aan bijzondere posten en het beursbedrijf zijn omzetverwachting voor de groei-initiatieven verlaagde”. Het aandeel verloor 2,5 procent.

Acomo noteerde 0,7 procent hoger. NIBC verhoogde maandag het koersdoel voor Amsterdam Commodities van 21,00 naar 24,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.