(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef vrijdag dicht bij huis. Rond de klok van elf uur steeg de AEX fractioneel tot 574,09 punten. 

“Na de enorme herstelrally sinds eind maart, zien we nu steeds meer twijfel bij beleggers”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “En dat is niet zo gek. Aandelenwaarderingen, zoals de koers-winstverhoudingen, staan op historisch hoge niveaus terwijl er nog zoveel onzekerheden zijn.”

De beurzen hadden moeite om de winsten vast te houden, waarbij beleggers druk zijn met het verwerken van een handvol bedrijfsresultaten en zich richten op een bijeenkomst van Europese leiders over een herstelfonds voor de Europese Unie. Bovendien blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten stijgen. Op donderdag werd voor de elfde dag op rij een recordaantal stijgingen op dagbasis gemeld van 75.000 nieuwe besmettingen. 

Europese leiders komen vanaf vandaag bij elkaar voor een tweedaagse bijeenkomst, waarin wordt gesproken over het herstelfonds van 750 miljard euro om Europa erbovenop te helpen na de coronacrisis.

De vraag is of Frankrijk en Duitsland een overeenkomst kunnen bereiken met de Zuinige Vier, waar Oostenrijk, Denemarken, Nederland en Zweden onder worden verstaan. Sinds het Frans-Duitse voorstel om een herstelfonds op te richten op 18 mei, steeg de Stoxx Europe 600 met 13 procent. 

ABN AMRO waarschuwt voor een tegenvallende uitkomst. Volgens economen van de bank prijzen de Europese obligatiemarkten een “heel optimistische uitkomst” in, waarbij Europese leiders akkoord gaan met het eerdere voorstel van de Europese Commissie om het herstelfonds vooral te laten bestaan uit giften in plaats van leningen voor de lidstaten die het hardst zijn getroffen door de pandemie. 

“Maar dat voorstel zal waarschijnlijk worden afgezwakt”, aldus strateeg Jolien van den Ende van ABN AMRO. “Het optimisme over een fonds dat voor 500 miljard euro bestaat uit giften en voor 250 miljard euro uit leningen is mogelijk misplaatst”, aldus Van den Ende. “Gezien de politieke onenigheid, zal het aanvankelijke voorstel van de Europese Commissie worden afgezwakt.” Volgens ABN AMRO zal dit leiden tot een verzwakking van de spreads op Europese staatsobligaties.  

Donderdag kregen beleggers nog een weinig spannend rentebesluit te verwerken van de Europese Centrale Bank. De ECB liet conform verwachting de rentes ongemoeid en herhaalde dat de risico’s voor de economische vooruitzichten neerwaarts gericht blijven, ondanks het sterke herstel van de economie in mei en juni. Voorzitter Christine Lagarde riep de Europese leiders op vlot tot een akkoord te komen over het coronasteunpakket.

Ook de Amerikaanse futures staan momenteel vlak, al stegen de Nasdaq 100-futures wel met 0,9 procent. Techaandelen waren afgelopen week juist de grote verliezers en de Nasdaq stond donderdag nog op een weekverlies van 1,4 procent. Netflix zal vermoedelijk niet profiteren van het herstel op de Nasdaq. De streamingdienst kwam donderdagavond met beter dan verwachte cijfers over de omzet en het aantal nieuwe gebruikers in het tweede kwartaal, maar uitte zich wel terughoudend over het lopende derde kwartaal. 

De olieprijs daalde vanochtend met 0,9 procent. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1410.

Naast de ontwikkelingen in Brussel hebben beleggers vandaag ook oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de inflatie in de eurozone in juni.

Op het bedrijfsvlak blijft het vandaag relatief rustig, terwijl volgende week met name veel Amerikaanse giganten staan geagendeerd. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Just Eat Takeaway aan kop met een winst van 1,5 procent. ASML won 1,3 procent. De financials Aegon en ING Groep verloren juist tot 2,5 procent. 

In de AMX won Besi 1,6 procent. Fugro en Air France-KLM verloren daarentegen 2,3 tot 3,0 procent. Kepler Cheuvreux haalde Fugro van de kooplijst en verlaagde het koersdoel naar 4,00 euro.

Onder de kleinere aandelen won Beter Bed 4,9 procent. Beter Bed boekte in het tweede kwartaal van dit jaar met de voortgezette activiteiten een hogere omzet, met ook nu een sterke stijging van de online verkopen. De matrassenketen bereikte daarnaast een akkoord tot verlenging van de uitstaande leningen. ABN AMRO noemde de cijfers “zeer sterk”. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.