De Amsterdamse beurs kon vrijdagochtend niet in positief territorium komen. De AEX koerste rond elf uur 0,7 procent lager op 450,46 punten, terwijl de AMX 0,8 procent prijsgaf.
“Na wat forse stijgingen in de afgelopen periode, lijkt de beurs even een pas op de plaats te willen maken,” aldus vermogensbeheerder Jan Willen Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.
Volgens Nijkamp keken beleggers vanochtend vooral naar de diverse macro-economische cijfers die inzicht gaven in de bedrijvigheid in Europa. In Frankrijk en Duitsland steeg de samengestelde inkoopmanagersindex in april, al kwam de Duitse index uit op het laagste niveau in negen maanden tijd. De bedrijvigheid in de eurozone groeide iets minder sterk in april. De samengestelde inkoopmanagersindex nam af van 53,1 naar 53,0, en dit was het laagste niveau in twee maanden. Nijkamp noemde de cijfers uit Duitsland en de eurozone “iets minder dan verwacht”, terwijl de economische activiteit in Frankrijk iets sneller steeg dan voorzien.
Verder bleek de bedrijvigheid in de Japanse industrie in april juist in een sterker tempo te zijn gekrompen. De index liep terug van 49,1 in maart naar 48,0 in april. Daarmee wees de index volgens cijfers van Market Economics en Nikkei op de sterkste krimp sinds januari 2013.
In de loop van de dag wordt ook de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie vrijgegeven. Verder krijgen beleggers inzicht in de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse bedrijven als General Electric en Caterpillar. Vanwege de omvang van General Electric kunnen de cijfers van het bedrijf een goed beeld geven van hoe het is gesteld met de Amerikaanse economie, aldus Nijkamp. Ook is de vermogensbeheerder benieuwd hoe de markt de cijfers van Alphabet en Microsoft zal verwerken. Donderdag nabeurs leverden beide bedrijven nog procenten in, na publicatie van de resultaten over het afgelopen kwartaal.
Het muntpaar euro/dollar noteerde halverwege de ochtend op 1,1280. Olie werd duurder. De prijs voor een vat West Texas Intermediate steeg rond de klok van elf uur 0,9 procent tot 43,58 dollar. Een vat Brent werd 0,7 procent duurder op 44,71 dollar.
Stijgers en dalers
In de AEX koersten 9 van de 25 fondsen in het groen, in ene volatiele handel waarbij de fondsen vrijdagochtend snel stuivertje wisselden. Was eerder op de ochtend ING nog de koploper, stond rond de klok van elf uur Heineken aan kop met een koerswinst van 0,6 procent.
Verzekeraars lagen er goed bij. Zo won NN Group 0,5 procent, terwijl Delta Lloyd in de Midkap 0,6 procent bijschreef. BlackRock vergrootte het belang in NN Group van 3,05 naar 4,80 procent.
Grootste daler binnen de hoofdgraadmeter was ArcelorMittal met een verlies van 3,4 procent. Ook Akzo Nobel en Vopak konden met een min van 0,3 tot 0,4 procent niet in het groen komen. De fondsen noteren vandaag ex-dividend.
In de Midkap bleek naast Delta Lloyd ook Sligro Food Group te kunnen rekenen op bijval van beleggers. Het aandeel steeg 0,6 procent, terwijl Flow Traders met een plus van 1,7 procent eveneens meer waard werd. Galapagos schreef 1,2 procent bij, nadat het biotechbedrijf donderdagavond bekendmaakte positieve testresultaten te hebben behaald met een studie naar filgotinib. Jefferies noemde de testresultaten “bemoedigend”.
Vastned moest met een verlies van 0,4 procent de rode lantaarn dragen. Arcadis verloor 3,8 procent, terwijl TomTom 3,4 procent aan beurswaarde zag verdampen.
Onder de kleinere fondsen steeg Neways Electronics 1,9 procent. Decico meldde een eerste belang in Neways van bijna zes procent. ICT Automatisering daalde 2,3 procent.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.