(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak noteerde maandagochtend lager, voornamelijk door twijfel over de groeikracht van de economie van de eurozone en winstnemingen.

De AEX noteerde maandag omstreeks 11.00 uur 2 procent lager op 443,97 punten, de AMX zakte 2,2 procent tot 635,56 punten en de AScX verloor 1,8 procent en noteerde op 805,51 punten.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van T&E-INMAXXA stelde dat een stijgende verwachting voor een renteverhoging in de Verenigde Staten zich onherroepelijk zou moeten doorvertalen in een oplopende dollar. “Maar dat gebeurt niet. De belangrijkste indexen in de VS noteerden op recordniveaus en elke aanwijzing dat een renteverhoging nog niet van de baan is zorgt voor een aanleiding om geld van tafel te halen. Maar het belangrijkste punt van aandacht blijft de twijfel over de economie van de eurozone, nadat de Duitse export over juli afgelopen vrijdag bijzonder hard bleek te zijn gedaald ten opzichte van een jaar terug”, aldus Montfrooij.

De vermogensbeheerder zei dat van de technische uitbraak, die de AEX aan het begin van deze maand liet zien, niets meer over is en dat de AEX nog maar enkele punten van zijn slot van 2015 is verwijderd.

“Voor de korte termijn is het dinsdag van belang de inflatiedata van het Verenigd Koninkrijk over augustus in de gaten te houden, omdat aanstaande donderdag de Bank of England een besluit over de rente neemt”, aldus Montfrooij.

De verwachting is dat er geen wijzigingen worden doorgevoerd. De rente in het Verenigd Koninkrijk noteert momenteel 0,25 procent. Morgen komt ook het Duitse vertrouwen van financieel analisten over september naar buiten.

Maandag was het macro-economisch geen enerverende dag met alleen onverwachts gestegen machine-orders in Japan over juli.

Olie noteerde maandag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent naar 45,10 dollar, terwijl een november-future Brent 1,5 procent lager bewoog naar 47,31 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1242 gelijk aan maandagochtend rond 06.00 uur. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1226 op de borden.

Stijgers en dalers

Alle 25 de hoofdfondsen noteren lager onder aanvoering van Aegon dat 3,7 procent zakte, Randstad dat 3,6 procent prijsgaf en ArcelorMittal dat 4,8 procent zakte.

Bij de AEX-fondsen kregen ING en ABN AMRO een koersdoel verhoging van Deutsche Bank. ING ging van 12,00 euro naar 13,00 met een gehandhaafd koopadvies. ING noteerde 2,5 procent lager.

ABN AMRO ging in het koersdoel van 17,50 euro naar 19,00 euro, terwijl Deutsche Bank het advies handhaafde op Houden. ABN Amro verloor maandag 1,9 procent.

DSM kreeg een koersdoelverhoging van Jefferies van 66,00 naar 72,00 euro met een ongewijzigd koopadvies in aanloop naar een beleggersbijeenkomst in Amerika op 22 en 23 september. DSM noteerde maandag 1,2 procent lager.

Altice herfinanciert een groot deel van zijn schulden met de plaatsing van 3,8 miljard dollar aan leningen tegen gunstiger voorwaarden. De opbrengst zal worden gebruikt om de gehele hoofdsom van 3,8 miljard dollar van de bestaande termijnlening van Optimum herfinancieren, die loopt tot oktober 2022. Het aandeel Altice.

Gemalto heeft van betaaldienst Market Pay van de Franse warenhuisketen Carrefour de opdracht gekregen voor het leveren van een beveiligd betaalsysteem voor zijn Pass bankkaarten in Spanje. Het aandeel Gemalto leverde 3 procent in.

Van de Midkap-aandelen stond ook geen enkel aandeel op winst. Belangrijkste verliezers zijn hier TomTom met een koersdaling van 6,5 procent, Fugro dat 3,8 procent zakte en Arcadis met een verlies van 4,2 procent.

Bij de AScX-index stond wel een tweetal aandelen op winst, maar geen enkel daarvan won meer dan 0,4 procent. Nedap en Ordina noteerden licht hoger.

Lokaal kwam IEX Group vrijdag met cijfers over eerste halfjaar naar buiten met daarin een verlies op een vlakke omzet, als gevolg van aanzienlijke investeringen ter stimulans van groei en ontwikkeling van producten en diensten. Het aandeel IEX noteerde maandag onveranderd. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.