(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,3 procent op 525,46 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen. De AScX noteerde een verlies van 0,1 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus stelde vast dat de AEX kans zag de winst van maandag niet prijs te geven, gesteund door goede bedrijfscijfers. “We moeten natuurlijk de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen nog even afwachten, maar het lijkt er op dat het belangrijkste risico op een Europa-averse president weg is genomen”, aldus Schutte.

Voor deze week is het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van aanstaande donderdag van belang, voorafgegaan door het voor woensdag geplande belastingplan van de regering Trump en het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board over april, dat vandaag wordt gepubliceerd. Op de achtergrond speelt dan nog de viering van de 85ste verjaardag van het leger van Noord-Korea een rol. Dit zou kunnen leiden tot ongewenste lanceringen van raketten.

Macro-economisch was dinsdag vooralsnog alleen het vertrouwen van Franse ondernemers is in april vermeldenswaard. Die was onverwacht gestegen.

De macro-economische agenda bestaat dinsdag verder nog uit de Amerikaanse huizenverkoopindex van de FHFA, de Amerikaanse huizenprijsindex van Case-Shiller en de verkopen van nieuwe huizen in de Verenigde Staten over maart.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een juni-future West Texas Intermediate bewoog 0,4 procent hoger op 49,43 dollar, terwijl een juni-future Brent ook 0,4 procent steeg naar 52,35 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0893. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0876 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0869 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren de plussen een stuk bescheidener dan maandag met ook weer normale omzetten. Aegon, samen met alle andere financials de grote winnaar van maandag, zakte 0,4 procent in koers. NN Group gaf 1,6 procent prijs.

Randstad zag over het eerste kwartaal van 2017 de omzet en winstgevendheid verder oplopen en maakte daarmee beter dan verwachte resultaten bekend. De omzet steeg autonoom met 6,4 procent naar 5.557 miljoen euro met een onderliggend operationeel resultaat (EBITA) van 209 miljoen euro, goed voor een autonome stijging met 16 procent. De onderliggende EBITA-marge verbeterde van 3,6 naar 3,8 procent. Analisten hielden vooraf rekening met een omzet van 5.471 miljoen euro, een aangepast EBITA van 198 miljoen en een aangepaste EBITA-marge van 3,6 procent. De brutomarge kwam uit op 20,4 procent, tegen 18,4 procent in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het eerste deel van april duidden de volumetrends op een voortzetting van de trend in maart, die vergelijkbaar was met het patroon in het eerste kwartaal van dit jaar. Randstad verwacht dat de brutomarge licht oploopt als gevolg van seizoenspatronen. Het aandeel zakte dinsdag 0,6 procent na eerder nog op een winst van circa 2 procent te hebben gestaan.

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 80,00 naar 85,00 euro met een ongewijzigd Houden advies, na de derde en laatste vriendschappelijke poging van PPG om de Nederlandse verfmaker over te nemen. De analisten noemen de premie op het aandeel dat PPG biedt, met een bod van 96,75 per aandeel, redelijk gezien de betere groeivooruitzichten die AkzoNobel heeft, vergeleken met de krimp van de afgelopen jaren. De timing van het derde bod van PPG Industries op AkzoNobel, dat maandag naar buiten werd gebracht, is niet toevallig. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag na een interview met PPG-topman Michael McGarry. PPG bracht het bod van 96,75 in contanten en aandelen een dag voor de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel naar buiten. “Het is belangrijk dat de aandeelhouders op de vergadering over alle feiten beschikken”, aldus McGarry. “Als we een een openbaar bod uitbrengen – waar we niet graag voor kiezen – dan moet dat volgens de Nederlandse overnameregelgeving vóór 1 juni. Dat komt in de ogen van de meeste mensen neer op een vijandig bod. Door onze huidige bieding hebben we tot 1 juni nog voldoende tijd om de onderhandelen. Een openbaar bod is onze laatste optie. We verwachten dat AkzoNobel de praktijk van ‘good governance’ zal volgen. Dus dan nemen ze contact met ons op. Met het derde bod verbond PPG zich ook aan een break-up fee. “Als het stukloopt in Brussel maken we AkzoNobel een grote som geld over. Ik noem geen bedrag. Dat is het resultaat van overleg en gebeurt confidentieel”, aldus de topman van PPG. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,9 procent hoger.

Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor Heineken van 83,00 euro naar 87,00 euro, met handhaving van het Kopen advies, na de sterke eerstekwartaalcijfers en recent aangekondigde overnames. Na een update van het model kwamen de ramingen voor de operationele winst van Heineken in 2017 en 2018 respectievelijk 3 procent en 5 procent hoger uit, stelde analist Nikolaas Faes in een rapport. Heineken verloor 0,1 procent.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Philips van 37,00 naar 38,00 euro, waarbij het koopadvies en het plek op de favorietenlijst intact werd gelaten. De analisten constateerden op basis van de cijfers over het eerste kwartaal dat Philips de omzet- en winstverwachtingen licht heeft overtroffen. Goldman Sachs zag dan ook ruimte om zijn winst per aandeel verwachtingen voor de komende jaren met een tot drie procent te verhogen. Société Générale verlaagde het advies voor Philips van Kopen naar Houden, maar verhoogde wel het koersdoel van 33,00 naar 35,00 euro. De analisten verlaagden het advies voor Philips na de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal, toevoegend dat de koers de verwachtingen inmiddels voorbij is gesneld en er nog slechts beperkt opwaarts potentieel rest. Philips noteerde onveranderd.

Bij de Midkapfondsen bleef het aantal verliezers ook dinsdag beperkt tot vijf, terwijl de verschillen met de slotnoteringen van maandag ook nog eens zeer bescheiden bleven, met uitzondering van Corbion. Winst was er voor BAM Groep dat 1,5 procent aandikte, WDP kreeg er 1,2 procent bij.

Corbion boekte in het eerste kwartaal van 2017 een nagenoeg stabiele omzet geboekt, maar autonoom was sprake van een stevige krimp. De omzet van Corbion nam in het eerste kwartaal toe met 0,7 procent van 228,3 miljoen naar 229,9 miljoen euro. De autonome omzet kromp evenwel met 2,3 procent. De volumes daalden met 2,9 procent. Corbion verwacht dat de groei van onderdeel Biobased Ingredients in 2017 zal uitkomen onder de gemiddelde richtbandbreedte van 2 tot 4 procent voor de jaren 2015 tot en met 2018, waar Corbion eerder nog rekende op een resultaat binnen de bandbreedte. De onderneming schrijft dit toe aan het verlies van klanten bij Bakery. Voor 2017 rekent Corbion echter onverminderd op een EBITDA exclusief eenmalige posten dat licht onder dat van 2016 uit zal komen. Het resultaat bedroeg toen 170,1 miljoen euro. Het aandeel Corbion noteerde 2,3 procent lager.

BE Semiconductor Industries voldeed in het eerste kwartaal van 2017 aan de eigen verwachtingen, zoals analisten in aanloop naar de cijfers ook voorzagen. Besi zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 18,4 procent op kwartaalbasis stijgen naar 110,2 miljoen euro. De brutomarge kwam uit op 55,7 procent. De orderinstroom dikte met 162,4 procent aan tot 239,8 miljoen euro, vooral door een sterke vraag voor de nieuwe generatie mobiele devices, maar ook vanuit automotive en voor applicaties in de cloud was de vraag goed. Voor het lopende tweede kwartaal voorziet Besi een omzetstijging van 40 tot 50 procent op kwartaalbasis met een brutomarge van 54 tot 56 procent. Daarbij zal het operationeel resultaat in de eerste jaarhelft dat over heel 2016 overstijgen, verwacht de Duivense toeleverancier, uitgaande van het midden van de bandbreedte voor het tweede kwartaal. Het aandeel steeg 8,2 procent.

TomTom Telematics gaat samenwerken met BP om klanten van BP informatie te geven over brandstofgebruik in combinatie met informatie over het rijgedrag. Financiele details ontbraken. Aandeelhouders van TomTom hebben maandag ingestemd met alle agendapunten. Het aandeel noteerde een winst van 1,4 procent.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Philips Lighting van 36,00 naar 39,00 euro, met handhaving van het Kopen advies. De analisten verhogen hun taxaties voor het bedrijfsresultaat in de komende drie jaar met 2,6 procent tot 5,4 procent, na de solide eerstekwartaalcijfers van het lampenbedrijf, dat de autonome omzet nog wel iets zag dalen met 0,8 procent maar ook een sterke trend liet zien in de marge. De koers kreeg er 2,1 procent bij.

ASM International haalde maandag met de verkoop van 20 miljoen gewone aandelen ASM Pacific Technology circa 248 miljoen euro op. ASMI verkocht de 2 miljoen gewone aandelen, circa 5 procent van het uitstaand aandelenkapitaal, voor 105 Hong Kong dollar aan institutionele beleggers en andere professionele beleggers. De totale opbrengst van de plaatsing bedroeg 2,1 miljard Hong Kong dollar, ofwel circa 248 miljoen euro. ASMI blijft met een resterend belang van 34 procent de grootste aandeelhouder van ASM PT. Het concern meldde de opbrengsten te gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen. Het aandeel ASMI noteerde 0,1 procent hoger.

Bij de AScX-fondsen was Wessanen de sterkste daler met een verlies van 1,3 procent. Winst was weggelegd voor Heijmans dat 2,2 procent opliep, Brunel waar 1,2 procent bij kwam en Ordina dat 1,6 procent kon bijschrijven.

Accell Group behaalde in de eerste maanden van 2017 een vergelijkbare omzet als in het eerste kwartaal van 2016. De trends van het afgelopen jaar hebben zich hebben zoals verwacht doorgezet. De verkopen van elektrische fietsen stegen en de verkopen van stads- en kinderfietsen daalden. Op basis van deze trends herhaalde Accell de verwachtingen voor heel 2017, dat wil zeggen een toename van de omzet en de operationele resultaten, onvoorziene omstandigheden voorbehouden. Later vandaag zal Accell tijdens de jaarvergadering CFO Hielke Sybesma benoemen tot interim-CEO en vervanger van vertrekkend topman René Takens, die wel aanblijft als adviseur. Momenteel onderzoekt Accell samen met adviseurs een overnamevoorstel van Pon Holdings. Accell noteerde 1,1 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.