(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 1,5 procent tot 506,92 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,8 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,9 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG sprak van een afwachtend marktsentiment “Daar komt nog eens bij dat de spanningen rond Noord-Korea met de raketlancering weer flink zijn opgelopen. Temeer daar deze dit keer het Japanse luchtruim doorkruist”, zei Van der Does. “Daar komt nog eens de onzekerheid rond de regering Trump bij, wat bij elkaar zorgt voor het voorzichtig afbouwen van posities”, voegde de analist toe.

Veel aandacht was er voor de oplopende euro, die de winsten van Europese ondernemingen drukt. De euro/dollar noteerde op 1,2057, waarmee de opwaartse trend van de euro tegenover de dollar aanhoudt. “De grote vraag is nu wat de Europese Centrale Bank in september gaat doen”, aldus valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal & Wisselmaatschappij. Het muntpaar is inmiddels aangekomen op 1,2061 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er nog een stand van 1,1978 op de borden. De euro/dollar noteert op het hoogste niveau in circa 2,5 jaar tijd.

Michel Barnier en David Davis hervatten vandaag de onderhandelingen over hoe de Brexit vorm gegeven moet worden. De euro was vanochtend 0,9305 Britse pond waard.

Op macro-economisch vlak werd dinsdagochtend bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in september is gestegen van 10,8 naar 10,9.

Uit Frankrijk kwam het nieuws dat de economie in het tweede kwartaal opnieuw met een half procent is gegroeid, het derde kwartaal op rij dat de groei 0,5 procent bedroeg. De Franse consumentenbestedingen stegen in juli op maand en jaarbasis met achtereenvolgens 0,7 procent en 2,1 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent naar 46,93 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 52,08 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alle fondsen in het rood, aangevoerd door Aegon met een verlies van 3,4 procent, gevolgd door SBM Offshore met een verlies van 3,1 procent.

Gemalto verloor 2,4 procent, nadat Morgan Stanley in aanloop naar de halfjaarcijfers het koersdoel verlaagde van 50,00 naar 40,00 euro, maar het advies wel handhaafde, op Gelijkgewogen. De analisten van Morgan Stanley menen dat de verwachtingen voor SIM en Payments inmiddels voldoende afgekomen zijn. Vermoedelijk heeft de Franse digitale beveiliger weer wat marktaandeel verloren, maar vanaf nu kan het alleen maar beter worden, denkt de Amerikaanse zakenbank.

Heineken rondde de overname van circa 1.900 pubs in het Verenigd Koninkrijk van Punch Taverns af. Dit meldde de Nederlandse bierbrouwer dinsdag. Het aandeel daalde 0,6 procent en was daarmee de minst sterke daler onder de hoofdfondsen.

De Midkap liet eenzelfde beeld zien als de AEX: alle fondsen noteerden in het rood. Philips Lighting was met een verlies van 3,4 procent de sterkste daler, gevolgd door BAM Groep en TKH Group met verliezen van respectievelijk 2,9 procent en 2,7 procent.

Van Lanschot was met een winst van 1,7 procent één van de drie stijgers in de AScX. Van Lanschot Kempen zag in de eerste helft van 2017 de winst verdubbelen dankzij de verkoop van belangen en kondigde een dividend van één euro per aandeel aan. Het beheerd klantvermogen steeg sinds eind vorig jaar met 2,6 miljard tot 72,0 miljard euro en de efficiency-ratio, een belangrijke maatstaf voor het beoordelen van financials, ging van 81,1 naar 72,1 procent. Volgens analist Rosine van Velzen van ING leverden de halfjaarcijfers van Van Lanschot Kempen weinig verrassingen op, hoewel het voorgestelde dividend wel een meevaller was. ING heeft een koopaanbeveling op het aandeel met een koersdoel van 29,00 euro.

Probiodrug was met een winst van 2,3 procent de sterkste stijger onder de kleinere fondsen. Heijmans was met een verlies van 3,8 procent de sterkste daler.

DPA verloor 2,3 procent. De omzet van detacheerder steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,6 procent op jaarbasis van 63,5 miljoen naar 64,5 miljoen euro. Autonoom steeg het aantal professionals in loondienst met 11 procent, voegde DPA nog toe, maar de omzet daalde autonoom met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst van DPA nam met krap 7 procent toe tot 17,1 miljoen euro, maar het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde met ruim een kwart van 5,1 miljoen naar 3,6 miljoen euro. Analist Johan van den Hooven van NIBC merkte op dat de hogere omzet met name het resultaat was van recente overnames, waardoor druk op de omzet wordt verhuld. NIBC heeft een koopaanbeveling op DPA met een koersdoel van 2,00 euro.

Neways Electronics boekte in de eerste helft van 2017 een hogere nettowinst en omzet. Neways behaalde in de eerste helft van 2017 een bedrijfsresultaat van 6,7 miljoen euro, ongewijzigd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 4,9 miljoen euro. De netto-omzet steeg in de eerste zes maanden met 7,9 procent naar 213,6 miljoen euro. Analist Johan van den Hooven van NIBC sprak van een sterke omzetgroei, maar teleurstellende marges. Het aandeel verloor 5,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.