
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,9 procent tot 558,98 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.
Centrale banken domineren het sentiment. Enerzijds evalueerde de markt donderdagochtend het Fed-rentebesluit van woensdag nabeurs, anderzijds bereidde de markt zich voor op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform de verwachting verhoogde de Federal Reserve donderdag zijn belangrijkste rentetarief van 1,50 tot 1,75 procent naar 1,75 procent tot 2,0 procent. Uit de dot-plot van de Amerikaanse centrale bank bleek dat de steun voor vier renteverhogingen dit jaar toeneemt. Inmiddels verwachten acht van de vijftien beleidsmakers dat er dit jaar tenminste vier renteverhogingen nodig zijn.
Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe concludeerde dat over het algemeen toch wel gezegd kon worden dat Fed-voorzitter Jerome Powell en de FOMC het positief inzien, aangezien de economische groei werd gelabeld als “solide” in plaats van “middelmatig”. “Ten slotte vond hij dat het financiële systeem stabieler is geworden, met consumenten die hun leningen afbetalen en banken die grotere buffers hebben”, aldus Hordijk.
Daarnaast richt de markt zijn vizier op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij de markt met name uitkijkt naar tekenen over de toekomst van het obligatie opkoopprogramma.
De rode borden op het Damrak zijn volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij deels te wijten aan het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, maar ook het resultaat van de rode koersen in Azië. Wat het ECB-rentebesluit betreft verwacht de beleggingsadviseur dat de centrale bank zal aankondigen dat het opkoopprogramma de laatste maanden van 2018 teruggeschroefd zal worden naar 10 miljard euro per maand en begin 2019 beëindigd zal worden. Of de centrale bank dit later vandaag ook zal uitspreken of terughoudender zal zijn over zijn plannen valt volgens Schutte te bezien.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse export in april op jaarbasis met 6,6 procent is gegroeid, terwijl de import op jaarbasis 5,7 procent steeg.
Franse consumentenprijzen zijn in mei op jaarbasis met 2,0 procent gestegen, terwijl op maandbasis sprake was van een stijging van 0,4 procent. De Duitse consumentenprijzen stegen in mei op jaarbasis met 2,2 procent en op maandbasis met 0,5 procent.
De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in mei met 1,3 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 3,9 procent.
Olie noteerde donderdag vlak tot licht lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 66,62 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 76,53 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1826. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1816 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1791 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 0,5 procent en gevolgd door Signify met een winst van 0,4 procent.
RELX verloor 3,6 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen. UBS verlaagde het advies van Neutraal naar Verkopen, maar handhaafde het koersdoel op 15,00 euro.
Unilever noteerde 2,5 procent lager. Het levensmiddelenconcern noemt het “extreem onwaarschijnlijk” dat het bedrijf genoteerd blijft in de Britse FTSE-index na het opheffen van de duale juridische structuur. Hoewel Unilever de outlook voor het hele boekjaar herhaalde, meldde het concern dat stakingen in Brazilië het bedrijf 150 miljoen euro kosten.
Van de Midkappers was Boskalis met een winst van 1,3 procent de sterkste stijger. Air France-KLM was met een winst van 0,8 procent een goede tweede, terwijl Besi 0,6 procent won.
Aperam noteerde 3,6 procent lager, waar een adviesverlaging naar Neutraal van Credit Suisse aan ten grondslag lag. Ook werd het koersdoel neerwaarts bijgesteld van 53,00 naar 47,00 euro. Daarmee was het concern de sterkste daler van de AMX.
AMG won 0,3 procent, nadat ING het koersdoel verhoogde van 55,00 naar 60,00 euro en het koopadvies handhaafde. Volgens analisten van de bank laten de laatste cijfers van AMG zien dat het bedrijf meer sterke groeidivisies heeft dan alleen lithium. In het licht van capaciteitsuitbreidingen van lithium, tantalum en vanadium in de komende jaren, verwacht ING een EBITDA-groei van 31 procent per jaar tot en met 2020.
IMCD verloor 0,6 procent, nadat NIBC het advies voor IMCD verlaagde van Accumuleren naar Neutraal met een ongewijzigd koersdoel van 58,00 euro. De advieswijziging volgt op de aankondiging van dinsdag, dat IMCD van plan is om E.T. Horn, een Amerikaanse distributeur van onder meer speciaalchemie, over te nemen. Volgens analist Sebastian Winkler van NIBC blijft hiermee weinig opwaarts potentieel over voor de koers.
Onder de kleinere fondsen nam ForFarmers het voortouw met een winst van 2,0 procent. Pharming noteerde 1,3 procent hoger en Avantium steeg 1,2 procent.
Sif en Vastned noteerden respectievelijk 1,7 en 1,6 procent lager.
FNG wil vers kapitaal ophalen en naast een notering in Amsterdam ook een plekje op de Brusselse beurs krijgen. Dit liet het moederbedrijf van onder meer Brantano en Miss Etam woensdag nabeurs weten. FNG onderzoekt de mogelijkheid om in de loop van dit jaar 80 miljoen euro op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen en nog eens 15 miljoen euro door bestaande aandelen aan te bieden. Het aandeel noteerde 0,6 procent lager.
Adyen, dat op woensdag een explosieve beursgang kende, schreef ook op donderdag aan beurswaarde bij. Het aandeel steeg 3,8 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.