(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdag na een hogere start toch in het rood. Richting het middaguur koerste de AEX index 0,4 procent lager op 507,84 punten, terwijl de Midkap 0,4 procent verloor.
“Het is een rustige beurs. De omzetten zijn laag. Beleggers hebben niet veel inspiratie, want er is niet heel nieuws. De Amerikaanse futures staan ook vrijwel ongewijzigd”, stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer. “Bij gebrek aan bedrijfscijfers wordt de beurs beheerst door de politiek en dat is vaak een ingewikkelde beurs.”
Volgens Van Eerden is de vergadering van de Europese Centrale Bank van vanmiddag het belangrijkste agendapunt van vandaag. “De rente zal waarschijnlijk ongewijzigd blijven. Beleggers kijken meer uit naar de toelichting van ECB-president Mario Draghi. Hij vertrekt wel volgend jaar, waardoor er hoogstwaarschijnlijk geen belangrijke koerswijzigingen komen.”
Beleggers blijven donderdag ook de ontwikkelingen rond de Brexit en de Italiaanse begrotingsplannen volgen.
Italië heeft zijn voorlopige begroting voor 2019 herzien en zal nu uitkomen op een begrotingstekort van 2,04 procent, waar Rome eerder op 2,4 procent mikte, maar waar Brussel ernstige bezwaren tegen maakte.
Daarnaast overleefde de Britse premier Theresa May woensdagavond de vertrouwensstemming in haar Conservatieve partij, waardoor ze de komende maanden niet meer kan worden weggestemd als leider door haar partijgenoten.
De Nederlandse export trok in oktober aan. De export groeide met 5,1 procent, na een stijging van 2,3 procent in september.
Zowel de Franse als de Duitse inflatie daalde in november, zo werd donderdagmorgen bekend. De cijfers waren conform de eerder afgegeven verwachtingen.
In de Verenigde Staten staan voor donderdag onder andere de importprijzen over november op de rol. Die zijn naar verwachting met 1,1 procent gedaald tegen een stijging met 0,5 procent een maand eerder. De wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 8 december dalen naar verwachting met 6.000 naar 225.000 stuks.
De euro/dollar noteerde op 1,1379. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1375 en bij het begin van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1382 op de borden.
De olieprijzen noteerden vrijwel onveranderd.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen won ING 2 procent, zonder duidelijke aanleiding. Galapagos werd 2,7 procent duurder. Credit Suisse zette het biotech-aandeel op de kooplijst met een koersdoel van 113,00 euro. Daarentegen verloor ASML 1 procent.
AkzoNobel leverde 0,6 procent in. Het heeft de overname van het minderheidsbelang van Swire Industrial Limited in de Chinese joint venture AkzoNobel Swire Paints afgerond. Sinds 1989 had het verf- en coatingsbedrijf al het meerderheidsbelang in de joint venture voor decoratieve verven. Nu heeft het bedrijf het volledige eigendom verkregen.
In de AMX verloor Boskalis drie procent, ondanks dat ABN AMRO Boskalis van de verkooplijst haalde en een koersdoel van 23,00 euro hanteert. Met het oog op de sterke balans en de steun van grootaandeelhouder HAL denkt ABN AMRO dat Boskalis in staat is om de tegenwind het hoofd te kunnen bieden en in 2020 als winnaar uit de strijd te komen.
PostNL leverde 0,9 procent in. Het postbedrijf heeft de rechtbank in Den Haag gevraagd om een door vakbond FNV georganiseerde staking te verbieden. De bond wil deze maand staken, en volgens PostNL komt zo de dienstverlening tijdens het piekseizoen in het geding. “PostNL heeft gekozen voor juridische actie om klanten, consumenten en medewerkers te beschermen.” Stakingen zullen “disproportionele” schade en risico’s tot gevolg hebben, waarschuwde het postbedrijf.
Bij de kleinere aandelen steeg Sif Holding 2,4 procent. De nieuwe order van Seamade die Sif woensdagavond presenteerde, is positief, maar geen verrassing. Dit stelde analist Martijn den Drijver van NIBC. De analist heeft Sif op de kooplijst. De marktvooruitzichten zijn volgens Den Drijver goed en de waardering van het aandeel is laag.
Broker BinckBank was daarnaast ook een opvallende stijger met meer dan vijf procent. De Franse vermogensbeheerder Amiral Gestion, gespecialiseerd in vooral Franse en Europese small- en midcaps, meldde eerder deze week een eerste belang van 3,14 procent in de broker. Woensdag bleek Binck in de persoon van Saskia Klep een opvolger te hebben gevonden voor de vertrekken directeur Nederland Jeroen Sonsma.
Van Lanschot Kempen steeg 0,2 procent. Het verwacht een boekwinst van circa 35 miljoen euro op de verkoop van zijn belang in de apothekersketen AIO II. De private bank heeft overeenstemming bereikt met fondsen onder beheer van Bencis en verwacht de transactie begin 2019 af te kunnen ronden. Mededingingsautoriteiten moeten nog akkoord gaan.
Veon noteerde op de lokale markt onveranderd. Het telecom- en internetbedrijf heeft Ursula Burns tot nieuwe CEO benoemd. Burns was sinds maart dit jaar al tijdelijk uitvoerend voorzitter van het telecom- en internetconcern en sinds juli 2017 hoofd van de raad van bestuur van Veon. Zij is als CEO de opvolgster van Jean-Yves Charlier.
Het eveneens lokaal genoteerde Curetis won 5,9 procent. Curetis zet het mes in de uitgaven en wil deze in 2019 met de helft terugbrengen, terwijl alle opties openstaan om vers kapitaal op te halen. Curetis verwacht zijn werknemersbestand met meer dan 30 procent te kunnen terugbrengen. Kosten van de maatregelen worden geschat op 0,2 miljoen tot 0,4 miljoen euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.